Izveštaj Stejt departmenta: Na Kosovu i dalje niske kazne za terorizam

Američki Stejt department naveo je u godišnjem izveštaju o terorizmu u svetu da su kosovske pravosudne institucije prošle godine nastavile da izriču niske kazne za optužbe u vezi sa terorizmom.
Izveštaj Stejt departmenta: Na Kosovu i dalje niske kazne za terorizam
Foto: FoNet/AP
Dodaje se i da prevremeno puštaju na slobodu osuđene za ta dela.
 
U delu izveštaja o Kosovu navodi se da "niske kazne, prevremeno i uslovno puštanje na slobodu, kao i neorganizovan nadzor posle toga, predstavljaju pretnju po bezbednost".
U izveštaju se navodi i da su građani Kosova "potencijalne mete za regrutovanje od nasilnih ekstremističkih organizacija, etnonacionalističke ili verske orijentacije".
 
Stejt department navodi i da je Kosovo 2022. godine nastavilo da vraća svoje građane iz kampova i centara u Siriji, i da je treća operacija repatrijacije izvedena u saradnji sa Albanijom i uz podršku SAD.
"Kosovo je do sada vratilo više od 120 svojih građana. Procenjuje se da je još 80 građana i dalje u kampovima za raseljena lica ili zatočeničkim centrima, ili na ratištima u Siriji", navodi se u izveštaju.
 
Prema kosovskim zakonima, za dela terorizma i protiv ustavnog poretka predviđene su stroge kazne. Od 2015. na Kosovu je zabranjen i odlazak na strana ratišta, za šta je predviđena kazna do 15 godina zatvora.
 
U izveštaju piše i da "bezbednosna pitanja i politička nestabilnost na severu Kosova nastavljaju da ograničavaju sposobnost Vlade Kosova da proširi svoja ovlašćenja u tom regionu".
"Misija NATO na Kosovu, KFOR, i Misija Euleks sarađivali su sa kosovskom policijom na promovisanju bezbednog okruženja i jačanju vladavine prava", dodaje se.
 
U izveštaju se pominje i ocena Ambasade SAD u Prištini da je od početka ruske invazije na Ukrajinu, u februaru prošle godine, došlo do porasta dezinformacija na Kosovu i da se "sve više podstiče nasilna ekstremistička misao i međunacionalna polarizacija, što je doprinelo povećanju međuetničkih tenzija na severu Kosova".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija