Lajčak o dijalogu Beograda i Prištine: Obe strane moraju nešto da urade kako bi nešto dobile

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograd-Priština Miroslav Lajčak je ocenio da je nova runda dijaloga sa obe strane bila korisna i da očekuje nastavak.
Lajčak o dijalogu Beograda i Prištine: Obe strane moraju nešto da urade kako bi nešto dobile
Foto: Beta/AP
"Planiram da nastavim razgovore narednih dana i nedelja", napisao je Lajčak u rekapitulaciji protekle nedelje na Fejsbuku.
 
"Razgovarali smo o brojnim temama, Statutu (Zajednice opština sa srpskom većinom), planu primene, energetici, registarskim tablicama, izborima i nestalim osobama", napisao je Lajčak.
Podsetio je na to da je nedavno bio u Prištini, a početkom ove nedelje je u Beogradu razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i glavnim pregovaračem Petkom Petkovićem što je bio "nastavak napora da se napreduje u primeni Sporazuma o putu normalizacije" odnosa Srbije i Kosova.
 
Razgovori u Beogradu bili su slični razgovorima na Kosovu, naveo je Lajčak, dodajući da su razgovarali i o drugim hitnim pitanjima u dijalogu pod okriljem EU, uz naglasak na hitnom rešenju, i o pripremi za novu rundu pregovora glavnih pregovrača koja je bila u četvrtak.
"U razgovorima sam naglasio da primena Sporazuma treba da napreduje tako što će obe strane ispunjavati svaka svoje obaveze, korak po korak i paralelno i na osnovu principa da svaka strana treba da uradi nešto da bi dobila nešto", napisao je on.
 
Lajčak koji je i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan, osvrnuo se i na Crnu Goru, navodeći da se ubrzo po povratku iz Beograda u Briselu sastao sa novim crnogorskim ministrom spoljnih poslova Filipom Ivanovićem.
 
Rekao je da je bio "srećan što je Crna Gora dobila jaku vladu sa proevropskom agendom u ključnom trenutku za odnose EU-Zapadni Balkan".
  • Ovaj laže!

    19.11.2023 12:49
    Srbija je već dala Gazivode, ukinula civilnu zaštitu i Srpsku policiju na Kosovu, tel.broj i eps, a zamena za to je ZSO. To je potpisano pre 10 god, i Srbija je svoj deo ispunila , a Priština nije. Znači formiranje ZSO bez ikakvih uslova , ili Srbija da vraća nazad Gazivode, civilnu zaštitu itd itd.
    Što se ostalog tiče, zašto ovaj Lajčak ne ponudi svoje Francusko-Nemačke planove na SB UN na glasanje ? Što nas smara ? Lajčak imaš SB UN izloži tamo svoj plan, ako to ne uradiš, skini se Srbiji sa grbače.
    A Vučić ako neće ovo da mu kaže, a neće, dajemo mu šut kartu na izborima 17.decembra. Svi na izbore da oteramo Vučića i SNS i tako da odbranimo Kosovo, a Lajčaka i Francusko-nemački plan da pošaljemo u prošlost.
  • 321

    19.11.2023 09:15
    a mozda treba da pitamo Svilajnac ili Podujevo?!brze ce se dogovore
  • Професор

    18.11.2023 16:37
    Славићемо када нам се скинете са грбаче и Руси стигну на Балкан.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija