Šef Euleksa: Pojedina hapšenja na severu Kosova ranije vršena mimo zakona

Misija Euleksa na Kosovu ustanovila je da su ranija pojedina hapšenja na severu Kosova vršena mimo zakona.
Šef Euleksa: Pojedina hapšenja na severu Kosova ranije vršena mimo zakona
Foto: Beta/AP
Dodali su da su tu praksu sada izmenile institucije, izjavio je danas šef misije Đovani Pjetro Barbano.
 
Barbano je na forumu UNMIK-a posvećenom izgradnji poverenja koji se održava u Solunu u Grčkoj izjavio da je Euleks nadzirao sva hapšenja i da su praksu hapšenja koja nisu u u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Kosova izmenile institucije.
Tvrdi i da je ova misija EU pratila sva hapšenja nakon dešavanja u Banjskoj 24. septembra i nadgledala operacije potrage KP u manastiru Banjska i okolini na nekoliko privatnih imanja kako bi utvrdila striktno poštovanje procedure i poštovanje ljudskih prava.
 
"Kontinuirana serija bezbednosnih kriza na Severu Kosova primorala je i Euleks i organe za sprovođenje zakona na kontinuirano upravljanje krizama na račun policije koja je više orijentisana na zajednicu. Nakon povlačenja svih policajaca koji su predstavljali većinsku zajednicu na Severu, rad policije u zajednici postao je još veći izazov", rekao je on, prenosi Kossev.
Brbano je dodao da "ostaje imperativ" da se zajednica Srba na Severu Kosova ponovo angažuje sa kosovskim institucijama i doprinese sprovođenju zakona.
 
On je dodao i da je misija kojom rukovodi zabrinuta zbog tekućih procedura eksproprijacije na severu Kosova i da je osim dosledne, neophodno da pravda bude i pravovremena, jer je  "odložena pravda uskraćena".
 
Šef Euleksa je naveo da dugogodišnjim neuspehom kosovskih vlasti da sprovedu sopstvenu odluku Ustavnog suda iz 2016. kojom se vlasništvo nad zemljom dodeljuje srpskom pravoslavnom manastiru Visoki Dečani Priština potkopava poverenje u pravni sistem.
 
Brbano dodaje da, slično tome,  često žustra debata na Kosovu o uspostavljanju Zajednice srpskih opština mogla bi da posluži povećanim fokusom na prava zajednica u svetlu izgradnje poverenja i pomirenja.
"Postkonfliktna društva često su svedoci erozije poverenja u centralizovane institucije i osnaživanje zajednica kroz jasno razgraničene strukture lokalne uprave može izgraditi poverenje u vladavinu prava tako što će obezbediti da se zajednice osećaju aktivnim učesnicima u oblikovanju sopstvene sudbine", dodaje.
 
Barbano ipak, naglašava da tačni formati takvih struktura treba da budu izbalansirani, te podseća da se o tome trenutno pregovara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.