Evropski savet traži dopunu Poglavlja 35 za pristup Srbije u EU: Motiv - Kosovo

Evropski savet tražiće od Evropske komisije da im "hitno dostavi predlog za izmene i dopune merila iz Poglavlja 35", saznaje N1.
Evropski savet traži dopunu Poglavlja 35 za pristup Srbije u EU: Motiv - Kosovo
Foto: 021.rs
Ovim predlogom bi u to pregovaračko poglavlje sa Srbijom bili uključeni Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i Aneks o njegovoj primeni, navodi se u prvom nacrtu zaključaka evropskih lidera prepremljenjih za predstojeći samit u koje je N1 imao uvid.
 
U nacrtu se navodi i rok – kraj januara 2024. godine.
Istim dokumentom evropski lideri pozvaće Srbiju i Kosovo da "u potpunosti poštuju i sprovode" i briselski Sporazum i njegov ohridski Aneks "bez daljeg odlaganja i preduslova", naglašavajući da se to odnosi i na osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom.
 
"EU Savet pozdravlja spremnost Srbije i Kosova da prihvate nacrt statuta koji je stranama predstavio medijator EU, uz razumevanje da je potrebno dalje raditi na ovoj osnovi", dodaje se u tom dokumentu, ali i izražava žaljenje "zbog izostanka njegove primene".
Predsednici Vlada i država članica EU podsećaju da su normalizacija odnosa dve strane i sprovođenje obaveza iz dijaloga "suštinski uslovi na evropskom putu" i upozoravaju da "obe strane rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka".
 
"Lideri 27 država članica EU očekuju od Srbije da u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne mere da se počinioci napada na građane, pripadnike KFOR-a, organa za sprovođenje zakona i novinara tokom demonstracija 29. maja, kao i nasilnih napada na Kosovsku policiju 24. septembra na severu Kosova, uhapse i brzo privedu pravdi", dodaje se u prvom nacrtu zaključaka Evropskog saveta pripremljenih za decembarski sastanak.
 
Evropski Savet ponavlja da nema opravdanja za nasilje, oštro osuđuje nasilne akte i žali što Srbija nije preduzela dovoljne mere u tom pogledu.
 
U istom dokumentu EU Savet izražava zabrinutost zbog jačanja vojnih snaga Srbije u blizini Kosova, ali i konstatuje da je potom došlo do smanjenja trupa i opreme.
 
"Srbija i Kosovo moraju da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju, da se uzdrže od jednostranih i provokativnih akcija koje bi mogle da dovedu do tenzija i nasilja i da zaustave retoriku koja izaziva podele", dodaje se u prvom nacrtu zaključaka Evropskog saveta.
 
Evropski Savet pozdravlja to što je Srbija preduzela "neke korake" u pravom smeru, uključujući javno podsticanje kosovskih Srba da učestvuju na lokalnim izborima na severu Kosova, ali i dodaje da bi trebalo da "podstakne kosovske Srbe da se vrate u institucije koje su napustili".
 
Lideri država članica EU podsećaju na svoj raniji zaključak da će izostanak smirivanja situacije na terenu "imati posledice" i pozivaju se na raniju izjavu šefa EU diplomatije Žozepa Borelja, "da je spreman da proceni dalje mere i prema Srbiji i prema Kosovu, ako bude potrebno".
Ovo je deo prve verzije nacrta zaključaka koji bi trebalo da finalizuju i usvoje ministri evropskih poslova država članica EU na Savetu za opšte poslove 12. decembra, a potom potvrde lideri u okviru Evropskog saveta, na poslednjem ovogodišnjem redovnom samitu, koji je zakazan za 14. i 15. decembar u Briselu.
 
Očekuje se da dokument bude usvojen bez većih izmena.
 
Dan ranije, 13. decembra, u Briselu će biti održan i samit EU-Zapadni Balkan, na kome se očekuje dolazak lidera svih država regiona.
  • Dejan sa Štranda

    04.12.2023 07:30
    Međusobno priznanje i odricanje od bilo kakvih teritorijalnih aspiracija i to ODMAH.U protivnom sankcije,pa onda jedite korenje.
  • Aleksej

    04.12.2023 07:21
    Srbistan
    Ne lozite se, ne zele nas u EU, tako da sta god da damo isto nam se 'vata.
  • Slozite dogadjaje

    04.12.2023 07:12
    Klinci, klinci, kapuljasi i troprstasi pitajte starije ako smeju da vam priznaju da vam je nudjena Evropska zajednica (tada nije postojala EU) bez uslova i to kao Jugoslavija a vasi radikali, SPS i SPO su hteli Veliku Srbiju, jedenje korenja i ratove koje je bilo napujdano od Rusije jos od bacanja jogurta. Inace tih godina su napustali istok Evrope i sta mislite gde su se preselili? Eh da, a da vas podsetim da su oni prvi napravili ideju o Velikoj Albaniji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija