I Vesna Čipčić kaže da joj je falsifikovan potpis podrške izbornoj listi

Sporni potpisi do sada su, prema tvrdnjama, pronađeni na sedam izbornih lista, a među lažiranim su i potpisi nekih javnih ličnosti.
Glumica Vesna Čipčić kazala je za N1 da je njen potpis falsifikovan na izbornoj listi "Dobro jutro Srbijo" Socijaldemokratske stranke, pokreta Dosta je bilo i pokreta Otete bebe.
 
Vesna Čipčić je jedan od potpisnika inicijative ProGlas.
"To je nedopustivo i kažnjivo. Saznala sam tako što me je Vladica Ilić pozvao i rekao mi o čemu se radi i pitao da li sam ja dala svoj potpis listi Saše Radulovića i Borisa Tadića. U čudu sam se našla. Rekla sam da nisam", objašnjava glumica.
 
Vladica Ilić je zamenik člana Gradske izborne komisije.
Kako Vesna Čipčić navodi, osećala se jako neprijatno.
 
"Jako neprijatno sam se osećala jer kada vidite da neko vlada vašim podacima od lične karte, preko matičnog broja, gde stanujem, to je nešto što je nedopustivo. A pogotovu krivotvorenje mog potpisa. Bilo mi je krajnje čudno, a pomalo i smešno. Mogu da zamislim sudeći po situacijama koje nam se dešavaju u društvu, ali nisam pomislila da sam baš ja ta čiji potpis falsifikuju", kaže ona.
 
Podsetimo, Gradska izborna komisija u Beogradu odbila je prigovore u slučaju falsifikovanja potpisa na izbornim listama koje su podneli glumica Bojana Maljević, Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava i psiholog Aleksandar Baucal.
 
Oni tvrde da su njihovi potpisi falsifikovani, a njihovi lični podaci zloupotrebljeni.
 
Prethodno je već odbijeno šest prigovora, među kojima su i dva prigovora novinarke Jelene Zorić.
 
Predsednik GIK-a Zoran Lukić kazao je da prigovore treba odbiti zbog toga što GIK nema mogućnosti ni ovlašćenja da utvrđuje verodostojnost potpisa i da taj slučaj može da se odvojeno vodi u parničnom ili krivičnom postupku.
 
Falsifikovani potpisi Sofije Todorović i Aleksandra Baucala našli su se na listi "Srbija na Zapadu", a falsifikovani potpis Bojane Maljević na listi "Usame Zukorlić" na beogradskim izborima.
Prvo osnovno javno tužilaštvo formiralo je, po službenoj dužnosti, predmet o eventualnim zloupotrebama ličnih podataka prilikom sastavljanja izbornih listi.
 
Gradska izborna komisija podnela krivičnu prijavu protiv zaposlene u beogradskoj opštini Savski venac zbog sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje službene isprave, kao i protiv više N.N. lica zbog neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka.
 
Krivična prijava podneta je i protiv N.N. lica, predstavnika koalicije "Dosta! Evropski put", takođe zbog sumnje na krivično delo falsifikovanje službene isprave.
  • Samo se pitam

    05.12.2023 08:26
    A šta je tek sa podacima nas "anonimnih", koji niti znamo, niti možemo da utvrdimo ko i kako ih sve zloupotrebljava??? Eee, Srbijo, to je to tvoje "nepredno" u kome "ne smeš da staneš", dok te ne obrišu da karte sveta!!!
  • The Lalosh

    05.12.2023 08:11
    @Soko
    Zamisli. Član izborne komisije kojem je između ostalog posao i da proverava da li se izbori sprovode u skladu sa zakonom je radeći svoj posao naišao na sumnjiv podatak i našao način da ga proveri.

    Od svega, tebi u ovom slučaju smeta što je član izborne komisije pozvao javnu ličnost da proveri podatke?

    Ne da si promašio suštinu već...
  • Soko

    05.12.2023 00:11
    Uobičajeno
    Član GIK, koji ne poznaje Vesnu Čipčić, je preturao po overenim izjavama i našao njenu, onda je odlučio da, mimo ovlašćenja, nađe građansku i lično je, najdirektnije pita kome ona daje potpis. Pronašao je njen broj telefona, iako je ne poznaje.
    Pa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".