Berbok: Zabrinutost zbog nacionalističke propagande u Srbiji

Uoči parlamentarnih izbora u Srbiji, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izrazila je "ogromnu zabrinutost zbog tendencija nacionalističke propagande" u toj zemlji, prenosi Dojče vele.
Berbok: Zabrinutost zbog nacionalističke propagande u Srbiji
Foto: Beta/AP
Ona je govorila u Ljubljani, gde se nalazi u poseti, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovenačkom ministarkom spoljnih poslova Tanjom Fajon.
 
Berbok se osvrnula na odnos rukovodstva u Beogradu prema Evropskoj uniji i njegove bliske veze s Rusijom.
 
"Kada govorimo o proširenju, jasno je da ne možete sedeti na dve stolice istovremeno", rekla je ona.
Naglasila je da pregovori o pristupanju moraju da budu praćeni posvećenošću miru, bezbednosti i vrednostima Evropske unije.
 
"Zato sam izuzetno zabrinuta zbog najnovijih dešavanja, posebno u Srbiji, u vezi s tendencijama nacionalističke propagande", rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova.
 
Stav Srbije, kaže, utiče i na dalju saradnju te zemlje i Evropske unije. 
"To takođe znači da pažljivo pratimo nove izbore u Srbiji", rekla je Berbok.
 
"U Evropi ne može biti sivih zona", odgovorila je Berbok na pitanje postavljeno tokom konferencije za novinare koje se odnosilo na predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, kao i na ruski uticaj u toj zemlji, prenosi Dojče vele.
 
"U vreme kada ruski predsednik u svom imperijalnom ludilu napada ne samo Ukrajinu, već i mirovni poredak Evrope, mora biti jasno da se zalažemo za mir", rekla je šefica nemačke diplomatije.
 
Dodala je da je to pokazalo 55 država na nedavnom sastanku OEBS-a u Skoplju, a to se još više odnosi na samu Evropsku uniju. 
 
Vlada Srbije, kako je naglasila, mora da primeni preporuke OEBS-a u vezi s demokratskim institucijama i ljudskim pravima.
 
Berbok, koja je političarka nemačkih Zelenih, posebno je ukazala na "dosadašnji neuspeh da se garantuje jednak pristup medijima svih političkih kandidata", a govorila je i o pritiscima na birače i zloupotrebi javnih funkcija i resursa od strane Vlade Srbije.
 
"Zato je važno da pažljivo pratimo te stvari i kada je reč o ovim izborima", naglasila je Berbok.
 
Berbok i Fajon pružile su uveravanja da će pogurati dalje pristupanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.
 
Fajon se ujedno požalila zbog odlaska velikog broja mladih ljudi iz zemalja Zapadnog Balkana, što je rezultat nedostatka perspektive. 
 
"Oni više nemaju poverenja u ovaj procesa proširenja", objasnila je Fajon.
Posebnu dinamiku procesu proširenja, kako je rekla, daće predstojeći izbori u Srbiji. 
 
"Nadam se da će izbori biti demokratski i transparentni, kao i da će EU do kraja godine poslati važne signale Zapadnom Balkanu", rekla je Fajon.
 
Fajon očekuje, pre svega, napredak u pristupnim pregovorima sa Bosnom i Hercegovinom i ukidanje viznog režima za Kosovo.
 
"Do kraja decenije treba da preduzmemo dalje korake u pogledu proširenja na Zapadni Balkan", poručila je slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon.
  • pepa

    08.12.2023 11:35
    @Лиманац
    Neće, mićo, kad vas rešimo, ne brigaj...
  • andrija

    06.12.2023 10:51
    Pa taj izraz se...
    koristi iz vremena Milosevica sve do danasnjeg dana... to znaci kao u pesmi na Istoku stare price sa Zapada nista novo... obecanje ludom radovanje.
  • mrva

    06.12.2023 10:49
    Podrzavate autokratu, šovinistu i sociopatu na vlasti vec deceniju ipo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija