Inicijativa da se Jugoslovenima u Srbiji prizna status nacije

Narodni pokret Jugosloveni saopštio je da je predao inicijativu nadležnim institucijama u Srbiji da se Jugoslovenima prizna status nacije.
Inicijativa da se Jugoslovenima u Srbiji prizna status nacije
Foto: 021.rs
"Jugosloveni ne traže ni manje ni više nego ono što imaju i svi drugi - da budu Jugosloveni, sa svim svojim manama i vrlinama. Da bi naša država, Republika Srbija, zaista bila država koja vodi računa o svom nasleđu, mi, Jugosloveni, moramo biti priznati kao nacionalna manjina", stoji u saopštenju.
Dodali su da, iako Jugoslavija više ne postoji, pripadnici jugoslovenskog naroda nosioci su sećanja na postojanje, kako države koja je "ponosno nosila ime Jugoslavija, tako i na narod koji je, takođe ponosno nosio ime Jugosloveni".
Poručili su da nisu "samo puki nostalgičari" za bivšom državom, već narod koji u sebi sublimira sve karakteristike, kako etničke tako i ostale fenotipske, karakteristike svih naroda i narodnosti koji su živeli u Jugoslaviji i stvarali njenu tradiciju, kulturu i sve posebnosti "na koje su i te kako ponosni".
 
"U svakom Jugoslovenu kuca srce Srbina, Hrvata, Crnogorca, Makedonca, Slovenca, Bosanca i mi nikoga ne posmatramo kroz nacionalističke, šovinističke ili bilo koje prizme društvenih deoba već kao integrativne delove jedne, jugoslovenske, ali i državne celine", piše u saopštenju.
  • Nemanja

    15.11.2023 12:49
    @Određena za navek

    U nizu srboidnih gluposti, ova je definitivno najimbecilnija. Nacije se rađaju i nestaju, menjaju se i ukrštaju u svakoj generaciji, a svako od nas ima subjektivan osećaj o pripadnosti. Ja sam 100% mišljenja da sa ovom hrpom cirkuzanata koji se lože na SrBstvo nemam ništa zajedničkog, a prema njihovoj "naciji" i patrijarhalnim shvatanjima ne gajim apsolutno nikakvo poštovanje.
  • Podrška

    15.11.2023 12:30
    Niko nas državljane Jugoslavije nije pitao želimo li državljanstvo Srbije, niti je ikada o tome održan referendum, niti data mogućnost da onaj ko želi ostane bar apatrid jer njegove matične države više nema.

  • Дијана

    15.11.2023 06:10
    Већу глупост нисам чула

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.