Desetoro uhapšeno zbog pranja 396 miliona dinara, za jednom osobom se još traga

Beogradska policija uhapsila je 10 osoba, dok za još jednom osobom traga, a zbog pranja novca.
Desetoro uhapšeno zbog pranja 396 miliona dinara, za jednom osobom se još traga
Foto: Pixabay (ilustracija)
Uhapšeni su I. V. (50), V.V. (42), S. V. (43), S. V. (41), D. J. (45), L. Ć. (43) i V. A. (36) iz Beograda, M. M. (50) i M. M. (53) iz Loznice, kao i M. R. (44) iz Bačke Palanke.
 
S. V, S. V, D. J, M. R, M. M, i M. M. se sumnjiče da su kao odgovorna lica ili faktički odgovorna lica privrednih društava iz Beograda, Bačke Palanke i iz okoline Sremske Mitrovice od 2019. do polovine 2023. godine, na osnovu lažnih računa o prometu robe i usluga koji nije izvršen, prenosili novac na račune privrednih društava I.V. i V.V. u iznosu od oko 396 miliona dinara. 
Sumnja se da je I. V. preko svog preduzeća izdavao lažne račune o navodnoj kupoprodaji robe i zajedno sa V. V. podizao taj novac, deo zadržavao za sebe, a potom veći deo vraćao ostalim osumnjičenima D. J, M. R, M. M, M. M, S. V. i S. V, koji su taj novac koristili, iako su znali da potiče iz kriminalne delatnosti. 
 
Takođe, sumnja se da su L. Đ. i V. A. pomogli osumnjičenima I. V. i M. R. u pranju novca tako što su sačinjavali i ispostavljali lažne račune o navodno izvršenom prometu roba i usluga i evidentirali ih u knjigovodstvenu dokumentaciju privrednih društava, čija su odgovorna lica V. V. i  I. V.
D. J, M. M, M. M, M. R, S. V. i S. V. se sumnjiče za poresku prevaru tako što su umanjivali poresku obavezu ili neosnovano zahtevali povraćaj PDV koji im je isplaćen. 
 
Takođe, S. V. i S. V. se sumnjiče da su utajiliporez neosnovanim umanjivanjem osnovice na dobit pravnih lica kako bi izbegli plaćanje poreza na dobit pravnih lica. 
 
Osumnjičeni za poresku prevaru i poresku utaju su, kako se sumnja, na taj način oštetili budžet Srbije za više od 122 miliona dinara. 
 
Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu. 
  • Lokalac

    07.12.2023 17:00
    Čudno
    Kako pred izbore hapse i tasvetljuju neke stvari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.