Poverenik tvrdi da ne može da reaguje u slučaju SNS kol centra; Šabić: Usko i rigidno tumačenje

Kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštila je da ne postoji osnov za reagovanje u slučaju rada kol centra Srpske napredne stranke (SNS).
Poverenik tvrdi da ne može da reaguje u slučaju SNS kol centra; Šabić: Usko i rigidno tumačenje
Foto: 021.rs
Dodaje i da ne postoji osnov za reagovanje u slučaju moguće zloupotrebe ličnih podataka svih građana, o čemu je ranije pisao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).
 
"Iz teksta koji ste objavili ne može se zaključiti da li su spiskovi koji sadrže podatke građana proistekli iz baze članstva i simpatizera koje svaka politička stranka ima ili iz nekih drugih baza podataka, te ne postoji pravni osnov da bi Poverenik mogao da reaguje u konkretnom slučaju", rekli su iz kancelarije Poverenika za CINS.
Taj istraživački portal objavio je tekst o kol centru SNS-a, u kojem su izneli sumnje da se u njihovim bazama nalaze podaci poput JMBG-a, adrese i biračkog mesta građana, uz koji su objavili i fotografiju baze i koje podatke ona ima.
Nekadašnji poverenik Rodoljub Šabić smatra drugačije i navodi da je to što se ne zna odakle dolaze spiskovi građana - razlog da se proveri.
 
"Definitivno postoje indicije da bi to mogla biti baza podataka koja nije nastala, kako to uobičajeno stranke objašnjavaju, u akcijama od vrata do vrata ili prikupljanjem na štandovima i partijskim skupovima ili konferencijama", ocenio je Šabić.
 
Dodao je da Poverenik može da proveri da li su lični podaci građana u SNS kol centru došli iz institucija.
"Za slučaj da je sumnja osnovana, tu ne samo da ima osnova za intervenciju Poverenika (u kol centru) i zabranu dalje obrade tih podataka, nego i za dalju intervenciju tužilaštva", objasnio je Šabić i dodao da, ako se te sumnje potvrde, može da reaguje tužilac jer se radi o krivičnom delu neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka.
 
Ocenio je da je tumačenje Poverenika "usko i rigidno" i da svakako ima mesta da se, "u najmanju ruku, provere te sumnje".
 
Ceo tekst o radu kol centra pročitajte na sajtu CINS-a.
 
  • BoeserWolf

    01.12.2023 22:03
    @Clan SNS
    Treba da nam je zao sto vučićeva deca ne idu a ti ides?

    sam si kriv. ja te nisam terao. bi crkao od gladi da nisi saučesnik u svemu ovome? za sta si obraz prodao, za platu od par stotina dolara. Mada po tvojoj ogorčenost bih rekao da nisi dobio nista. da jesi lupao bi minuse i bilo bi ti potaman
  • lola

    01.12.2023 21:43
    haha
    cuj nemoze da reaguje jer nemoze da zakljuci iz teksta pa tvoje nije da zakljucis iz novina nego da udtvrdis na lice mesta pa onda zakljucis.a zivi od narodnih para i neradi nista
  • Јулијана

    01.12.2023 17:56
    Зато су и вршили попис становништва ,цела Србија је у бази СНС центра ,новинарка видела Нови Сад ,за чега је био попис за сигурне гласове ?,да се опет исти шепуре на изборним листама као паунови по авлији

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.