Bivša članica RIK koja je 1997. sedela na džakovima da spreči krađu: Prijavite kupovinu glasova

Bivša članica RIK, Sonja Brkić, opisala je kako se među članovima biračkih odbora može stvoriti atmosfera poverenja i prisetila se kako je '97 sedela na džakovima da bi sprečila krađu.
Kako je rekla, govoreći o nedavnom slučaju deljenja poklona u Vrbasu, nju nisu uverili aktivisti SNS da je "razlog poklanjanja skupih poklona i davanja novca humanitarne prirode".
 
"Imajući u vidu vreme kada se to dešava, rekla bih da je Saša Mirković na pravom putu, da se radi o propustima, odnosno nedozvoljenim radnjama, koje su vezane za izbore. U ovom slučaju bih pomislila da je reč o krivičnom delu, ali ovo ne bi bila zloupotreba, ovo bi bilo davanje mita, u tom slučaju postoji kazna predviđena i za onog ko daje poklon i za onog ko poklon prima. Zanimljiv je ovaj deo što je naglasio da su bili u situaciji da vide takve akcije i u ranijim izbornim ciklusima, da su se pokloni delili i ranije, da su sad skuplji, ali na krivično delo ne utiče vrednost poklona", kaže za N1 Brkić, koja je i bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije, sada u penziji.
Deprimirajuće, dodaje ona, deluje da je uzaludno podnošenje prijave.
 
"Ja ću iskoristiti priliku da se obraćam gledaocima, biračima, da nije besmisleno. Do jednog momenta se čovek tako oseća, ali to ne treba da obeshrabri, nego to treba zaista učiniti. Ja razumem da prijavu neće podneti onaj ko je primio poklon, sasvim sam sigurna da to neće uraditi onaj ko je dao te poklone, ali oni koji znaju, sumnjaju na krivično delo, treba da prijave", ukazuje ona.
Objašnjava da je taj postupak jednostavan.
 
"Ukoliko nema reakcije u policiji, može da se obrati sudu, a može i tužilaštvu, sa prijavom, tamo će dobiti odgovarajuću pomoć, državni organi su dužni da se jedni drugima nađu od pomoći. Jedna takva prijava u kojoj bi se opisala izvršena radnja, dali podaci o učesnicima, kada bi se to uradilo za više takvih pojava i na više mesta podnele prijave, teško je verovati da se neće procesuirati. Ako se ne pokuša, onda se sigurno neće dogoditi da neko reaguje. Tužilaštvo neće reagovati samo, sud još manje, policija takođe ne, ali građani to treba da urade, aktivnost građana u izborima bi trebalo da bude mnogo veća, da nađemo snage i ne gubimo volju", kaže ona.
 
Zloupotreba bi, dodaje, bila da otac dođe sa ličnim kartama, ili samo sa svojom i glasa za celu porodicu.
 
"U nekim sredinama gde su velike porodice, jedna osoba glasa za njih 10, birački odbori su oduševljeni što je obavljeno glasanje, a to je krivično delo, treba prijaviti. Posledicama ne verujem da bi se neko obradovao, pošto su predviđene i zatvorske i novčane kazne", kaže Brkić za N1.
 
Kako je rekla, "sumnje u institucije će ostati".
 
"Sada je i RIK došla u situaciju da građani počnu da sumnjaju u rad te komisije. Jedan od razloga je što se rad te komisije ne prenosi građanima. Prema mom mišljenju bi izborna komisija trebalo svakodnevno ne samo da informiše o radnjama, sednicama, odlukama, nego da utiče na biračko telo u svakom pogledu, ne da ga poziva na glasanje, nego da na neki način edukuje biračko telo, da gradi i stvara poverenje u rad onih koji sprovode izbore. To nije samo RIK, nego i OIK i GIK i birački odbori", ukazuje ona.
 
Istakla je važnost toga da svi članovi biračkih odbora - i redovni i u proširenom sastavu - budu upoznati sa procedurom, pravima i obavezama, dužnostima...
 
"Da znaju šta su njihova prava i na koji način ih ostvaruju. To nije dovoljno da bi bili uspešni u svom radu. Ako dobro obučen član biračkog odbora samo stoji i posmatra, to nije način koji može dovesti do dobrog rezultata, to važi i za komisije. Članovi treba da stvore atmosferu uzajamnog poverenja i saradnje, to je zajednički posao", smatra ona.
 
Na pitanje da li je to moguće, odgovara potvrdno.
 
"Mene ovo sadašnje stanje podseća na '97 godinu, to je godina u kojoj smo sedele na džakovima nas dve gospođe. Tada je nepoverenje takođe bilo veliko, izborna krađa je bila planirana, ona se i desila, ali bilo je sredina u kojima je izgrađen odnos saradnje i poverenja, u takvim uslovima je bilo teže, a negde i nemoguće sprovesti ono što je planirano. Ja sam tada bila član u proširenom sastavu, zajedno sa drugim članovima smo stvorili atmosferu, nastojali da budemo ne protivnici, nego da radimo na zajedničkom poslu, to je dovelo do rezultata - nismo imali probleme koje su imali drugi gradovi, kada su ljudi demonstrirali", kaže ona.
Bilo je, kaže, nepoverenja.
 
"Znalo se da se sprema neka krađa, neka prevara, da se SPS koja je tad bila na vlasti, sprema da vlast sačuva po svaku cenu, rekla bih da je situacija sada sa SNS ista. U to vreme smo imali informaciju da se spremaju određene stvari, mi smo se organizovali, ko je sa kim mogao da sarađuje, kako ćemo i na koji način da se tome suprotstavimo. Imali smo informaciju da će iz određenih izbornih materijala biti uzeti neki dokazi, biti promenjene cifre, mi smo zbog toga odlučili da obezbedimo da se to ne dogodi ni na jednom džaku koji je stigao. Pošto skupštinska služba nije uspela da organizuje zaštitu, pokojna Savka Gojković, majka Maje Gojković, i ja smo sedele tamo gde su džakovi i čekale da dođe zora da nas neko zameni, stigli su kavaljeri, džakovi su sačuvani, materijal ostao kakav jeste, komisija mogla da proveri da li su tačni navodi koji su ukazivali na nepravilnosti na tom biračkom mestu. Može se stvoriti atmosfera poverenja na zajedničkom poslu", tvrdi Brkić.
  • vojvodjanka

    29.11.2023 17:11
    @Kolega
    Apsolutno se ne radi o drugačijem mišljenju već o narativu, neprimereno javno obraćanje kolegi (koleginici ili sudinici) koja je iznela svoj stav koji se ne slaže sa vašim mišljenjem.

    Ovo za sns,bot ili fanAV u svakom slučaju pozdravljam !!!!



  • But

    29.11.2023 16:11
    Dobio sam hemijsku olovku, glasam za SNS…….
  • @ vojvodjanka

    29.11.2023 12:24
    Vidite ovako to sto se vama u svakome ko ima drugacije misljenje prividja bot sns je vas mentali problem. Moj nije.
    Niti sam u sns niti sam bot niti fan AV
    Naprotiv.
    Ali vi poradite malo ja sebi.

    Kolega ( ne vas , nego sudije )

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija