Pomorandže nikad skuplje, a limun sve jeftiniji: Profesor Rajić objašnjava zašto

Prepolovljen je rod pomorandži u SAD, Brazilu i Meksiku. Probleme u proizvodnji imaju i druge zemlje, poznati proizvođači tog citrusa.
Pomorandže nikad skuplje, a limun sve jeftiniji: Profesor Rajić objašnjava zašto
Foto: Pixabay
Nepovoljni vremenski uslovi i bakterijska bolest prepolovili su rod pomorandži u SAD, Brazilu i Meksiku. Veleprodajna cena soka od pomorandže skočila je u Americi na najviši nivo u svojoj istoriji. Berzanske cene soka od narandže najviše su od 1966. godine, tj. od kada se trguje ovim dobrom. 
 
Florida, koja proizvodi 90 odsto od ukupne količine soka od narandže u SAD, prošle jeseni je bila pogođena velikim uraganima i to dva puta. Zbog toga se očekuje da će upravo proizvodnja u ovoj američkoj saveznoj državi biti najmanja u poslednjih 100 godina.
Šef katedre za menadžment u agrobiznisu na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu Zoran Rajić kaže za RTS da su za cenu pomorandže na svetskom tržištu ključni pre svega klimatski faktori. Objašnjava i zašto je limun nikada jeftiniji.
 
"Zemlje od kojih mi najviše uvozimo pomorandžu suočavaju se sa sušom i nedostatkom radne snage. U Španiji je sad čak zbog suše zabeleženo i krčenje pojedinih zasada. Turska još nije stigla sa pomorandžama, ipak treba da znamo da je ovo predsezona, tako da u decembru će biti onaj glavni udar kada je reč o samoj berbi. U Grčkoj, opet, zbog problema sa sušom, plodovi su sitniji i nemaju dovoljno soka", objašnjava profesor.
Cene pomorandži na tržištu
 
Ističe i da je cena u pojedinim regionima Grčke povećana čak sedam puta. Tako je na Peloponezu, u regiji Argos, cena bila oko pet centi, a sada je stigla do 27 centi. 
 
Cena pomorandži na berzi krajem oktobra je bila osam dolara, u međuvremenu se snizila, ali je i dalje viša za skoro 60 odsto od početka godine.
 
Rajić objašnjava da ponuda i potražnja imaju svoj uticaj na cenu, ali i ukazuje da Meksiko i Brazil, koji su najveći proizvođači sokova, već dve godine imaju problema sa nabavkom sirovine.
 
"Naravno da se to sve reflektuje i na ostala tržišta. Čisto da znate da je ona cena na njivi koja se utvrđuje ove godine dva puta veća. Bilo je prošle godine oko 20 centi i sada je to 40 sa svim rizicima kada pogledate strukturu samog kvaliteta ploda", navodi profesor i dodaje da već stižu signali i sa nekih drugih tržišta.
 
Ukazuje i da je na ruskom tržištu, koje je ogromno, došlo do pomeranja tražnje i smanjene razlike između citrusa i cena drugog tropskog voća. Pored toga, došlo je do povećanja potrošnje papaje, manga, avokada, nekih proizvoda koji su bili nedostupni velikom broju potrošača.
 
I u Srbiji je cena pomorandže znatno viša, posebno u odnosu na druge citruse. Prošle godine ta cena se kretala, kada je reč o veleprodajnoj, do 70-75 centi, a već sada je između 85 i 90 centi.
 
Zašto je limun jeftin
 
S druge strane, limun je, čini se, nikada jeftiniji. Profesor objašnjava da su dva razloga za nižu cenu limuna.
 
 
"Sada je u toku berba sorte 'majer' koja nije za sok, a kada izađemo napolje videćemo da je još toplo i onda je i tražnja za limunom smanjena. Onda je logično da je cena limuna koja je prošle godine u ovo doba bila uvozna oko 70 centi, sada oko 40 centi. Cena mandarina je smanjena sa 85 do 90 centi na 55 do 58. I grejp je pao nekih desetak centi", ističe profesor.
Sok od pomorandže zlata vredan
 
Prošle godine Srbija je uvezla oko 104.000 tona citrusa, oko 39.000 tona pomorandži, limuna 28.000 tona i ukupna vrednost uvoza je bila oko 80 miliona. Ove godine uvoz je oko 66.000 tona, zaključno sa septembrom.
 
"Ja bih samo nešto napomenuo, u narodu postoji jedna mudrost koja kaže da sok od pomorandže ujutru vredi kao zlato, u podne kao srebro, a naveče kao bronza. Ja verujem da će njegova upotrebna vrednost biti velika u budućnosti, ali ne verujem i tržištu", navodi Rajić i dodaje da ne bi bilo dobro za nas kao potrošače da bude baš tih razmera.
 
Kada je reč o proizvodnji i izvozu jabuka, ukazuje da su već deceniju upozoravali da se polako zatvaraju neka tržišta, pre svega rusko, koje je podiglo ogromne zasade i zbog toga traže preorijentaciju naših proizvođača na neka druga tržišta.
  • Deks

    19.11.2023 11:53
    Skandalozne izjave profesora. Cela Evropa je uvela sankcije Rusiji, praktično je Rusija neprijateljska zemlja celoj Evropi a ovaj profesor se bavi analiziranjem ruskog tržišta!? Kupovni sok od čiste narandže je ustvari štetan - jedna čaša tog soka sadrži 18 kašika šećera! Što se tiče narodnih izreka o narandžama nema ih jer naš narod nije poznavao ovo voće pošto ne može da uspeva kod nas. Ali mnoge zaboravljene voćne vrste bile su itekako cenjene u narodu preko zime kao izvor vitamina C poput šipka (divlje ruže), gloginja, pasjeg trna itd.
  • nostradamus

    19.11.2023 10:44
    ajd sad ozbiljno
    to je zbog sunčevih pega i erupcija na jupiteru, nažalost isto važi i za cenu gasa, benzina i dizela. naravno samo u Srbiji. ostatak planete ne poznaje ovaj fenomen.
  • Свињорез

    19.11.2023 10:24
    Хоћете да кажете да у куповном соку од поморанџе има праве поморанџе?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija