Ko su Novosađani na opozicionoj listi "Srbija protiv nasilja": Čime se bave, šta poseduju

Na izbornoj listi "Srbija protiv nasilja" za republički parlament je 16 Novosađana.
Ko su Novosađani na opozicionoj listi "Srbija protiv nasilja": Čime se bave, šta poseduju
Foto: 021.rs

Lista koja je sastavljena nakon što su stranke opozicije koje su učestvovale u organizaciji protesta "Srbija protiv nasilja", nakon majskih masovnih ubistava, predata je Republičkoj izbornoj komisiji u sredu, 8. novembra.

Dok se čeka da RIK potvrdi listu, 021.rs vas upoznajemo sa Novosađanima koji će se možda naći u Narodnoj skupštini nakon izbora zakazanih za 17. decembar.

Marinika Tepić
 
Rođena Pančevka sa prebivalištem u Novom Sadu, Tepić iz Stranke slobode i pravde (SSP) je 6. na izbornoj listi "Srbija protiv nasilja". Ona i Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije) su nosioci ove izborne liste.
 
Marinika Tepić je bila poslanica tri puta do sada. Prvi put je izabrana u desetom sazivu Narodne skupštine, 2014. godine, ali je na samom početku mandata podnela ostavku. Drugi put je izabrana u 11. sazivu, od 2016. do 2020. godine, a treći u 13. sazivu, 2022. godine, i to kao prva na listi "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije".
 
Tepić je predsednica poslaničke grupe "Ujedinjeni - SSP, PSG, Preokret, Sloga). Članica je Odbora za kontrolu službi bezbednosti i zamenica člana Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.
Kao narodna poslanica, mesečno prima 143.486 dinara.
 
Kako je prijavila Agenciji za sprečavanje korupcije, u svom vlasništvu ima dvosoban stan od 62 kvadrata, koji je stekla kupovinom. Takođe, vlasnica je dva automobila, "škode fabia" (2010) i "volkswagen polo" (2015).
 
 
Rođena je 8. avgusta 1974. godine. Diplomirala je 1995. na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Odseku za engleski i rumunski jezik i književost. Završila je i Muzičku školu "Jovan Bandur" u Pančevu, odsek klavir.
 
Radila je u školi kao profesorka engleskog jezika, a 15 godina se bavila novinarstvom. Bila je i aktivistkinja u nekoliko nevladinih organizacija. 
 
Tepić je bila zamenica direktora Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije. Od 2012. do 2016. godine bila je pokrajinska sekretarka za sport i omladinu. Ligi socijaldemokrata Vojvodine pristupila je 2012. godine.
 
U ovoj stranci bila je do 2017. kada se učlanila u Novu Stranku. Nakon samo godinu dana napustila je ovu partiju i pristupila Stranci slobode i pravde, gde je sada potpredsednica.
 
Borko Stefanović
 
Na izbornoj listi nalazi se i Novosađanin koji nema novosadsko prebivalište - Borko Stefanović. Potpredsednik i zamenik predsednika Stranke slobode i pravde osmi je kandidat na listi "Srbija protiv nasilja". 
 
Stefanović je narodni poslanik u poslaničkoj grupi "Pravac Evropa" od 2022. godine i potpredsednik je Narodne skupštine. Predsednik je Odbora za spoljne poslove, član Odbora za prava deteta, i zamenik člana Odbora za Kosovo i Metohiju.
 
Kao poslanik prima 150.000 dinara mesečno. U vlasništvu ima trosoban stan i poslovni prostor od devet kvadrata koji je stekao nasledstvom.
 
U periodu dok je bio član Demokratske stranke bio je i šef kabineta ministra spoljnih poslova i politički direktor ministarstva. Osim toga, bio je i šef državnog tima Srbije za dijalog sa Prištinom.
 
Godine 2012. postao je narodni poslanik, a 2015. objavljuje da napušta Demokratsku stranku. Nakon toga je osnovao Levicu Srbiju i promenio ime iz Borislav u Borko, ali je doživeo neuspeh na izborima. Pretučen je krajem novembra 2018. godine i taj napad bio je povod za proteste nazvane "Stop krvavim košuljama. 
 
Rođen je 1974. godine u Novom Sadu. Karlovački đak diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. U mladosti je bio deo novosadske pank-rok scene, svirajući u sastavu Generacija bez budućnosti.
 
Početkom dvehiljaditih se zapošljava u Ministarstvu spoljnih poslova, a 2003. godine odlazi u ambasadu Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, gde napreduje do mesta zamenika ambasadora. Tih godina je učestvovao u stvaranju srpskog kokusa u američkom Kongresu, o čemu je, između ostalog, pisao u svojoj knjizi "Depeša Vašington". 
 
Nebojša Novaković
 
Nebojša Novaković je predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke.
 
Prvi put je u poslaničku klupu republičkog parlamenta seo posle prošlih izbora, 2022. godine na listi "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije". 
 
Uz poslaničku platu od 130.000, u JVP "Vode Vojvodine" prima 70.000 mesečno.
 
Nema nekretnine u svom vlasništvu.
 
