Preminuo Žarko Laušević

Glumac Žarko Laušević preminuo je danas, u 63. godini.

Vest o njegovoj smrti saopštila je porodica.

"Obaveštavamo javnost da je danas, 15. novembra 2023. godine, u 63. godini života, posle kraće i teške bolesti, preminuo naš suprug i otac Žarko Laušević. O datumu i mestu sahrane javnost će blagovremeno biti obaveštena. U ime porodice, Anita Laušević", saopštila je porodica.

Laušević je ranije zbog problema sa plućima bio hospitalizovan, a nedavno je pušten na kućno lečenje.
 
Velikan
 
Žarko Laušević rođen je 19. januara 1960. godine na Cetinju. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
 
Bio je jedna od najvećih glumačkih zvezda bivše Jugoslavije, a po povratku u Srbiju iz Sjedinjenih Američkih Država ponovo je ostvario zapažene uloge. 
Glumio je u velikom broju filmova, serija i predstava, osvojivši brojne nagrade za uloge koje je tumačio. 
 
Njegovu karijeru obeležile su uloge u filmovima kao što su "Šmeker, "Oficir s ružom" za koju je osvojio Zlatnu arenu u Puli, "Braća po materi", "Boj na Kosovu", "Dogodilo se na današnji dan", "Original falsifikata", "Nož"...
 
Nakon višegodišnje pauze od glume, vratio se velikom platnu, te je glumio u filmovima kao što su "Leto kad sam naučila da letim", "Tajna nečiste krvi", "Smrdljiva bajka", a igrao je i u serijama "Senke nad Balkanom", "Državni službenik", "Koreni", "Kalkanski krugovi"...
 
Među nagradama koje je osvojio su Zlatna arena u Puli za najbolju mušku ulogu u filmu "Oficir sa ružom", nagrada Zoran Radmilović za ulogu u predstavi "Kanjoš Macedonović", Sterijina nagrada za ulogu u "Svetom Savi", Gran Pri na Filmskim susretima u Nišu za najbolju ulogu u filmu "Bolje od bekstva"...
 
Napisao je nekoliko knjiga, među kojima su bestseleri "Godina prođe, dan nikad" i "Druga knjiga". Poslednju autobiografsku knjigu objavio je 2022. godine pod nazivom "Padre, idiote!"
Kao na filmu
 
Lauševićev život obeležio je i niz tragičnih događaja koji su snažno uticali na njegovu sudbinu. U svojim knjigama piše upravo o tome i vremenu koje je proveo na robiji zbog dvostrukog ubistva.
 
Smatrao je da su tragični događaji za njega počeli u pozorištu zbog predstave "Sveti Sava". Njegovo izvođenje u toj predstavi donelo je Lauševićevu Sterijinu nagradu 1990. godine.
 
Međutim, prilikom jednog izvođenja, u pozorište su ušli pripadnici Srpskog omladinskog bloka i Srpske svetosavske stranke, koji su prekinuli predstavu. Nakon toga je Laušević počeo da dobija pretnje smrću, proganjali su ga nacionalisti. Tada je počeo da nosi pištolj.
 
Tri godine nakon toga, Laušević i njegov stariji brat Branimir napadnuti su u blizini jednog podgoričkog lokala. Laušević je tada pucao i usmrtio dve osobe, a treću teško ranio.
 
Zbog dvostrukog ubistva je osuđen na 13 godina zatvora, a kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu. Presuda je 1998. preinačena na četiri godine zatvora, što je Laušević u tom trenutku već odležao. 
 
Po izlasku iz zatvora Laušević je otišao u Sjedinjene Američke Države. Vrhovni sud Crne Gore je 2001. preinačio ponovo presudu i izrekao kaznu od 13 godina zatvora. Glumac je uhapšen 2009. godine na osnovu poternice. Međutim, sud u Njujorku je doneo odluku o ukidanju pritvora Lauševiću. 
 
Laušević je pomilovan 2011. godine. 
 
Njegov život bio je inspiracija za film "Lauš", te za televizijsku seriju "Pad".

Komentari 44

  • Nata

    16.11.2023 21:13
    Idol devojaka moje generacije. Frajer. Obilić. Ilija/Alija...
    Tužna sudbina.
  • Vanja

    15.11.2023 19:11
    Nek mu je večna slava
    Mnogo je velik bol i čovečnost, lepota i inteligencija. Ostaće upamćen. Sjajan zauvek.
  • Dusko

    15.11.2023 17:59
    Zivot prodje, divljenje ostade
    Imali smo velih glumaca, ali za najkomplikovanje uloge on je bio jedino resenje. Uz Glogovca najveci.
    Pocivaj u miru, kojega za zivota bas i nisi imao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.