Hapšenje bugarskog špijuna: Zašto se o stranim obaveštajcima u Srbiji saznaje iz medija?

Hapšenje bugarskog špijuna u Bosilegradu i nedavno proterivanje hrvatskog diplomate, otvorilo je polemiku o efikasnosti domaćih kontraobaveštajnih službi.
Hapšenje bugarskog špijuna: Zašto se o stranim obaveštajcima u Srbiji saznaje iz medija?
Foto: Pixabay
Glavni grad Srbije izgledao je kao Kazablanka u Drugom svetskom ratu, tako je predsednik Srbije ilustrovao početak ove godine kada su, kako je tada rekao, špijuni preplavili Beograd.
 
Ni kraj godine nije manje dinamičan, reklo bi se iz medijskih napisa. Javljali su početkom nedelje da je uhapšen bugarski špijun u gradu od svega 2.300 stanovnika - Bosilegradu, prenosi RTS.
Mediji su pisali da je 61-godišnjak, rezervni oficir Vojske Srbije i radnik Centra za kulturu, kako navode, poslednjih meseci intenzivno radio na prikupljanju podataka o aktivnostima srpskih službi bezbednosti, vojske i policije i stanju na administrativnoj liniji prema KiM.
 
Iako tu informaciju nijedna nadležna institucija nije potvrdila, upućeni nemaju dilemu.
"To je tipičan primer legendiranja našeg državljanina u instituciju Kulturni centar u Bosilegradu, gde je takođe dokazano da je on obavljao određene dužnosti koje se kose sa poslovima koji su bili u njegovoj nadležnosti kao radnika tog centra. S druge strane, veoma je indikativno da je on bio rezervni oficir, pa postoji i nadležnost VBA", ukazuje dekan Fakulteta za diplomatiju i bezbednost prof. dr Radojica Lazić.
 
I u tom i u slučaju proterivanja hrvatskog diplomate Hrvoja Šnajdera, Lazić vidi sve agresivnije delovanje stranih obaveštajnih službi prema Srbiji.
 
"Ova dva slučaja i te kako ukazuju na činjenicu da je naš prostor, prostor Republike Srbije, interesantan za nasrtaje bezbednosnih službi drugih država", rekao je Lazić.
 
Da li je Srbija poseban slučaj
 
Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku rekao je da strane službe prikupljaju informacije i kada postoji neki događaj ili neka situacija koja je za njih interesantna, one pokažu veće interesovanje i pošalju obaveštajce koji onda prikupljaju dodatne informacije. Srbija, ističe, nije neki poseban slučaj.
 
"Pre bih to više tumačio u predizborne svrhe, kao politizaciju, kao pridavanje dodatnog značaja Srbiji u ovim geopolitičkim okolnostima", kaže Petrović.
 
Podseća i na situaciju u Beču, kada je, prema izjavi bivšeg direktora tamošnje kontraobaveštajne službe, procenjeno da ima oko 7.000 stranih obaveštajaca.
 
Sporan način na koji se otkrivaju afere
 
Nesporno je da je veliki broj prisutnih stranih obaveštajaca i u Srbiji, ali sporan je, kaže Petrović, način na koji građani saznaju za špijunske afere.
 
"Zapravo bi trebalo šefovi službi bezbednosti o tome da nas obaveste, to nije ništa neuobičajeno i službe bezbednosti u zapadnim državama čak i na godišnjem nivou obaveštavaju svoje građane o tome kakve su aktivnosti drugih država, ko zapravo pokušava da ugrozi bezbednost njihovih država. Mi to ovde u Srbiji nemamo, nego sve te informacije dobijamo iz medija, što nije dobro", naveo je Petrović.
Špijunske afere i ranije su potresale javnost u Srbiji.
 
Tokom 2019. otrkivena je afera Ruski špijun, kada je objavljen snimak na kom je ruski potpukovnik Georgij Kleban snimljen kako predaje novac penzionisanom potpukovniku Vojske Srbije, kao i drugi slučaj kada je radnik "Prvog partizana" iz Užica uhapšen zbog krađe dokumentacije o proizvodnji municije i prodaji albanskom agentu.
  • Дуле

    09.12.2023 23:50
    Сетих се приче официра КОСа ,како се добијају унапређења,ордење и медаље.Старији се сећају ``шпијунирања`` нишког војног аеродрома.Наватали неке јаднике са фотоапаратима УБЕДИЛИ их да су шпијуни и за 13.мај аванзовали у СЛУЖБИ.
  • Steva

    09.12.2023 17:07
    oj srrbijo med šljivama
    A, šta ćemo sa "legalnim špijunima" koji kao predstavnici stranih ambasada imaju slobodan pristup u sva moguća društveno politička dešavanja ?
  • Sale NS

    09.12.2023 13:27
    Pa valjda zato...
    ... što je sve oko njega tajno, a kada ga uhapse onda je javno!
    Da je obrnuto, zvao bi se JAVNI ŠPIJUN!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.