  
 
Na izbornoj listi za izbore koji slede 17. decembra, Novaković je na 14. mestu.
 
Član je Odbora za spoljne poslove, i zamenik člana Odbora za kulturu i informisanje i Odbora za evropske integracije. Takođe, član je Delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS.
 
Rođen je 1984. godine, a po struci je diplomirani inženjer poljoprivrede. U Javnom vodoprivrednom preduzeću "Vode Vojvodine" zaposlio se 2013. godine, na poziciji samostalnog organizatora za imovinu.
 
Od 2015. godine bio je predsednik nadzornog odbora Fonda za podršku investicija u Vojvodini "Vojvodina Investment Promotion - VIP". U sazivu od 2016. godine bio je poslanik u Skupštini AP Vojvodine.
 
Ana Oreg
 
Predsednica Pokrajinskog odbora Pokreta slobodnih građana Ana Oreg, odmah je iza Nebojše Novakovića na listi "Srbija protiv nasilja". Prvi put je za narodnu poslanicu izabrana isto kada i Novaković, nakon izbora 2022. godine, na listi "Ujedinjeni za pobedu Srbije".
 
Kao narodna poslanica, prima platu od oko 100.000 dinara. Ne poseduje nekretnine i ima dva automobila, "ford fiesta" (2001) i "renault scenic" (2009).
 
Članica je Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, i zamenica člana Odbora za zaštitu životne sredine. Takođe, zamenica je člana Delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS.
 
  
 
Rođena je u Novom Sadu gde je i završila osnovnu školu, gimnaziju i Poljoprivredni fakultet, smer veterinarske medicine. 
 
Od 2012.godine do danas je vlasnica privatne veterinarske ambulante Dog House, gde se bavi stručnom praksom i stručnim osposobljavanjem diplomiranih veterinara.
 
Članica je Pokreta slobodnih građana od aprila 2019.godine. U okviru pokreta učestvovala je u radu mediijskog tima, obavljala je funkciju zamenice poverenika za Novi Sad i pomagala u izgradnji infrastrukture na teritoriji Vojvodine.
 
Borislav Novaković
 
Još jedno poznato lice Novosađanima koje se našlo na listi koju predvodi Marinika Tepić, jeste Borislav Novaković. Ovaj političar nalazi se na 23. mestu kandidata "Srbije protiv nasilja".
 
Narodni poslanik bio je dva puta, od 2001. do 2004. godine i, sada u 13. sazivu, od avgusta 2022. godine.
 
U 13. sazivu najpre je bio deo poslaničke grupe Narodna stranka, da bi prvo 08. avgusta 2023. prešao u novoformiranu poslaničku grupu "Narodni pokret Srbije – Novo lice Srbije", a zatim od sredine septembra postao deo poslaničke grupe "Narodni pokret Srbije – Ekološki ustanak – Novo lice Srbije". Član je Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, i zamenik člana Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.
 
 
Kao narodni poslanik prima nešto više od 100.000 mesečno. U vlasništvu ima kuću koju je nasledio i automobil, "opel astra" (2005).
 
Diplomirani sociolog bio je asistent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a u više navrata je biran za odbornika u lokalnom parlamentu kao član Demokratske stranke, u kojoj je obavljao više funkcija. Od 2000. do 2004. godine bio je predsednik Skupštine grada i gradonačelnik Novog Sada. Osim toga, bio je i direktor Zavoda za izgradnju grada. Jedno vreme nije učestvovao u političkom životu, a 2017. godine pružio je podršku Vuku Jeremiću.
 
Početkom dvehiljaditih izabran je i za poslanika u Skupštini Srbiji, kada se i dogodila "Afera Solun" kada je po tvrdnjama tadašnje opozicije neko koristio Novakovićevu karticu za glasanje, iako je on bio na službenom putu. Na osnovu pravnog načela da se neko ne može teretiti dva puta za isto delo, pravnosnažno je oslobođen u postupku koji se vodio zbog afere u vezi sa Bulevarom Evrope.
 
Janko Veselinović
 
Janko Veselinović (SSP) je funkciju narodnog poslanika obavljao četiri puta. Prvi put je izabran u osmom sazivu, od 2008. do 2012, zatim u devetom sazivu od 2012. do 2014, pa u desetom sazivu od 2014. do 2016. godine, da bi se 2022. ponovo vratio u poslaničku klupu.
 
Član je Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, i zamenik člana Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za dijasporu i Srbe u regionu. Takođe, član je Delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS.
 
Kao narodni poslanik prihoduje 32.000 mesečno i poslanički dodatak za koji, kako je naveo u izveštaju o prihodima, u tom trenutku nije znao tačan iznos. Kao profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu prihoduje 110.000 mesečno.
 
U vlasništvu ima dvospratnu kuću u izgradnji, kao i dve kuće stečene nasledstvom. Takođe, nasledio je i građevinsko zemljište, njive i šume. Poseduje i automobil marke "nisan" (2018).
 
Veselinović je Novosađanima poznat i kao bivši direktor JKP "Novosadska toplana". Na to mesto je postavljen 2002. godine. Od 2004. godine bio je i pomoćnik sekretara za nauku i tehnološki razvoj APV.
 
