Izvori iz Evopske unije: Bez napretka u pregovorima, za Srbiju i Kosovo nema novca iz Plana

Ako ne postignu napredak u pregovorima uz posredstvo EU, Srbija i Kosovo neće moći da računaju na sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je EK danas usvojila, rekli su izvori u Briselu.
Izvori iz Evopske unije: Bez napretka u pregovorima, za Srbiju i Kosovo nema novca iz Plana
Foto: 021.rs
Povodom predstavljanja Paketa proširenja za 2023. godinu, izvori iz Evropske komisije (EK) su danas kazali da Srbija i Kosovo treba da iskoriste šansu koja im se pruža tako što će "isporučiti" ono što se od njih očekuje.
Beograd treba da doprinese smanjenju tenzija na severu Kosova, što uključuje ušešće Srba na lokalnim izborima u većinski srpskim opštinama, ali i da primeni dogovor iz Ohrida, odnosno da de fakto prizna kosovsku nezavisnost, naveli su izvori.
Uz normalizaciju odnosa sa Prištinom, drugi glavni uslov za napredak Srbije u evrointegracijama, prema rečima izvora, ostaje usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, što podrazumeva pridruživanje sankcijama koje je Unija uvela Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.
 
Iako je Srbija u tehničkom smislu ispunila kriterijume za otvaranje klastera 3 u pristupnim pregovorima sa EU, da bi do toga došlo, neophodno je ispunjenje dva glavna uslova - usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i napredak u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, naveli su izvori iz EK.
Evropska komisija je danas usvojila Plan rasta za Zapadni Balkan, vredan šest milijardi evra, koji treba da doprinese rastu ekonomija regiona i ubrzanju procesa proširenja EU.
 
Plan uključuje povećanje finansijske pomoći EU za podršku reformama na Zapadnom Balkanu, za period 2024-2027. godine, i to dve milijarde evra u grantovima i četiri milijarde evra u zajmovima, ali je isplata uslovljena sprovođenjem određenih reformi.
  • Milos

    08.11.2023 22:17
    Milos
    Nebrinem ja za Kosovo jer ono je nezvanicno u NATO i nejce ih niko dirati a kamoli ostaviti bez novca!!! Brine mene prvo deo zaludjenih Gradjana koji nisu svesni ili se prave na raznim Portalima! Da nam nije te EU nebi sada mogli ni kuckati vec bi pocrkali bez njihovih para!!! Odakle ovakvoj Srbiji ekonomija novac...sve rasprodato oteto propalo u kreditima i dugovima dok vas vas AV zavlaci o prosperitetu putevima...od tudjih para koje ce vracati vasi potomci jer mi vise nemamo od cega...jedino ako je AV zalozio celu Srbiju?! Uskoro cemo i to cuti i videti!!! Imamo priliku da ga sklonimo i okrenemo se EU i pocnemo ziveti kako dolikuje ljudima ne prezivljavati 30 godina ko stoka dok se Politicari i Stranke bogate u Milijardama sada!!! E tada cete osetiti sta znaci pravno uredjena drzava i zarada od svog rada i pristojan zivot!!! Sto niko nije pobegao u Rusiju Kinu Kubu...vec svi na Zapad! Isti ti Politicari imaju racune u EU i svoju Decu tamo Skoluju u privatnim Skolama dok vasi Rusi svi do jednog i sam Putin svoje Milijarde cuva u SAD i UK!!! Srbi Srbi...budale bili i ostali..mada nove i mlade generacije su se opametile i to me raduje! Jer ja ovako mator koji sam klicao Milosevicu nemogu biti dobar primer svojoj Deci ni drugima dok zivot prodje u bedi i sekiraciji!!!
  • Nikad !!!

    08.11.2023 20:46
    Priznanje nezavisnosti Kosova, i sankcije Rusiji. Nikad !!! O kakvim parama ovi EU zgubidani pričaju ? Učlanićemo se u BRIKS oni imaju više para, a poštuju teritoriju Srbije.
  • Milun

    08.11.2023 18:02
    Nema vise paraziitiranja
    Odlicno, ni ne treba nam vas novac. Ionako su ga pokrali politicari i NVO.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija