Ekonomista: Populistička vlast pred izbore ispunjava i opravdane i neopravdane zahteve

Socijalna nezadovoljstva se najčečšće javljaju pred izbore kada mogu da budu iznuđeni i opravdani i neopravdani zahtevi jer je populistička vlast tada popustljivija, rekao je ekonomista Saša Đogović.
Ekonomista: Populistička vlast pred izbore ispunjava i opravdane i neopravdane zahteve
Foto: FoNet (Aleksandar Barda)
Ocenjujući učestale zahteve građana za povećanje raznih vrsta primanja i subvencija, rekao je da vlast ispunjenjem zahteva smiruje tenzije da bi predizborna kampanja prošla bez turbulencija po nju.
 
"Građani na osnovu iskustva znaju da je vlast populistička i da pred izbore daje 'helikopterski novac' već nekoliko godina kroz jednokratnu pomoć mladima, deci, studentima, penzionerima, poljoprivrednicima, lekarima, pa indiretno i poštarima jer je to javno preduzeće", rekao je Đogović.
Predizborna davanja će, prema njegovim rečima, morati da se obezbede ili preraspodelom budžeta za 2024. ili iz budžetske rezerve, a nije isključeno ni da se smanje neke investicije ili da se radi rebalans budžeta.
 
Dodao je da, ako se izabere opcija da se smanje neke investicije, biće dobro ako se izberu one koje su neproduktivne.
"Populistička vlast uvek ima 'zvečeće', 'šljašteće' investicije, kao što su stadioni. I izložbeni prostor koji će se graditi za međunarodnu Specijalizovanu izložbu Ekspo 2027. može se pokazati takvim jer iako se u godini kada će se održati, očekuje milionski priliv turista zbog čega će morati da se grade novi hoteli, a što će uposliti građevinarstvo, pitanje je šta posle toga", rekao je Đogović.
 
Istakao je da ne postoji studija koja bi dala ekonomsku opravdanost ulaganja u Ekspo i kako će biti korišćen taj prostor kada prođe izložba.
 
"Možda će se taj prostor izdržavati privatnim sponzorstvima, možda će se ponuditi u koncesiju ili će pasti na teret budžeta", rekao je Đogović.
 
On je ocenio da Srbija nema industrijsku i poljoprivrednu politiku, već se stalno donosi kratkoročne i iznuđene mere.
 
"Svedoci smo da Srbija nema ni industrijsku, ni poljoprivrenu politiku i da se stalno usvajaju iznuđene mere. Stočni fond se smnajuje, zemlja nije poljoprivredno suverena jer uvozi meso i mleko i nezadovoljstvo poljoprivrednih proizvođača je verovatno i opravdano", rekao je Đogović.
  • Novosadjanka

    23.11.2023 09:07
    Odgovor Miletu
    Mile, glasaj za odgovornu i smenjivu vlast.
    Za bilo koga, ali da taj polaže račune, šta je i kako radio. I oročeno na četiri godine. Nema drugog mandata. Vraća se u svoju struku i prethodni posao.
  • bata_sky

    22.11.2023 21:51
    Pojeli smo sami sebe...
    Sve za stolicu ili jos bolje da se eskivira robija.
    Obecavaj, zaduzuj se, stampaj pare.
  • Platon

    22.11.2023 19:51
    Država
    Ako nije u pitanju direktan interes a slab karakter, zaista ne razumem ko može da glasa za ove na vlasti???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.