Bio je član Saveza komunista Jugoslavije do njegovog kraja 1990. godine. Član je Demokratske stranke od 1998. do 2014. godine. Od 2004. do 2006. godine bio je potpredsednik Gradskog odbora DS u Novom Sadu. Bio je član Pokrajinskog odbora DS i Glavnog odbora Demokratske stranke.
 
Kada je 2014. osnovana Socijaldemokratska stranka postao je funkcioner te partije. Naredne godine napustio je Socijaldemokratsku stranku i osnovao udruženje građana Pokret za preokret.
 
Predsednik je Pokreta za preokret. Na listi "Srbija protiv nasilja" Veselinović je 66. 
 
Uranija Kozmidis-Luburić 
 
Jedna od kandidatkinja iz Pokreta Srce je i Uranija Kozmidis-Luburić, koja je 118. na listi proevropske opozicije. 
 
Kozmidis-Luburić je profesorka nuklearne fizike na Univerzitetu u Novom Sadu. Bila je predsednica Upravnog odbora JP "Nuklearni objekti Srbija", 2011. godine.
 
Ranije je bila u Socijaldemokratskoj stranci Borisa Tadića, a 2016. postavljena je za predsednicu pokrajinskog odbora ove političke partije. 
 
Donka Stančić
 
Donka Stančić još jedno je poznato ime za Novosađane, budući da je reč o istoričarki umetnosti, dugogodišnjoj direktorki gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.
 
Stončić se, kada je došlo do raskola u Narodnoj stranci priklonila Narodnom pokretu Srbije i sada je 128. na listi "Srbija protiv nasilja". Ranije je bila i u Demokratskoj stranci Srbije, kada je u dva mandata, od 2001. do 2008. godine bila poslanica u Skupštini APV. 
 
Bila je i predsednica Društva konzervatora Srbije.
 
Dobitnica je brojnih priznanja, između ostalog nagradilo ju je Društva urbanista Srbije za projekat "Ambijentalna zaštita Novog Sada".
 
Rođena je u Danilovgradu. Osnovnu školu i fakultet završila je u Beogradu, nakon čega se 1981. godine preselila u Novi Sad. 
Ilija Žarković
 
Advokat iz Novog Sada Ilija Žarković 187. je na ovoj izbornoj listi, a dolazi iz Pokreta Srce koji predvodi Zdravko Ponoš.
 
Žarković je završio Pravni fakultet i pravosudni ispit u Novom Sadu. Član je Advokatske komore Vojvodine. Samostalno se bavi advokaturom.
 
Još sedam Novosađana je na listi "Srbija protiv nasilja" za parlamentarne izbore u decembru ove godine. To su Nemanja Knežević, akademski slikar iz Narodnog pokreta Srbije, koji je 71. na listi, Snežana Dobrić, istoričarka iz Pokreta Srce (94. na listi), Branislava Pandurov, profesorka fizičkog vaspitanja iz Stranke slobode i pravde (95. na listi), te Nina Konstantinidis, filološkinja iz Narodnog pokreta Srbije (162. na listi).
 
Na 171. mestu kandidata je studentkinja Marijana Nastasić (Srce), dok je 181. poziciju zauzima ekonomistkinja Ivana Maraš (Zeleno-levi front), a 244. Janko Fejdi, menadžer i aktivista Demokratske stranke. 
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • Sima

    12.11.2023 16:14
    Ne ulazeći u ocenu kvaliteta predstavljenih kandidata, moram da se zapitam da li je logično da lista koja se najboljim rezultatima nada, pored Beograda, u Novom Sadu i Vojvodini ima manje od 10% ljudi sa tog prostora na svojoj listi? Pri tom, ako im se pogledaju pozicije na listi i pretpostave neki realni rezultati izbora, tek njih 6 može biti u skupštini.
  • Svi

    12.11.2023 15:52
    Samo žele vlast za sebe
    Sada da se pojavi neko novo lice da poželi neku funkciju u ovoj grupi gde je Tepić, sigurno bi prošlo kao bos po trnju. Jer, oni žele da ONI budu na vlasti! Svako od njih želi vlast za sebe a ne da i drugim građanima bude dobro.
  • Ima

    10.11.2023 09:16
    Ima
    li nekog da je bilo šta sam zaradio ostvario se u privatnom poslu?! Sto napisa jedan svi na Državnim primanjima od 45 godine do danas!!! Ovo je drugovi Kapitalizam ako niste znali i predstavljati Grad Drzavu…moras biti ostvaren u svakom smislu!!! Ne udjes u Politiku kao Sirotinja ili Osrednja klasa i izadjes kao Miloner i uspesan Privrednik i neki Ekspert!!! To vreme je proslost jer pre bi dao glas nekom ko radi na Pijaci i ostvaruje samostalno prihode nego ovima i SNS!!! Taj sa Pijace zna sta obicnog Coveka muci i kako da nerasipa novce koje se mukom zaradjuju i utrostrucuju!!! Moj glas nedam ni jednima ni drugima!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti