Brnabić: Ne ubacujemo u birački spisak "fantomske glasače", sve je "lako proverljivo"

Premijerka Srbije Ana Brnabić odbacila je danas optužbe opozicije da se u birački spisak ubacuju "fantomski glasači", tvrdeći da od uvođenja e-uprave to nije moguće i da je sve "lako proverljivo".
Ona je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekla da je to jedna od najvažnijih tema za građane i za njihovo poverenje u izborni proces i demokratiju, a opoziciju optužila da "laže, blati i destabilizuje" državu i za stvaranje "dodatnog haosa" u situaciji kada je stabilnost itekako potrebna.
 
Brnabić je naglasila da je Ministartvo državne uprave i lokalne samouprave reagovalo saopštenjem na "laži da birački spisak nije ažuran" i da se u spisak ubacuju ljudi.
Ona je rekla da je MUP, na njen zahtev sproveo postupak provere posle saopštenja poslanika stranke Zajedno Đorđa Miketića i utvrđeno je da je podnet zahtev za pasivizaciju adrese prebivališta lica koja ne stanuju na toj adresi, ali da to nije uradio Miketić, jer to nije ni mogao da učini on, već vlasnik stana, koji je član njegove porodice.
 
Brnabić je rekla da je zahtev bio da se sa te adrese odjave sva lica koja su prijavljena na ovoj adresi osim članova porodice.
"Nije navedena nijedna konkretna osoba koja je prijavljena lažno pa treba da se odjavi, nego da se odjave svi osim članova porodice", dodala je Brnabić.   
 
Brnabić je istakla i da na toj adresi nikada niko sem članova porodice nije bio prijavljen i da se niko od medija koju su preneli tu informaciju nije ni potrudio da je proveri u Ministarstvu unutrašnjih poslova.
 
Premijerka je pokazala faksimile medijski tekstova uoči izbora prethodnih godina o "uvozu glasača" i fantomskim biračima, tvrdeći da su od 2019. godine matične knjige povezane sa biračkim spiskom koji se stalno ažurira i po kome se preminule osobe automatski brišu sa spiska ili se automatski unose podaci o promeni prezimena.
 
Ona je rekla da je od uvođenja e-uprave sve "lako proverljivo" i da se ne može tek tako pisati i brisati po biračkom spisku.
 
Brnabić je rekla da od 2021. godine na sajtu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu postoji birački spisak tako da građani mogu da prate promene.
 
Ona je rekla i da nije tačno da se u Beogradu dnevno naseljava 300 do 500 osoba, kako tvrde predstavnici opozicije.
 
"Što se tiče broja birača na teritoriji grada Beograda nema značajnijih odstupanja, odnosno broj birača fluktuira ujednačenom dinamikom. Razlika u broju birača u Beogradu u septembru 2023. godine u odnosu na 2014. godinu je neverovatnih 750 ljudi. To je razlika od 0,05 procenata", istakla je Brnabić.
Ona je navela da to pokazuje "koliki su lažovi predstavnici jednog dela opozicije", da im "ništa nije sveto" i istakla je da "to nije politička borba, već blaćenje i destabilizacija države".     
 
"Cilj je da krene haos u Srbiji 18. decembra. Oni danas, umesto da obilaze Srbiju, da pričaju sa ljudima, da pokažu svoj plan i program, ciljeve, imaju dve vrste kampanja. Jedna je najgore uvrede, najstrašnije vređanje porodice predsednika Republike Aleksandra Vučića, gde u njihovo blato pokušavaju da uvedu roditelje predsednika Vučića i njegovog šestogodišnjeg sina, što je nečuveno i neviđeno u političkoj istoriji na svetu", ocenila je Brnabić.
 
Ona je navela da "opozicija laže o biračkim spiskovima da bi imala alibi, kada izgubi na izborima, da kaže da su izbori pokradeni". 
  • mile

    13.11.2023 13:24
    Gledaju te u oči i lažu besramno.
  • Mučenik

    12.11.2023 17:13
    DA LI JE U aNI ISTINA?
    ANA, DA LI JE SVE ŠTO STE REKLI ISTINA?

    Gospođi(ne)ce Brnabić, drugi ili prvi čovek u političkoj lestvici Srbije ne bi trebali da pričate sa nipodaštavanje prema vašoj opoziciji. Opoziciju čine srbi i srpkinje, kao što ste nekako i vi. Kako će vladati opozicija, ukoliko pobedi, a vi mislite nikada, ona je izvan vlasti od 2012. godine i sve što je uradila i u koliko je nešto uradila to je bilo, na njihovu žalost, pre više od dekade. Ovo ukazuje da ako ste nešto loše uradili ide na vašu dušu, mada vaš je stav da ste sve uradili bez greške, a na zadovoljstvu vaših glasača. S druge strane zaboravljate da ste nas zadužili za više od dvadeset milijardi evra, da 25% stanovništva gladuje, žeđuje i beduje. Po standardu, prosek plata i penzije mi smo među najgorim u Evropi.
  • Jedan od

    10.11.2023 20:35
    Iz moje kuće se iselilo dosta njih, neki preselili u drugi deo grada a neki i u inostranstvo. Za sve njih uredno stižu pozivi na adresu roditeljske kuće već 20 i kusur godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.