Efektiva: Prva pravnosnažna presuda zbog zadržavanja novca putnika usled otkazanog putovanja

Doneta je prva pravnosnažna presuda protiv turističke agencije zbog zadržavanja novca putnika, usled otkazanog putovanja i pogrešne primene uredbe iz 2020. godine, saopštilo je udruženje "Efektiva".
Efektiva: Prva pravnosnažna presuda zbog zadržavanja novca putnika usled otkazanog putovanja
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako se navodi, Ministarstvo trgovine i turizma, u nameri da zaštiti interes turističkih agencija, usled pandemije korona virusa i otkazivanja plaćenog putovanja, donelo je Uredbu o ponudi zamenskog putovanja koje je otkazano usled bolesti COVID-19. 
 
Ovom uredbom bi se definisao odnos putnika i agencija, za prolongiranje korišćenja plaćenih aranžmana, kroz ponudu o zamenskim putovanjima.

"Još tada smo javno tvrdili da Uredba, kao niži pravni akt, nema snagu da derogira primenu Zakona o zaštiti potrošača, te da putnici, koji ne žele zamensko putovanje, imaju pravo na povraćaj novca. Ova prva pravnosnažna presuda upravo potvrđuje da smo bili u pravu, štiteći interese putnika, primenom zakonskih propisa koji su bili na snazi", navode u "Efektivi".

U saopštenju se dodaje da, prema presudi, uredba nije mogla da bude primenjena na ugovorni odnos putnika i agencije, te da je agencija bila u obavezi da putniku, koji je pravovremeno izjavio raskid ugovora, u skladu sa njegovim odredbama, vrati novac u celosti. 
 
Kako agencija to nije želela da uradi, putnik je pokrenuo sudski spor i dobio agenciju na sudu. 
  • Milan NS

    05.12.2023 11:12
    Ja
    sam se ubeđivao sa advokatom agencije 2 godine i na kraju iščupao svoj novac.
    Gde je bio svo ovo vreme, ko ga je koristio, šta ja imam od toga, to Seničić i društvo mi nisu odgovorili.
  • RV

    05.12.2023 11:09
    Prva liga!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija