Notari o glasinama o falsifikovanju potpisa za izbore: Rade i opštinski overivači, u to nemamo uvid

Javni beležnici nemaju nikakav uvid u to šta rade opštinski overivači, navodi se u saopštenju Javnobeležničke komore.
Notari o glasinama o falsifikovanju potpisa za izbore: Rade i opštinski overivači, u to nemamo uvid
Foto: Pixabay

Komora se oglasila povodom navoda u javnosti o tome da su potpisi za pojedine izborne liste falsifikovani ili da su overeni od strane neovlašćenih osoba.

Javnobeležnička komora Srbije podseća javnost da potpise podrške birača za izborne liste pored javnih beležnika, overavaju i ovlašćeni predstavnici opštinskih uprava, koji nisu notari i koji nemaju veze sa javnobeležničkom profesijom.
 
"S obzirom na to da su se u široj javnosti pojavile vesti o falsifikatima izjava podrške birača za pojedine izborne liste, naglašavamo da ni u jednom slučaju to ne može biti dovedeno u vezu sa radom javnih beležnika, odnosno notara, jer se opštinski overivači ne bave notarskim pozivom", naglašava se u saopštenju Javnobeležničke komore. 
 
Javni beeležnici tvrde da, tokom procesa overe birača za decembarske izbore za Skupštinu Republike Srbije i za određene lokalne skupštine, od 1. novembra, kada su izbori raspisani, Javnobeležničkoj komori Srbije nije pristigla nijedna pritužba na rad javnih beležnika za postupanje u vezi sa izborima.
"Takođe, podsećamo javnost da javni beležnici nemaju nadležnost – ni zakonsku ni tehničku mogućnost, da proveravaju da li je neko od birača koji daje podršku nekoj listi, takvu podršku već prethodno dao nekoj drugoj listi. Ove provere obavljaju se u daljim koracima, kada politički akteri predaju svoje izborne liste odgovarajućim izbornim komisijama", piše u saopštenju.
 
Javni beležnici saopštavaju da je njihov posao da utvrde identitet građanina koji pristupa i da svojim potpisom potvrdi da je taj identifikovani građanin svojeručno pred njim potpisao izjavu podrške.
 
"U svim izbornim procesima, od kada su uvedeni javni beležnici u septembru 2014. godine, nikada nije podneta nijedna osnovana pritužba na rad javnih beležnika u vezi sa overom potpisa birača, a od 1. marta 2017. godine, kada je overa potpisa prešla u isključivu nadležnost javnih beležnika, svi izborni ciklusi protekli su bez problema i uz velike pohvale na račun rada javnih beležnika", podseća se u saopštenju.
pandemije, omogućeno da se ovlašćeni službenici opštinskih uprava uključe u proces overe potpisa na izjavama podrške birača. 
 
"Javni beležnici nemaju uvid niti bilo kakav uticaj na taj deo procesa", zaključuje se u saopštenju Javno beležničke komore.
  • Циле

    25.11.2023 08:49
    Циле
    Нотаре исто укинути као и Извршитеље након 17 Децембра! Превише Лопова на оволики број Грађана!
  • Neda

    24.11.2023 18:40
    Lihvari našeg doba
    Šta mislite kako se postaje notar?
    Njihove zarade su enormne.
    Zaradjuju nemile pare,dok svi siromašimo.
  • K

    24.11.2023 14:56
    K
    Uhapsiti i Notare!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.