Šta Đilas i Tadić imaju da kažu jedan drugome: Mogao si kao čovek da odgovoriš na poziv

Bivši predsednici Demokratske stranke Boris Tadić i Dragan Đilas ušli su u raspravu zbog pitanja učešća Tadićeve Socijaldemokratske stranke na izbornoj listi "Srbija protiv nasilja".
Tadić na izbore izlazi u koaliciju sa Dosta je bilo Saše Radulovića, a već neko vreme traju tenziju između njega i Dragana Đilasa, koji je treći kandidat za poslanika na listi "Srbija protiv nasilja".
 
Međusobna prepiska dva nekada bliska saradnika počela je nakon što je Tadić rekao da je Đilas razlog što se njegova stranka nije pridružila koaliciji "Srbija protiv nasilja". Po njegovim rečima, Đilas je zahtevao da se Tadiću "zabrani javna reč u narednih nekoliko meseci". 
Đilas je objavio saopštenje u kojem navodi da je Tadić uradio mnogo toga dobrog i ispravnog, ali da je kao i svaki drugi čovek grešio, te da je, urpkos svemu, ponosan što je bio deo njegovog tima.
 
"Ako ga neko sretne neka mu kaže da se ne bavim njime, da o njemu nikada ne pričam iz dva razloga.  Prvi - jer poštujem ono što je nekada radio. I drugi - žao mi je da gledam kako je od onakvog čoveka doveo sebe na nivo stranke od 1% glasova u kojoj nije ostao niko osim njega. Kažite mu da nikada njegov ulazak na zajedničku listu opozicije nije bio tema sastanaka lidera stranaka i da smo samo primili k znanju informaciju da SDS razgovora sa Miroslavom Aleksićem da preko NPS-a uđe u koaliciju. I da niko nije rekao da je protiv", naveo je Đilas.
Kako je dodao, bez obzira na sve teške reči koje mu Tadić, kao i naprednjaci, upućuje, on nije Đilasov protivnik.
 
"Već su to Aleksandar Vučić i njegov režim. Listi na kojoj je sa Sašom Radulovićem iskreno želim da pređe cenzus, kako se ne bi izgubio nijedan opozicioni glas", zaključio je Đilas.
 
Tadić: Mogao si da odgovoriš na telefon
 
Na saopštenje Đilasa reagovao je Boris Tadić, navodeći da mu je sve što je izneo o njegovom odnosu prema SDS-u rekao lično Miroslav Aleksić.
 
On kaže da je nakon toga zvao Đilasa kako bi od njega čuo ono što mu je rekao Aleksić, ali se nije javio.
 
"Vrlo je zanimljivo da tada nisi hteo da se javiš, čak ni javno da odgovoriš, da bi tek sada odgovorio, usred kampanje i nakon nekoliko nedelja (???) Neko bi rekao strateška odluka u svrhu manipulacije opozicionim glasačima, a ne iskrena reakcija. Dakle, ovim si optužio nosioca svoje liste da je lažov koji je sprečio sabiranje opozicionih glasova. I ok, to rešite među sobom. A meni si mogao kao čovek da odgovoriš na poziv, a ne kao političar u kampanji da mi pišeš sarkastična pisma", piše Tadić u svom saopštenju.
Tadić smatra da je licemerno od Đilasa što želi sreću na izborima koaliciji SDS-DJB, a da istovremeno vređa.
 
"SDS predstavljaju veliki borci i mnogo velikih imena opozicione borbe i svojih profesija. Ovakvo nipodaštavanje opozicione stranke svakako služi samo Vučiću, a nikako tvojoj deklarativnoj zabrinutosti za opozicione glasove. Da, nekada si bio jedan od mojih najbližih saradnika i drugi čovek naše tada zajedničke stranke. Ni ja odavno ne prepoznajem tog čoveka sa kojim sam zajedno radio na izgradnji bolje Srbije, ali valjda promena vlasti menja i neke ljude. Kako god, uvek ću smatrati da ono u šta su se pretvorili naši medjusobni odnosi su možda i naš najveći neuspeh. Bilo da sam ja tebe ranije pogrešno procenio ili ti mene nakon te 2012… Ili i jedno i drugo", zaključio je Tadić.
  • vojvoda

    04.12.2023 22:08
    mig 21
    TADICU bio si 8 godina predsednik drzave
    ugledaj se na kostunicu
    idi negde na selo mazi kucice i mace
  • Matematičar

    04.12.2023 21:46
    @Mister
    "I jedan i drugi bili vlast, pokazali šta znaju i šta žele, od mene za njih jedinica ko kuća! "Zapušite nos i glasajte za DOS" sećate se ovoga? Dokle više ceo život da glasam za manje zlo? Kada ću moći da glasam za bolje? Sada će me neko prozvati da sam bot. Ne, nisam bot, nego ne vidim razliku u pozitivnom smislu između stranaka da bih izašao 17-og i glasao. Kada bude izbor na bolje glasam."

    Da, jeste. Svestan ili nesvestan- nebitno.
    Voleo bih da usled važećih izbornih zakona, stanja medija i medijskih sloboda, matematički analiziram situaciju. Stoga, molim vas zapamtite:
    1. "Svi su isti"
    - glas za Vučića
    2. "Nemam za koga da glasam"
    - glas za Vučića
    3. "Ma ne idem na izbore"
    - glas za Vučića
    4. "Ne interesuje me politika"
    - glas za Vučića

    Ovo nema veze sa mojim opredeljenjem, ovo je čista matematika.
  • 313z

    04.12.2023 20:31
    Inercija nije od koristi
    Uvek su nam krivi neki drugi. Nikako da se zagledamo u ogledalo. Ovako smo obične ovce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.