Jeremić: Rio Tintu desetine milijardi evra prihoda, a Srbiji otrovana zemlja, voda i vazduh

Nosilac liste Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je kompanija Rio Tinto "ozbiljno rešila" da kopa litijum u Srbiji, jer je reč o desetinama milijardi evra prihoda koje bi pripale toj kompaniji.
Jeremić: Rio Tintu desetine milijardi evra prihoda, a Srbiji otrovana zemlja, voda i vazduh
Foto: 021.rs
U Srbiji bi, prema njegovim rečima, ostala uništena zemlja, voda i vazduh.
 
Jeremić je ocenio da je glas za Narodnu stranku "najsigurniji izbor da se to ne dogodi".
"Taj novac ne bi ostao u Srbiji i bio bi prihod Rio Tinta, koji ima budžete i uticaj veći nego mnoge države sveta. U taj posao, od vrhunskog geopolitičkog značaja za Evropu, uključene su najjače zemlje EU. U sledećih pet do deset godina Evropa mora da pređe na zelene, ekološke automobile. Svi 'audiji', 'mercedesi', 'pežoi' moraće da koriste litijumske baterije", rekao je Jeremić.
 
Ocenio je da će zabrana litijumskog projekta Rio Tinta u Srbiji biti "težak i komplikovan zadatak".
"Evropa mora da obezbedi dovoljno litijuma za svoju automobilsku industriju, koja je izuzetno značajna za privredu mnogih zemalja, pre svih za Nemačku i Francusku. One danas 80 odsto litijuma koji koriste uvoze iz Kine. Iz njihove perspektive, to mora da se promeni, jer se ozbiljno komplikuje situacija na Dalekom istoku, pre svega odnos Kine i SAD", naveo je Jeremić.
 
On je kazao da su stranci odlučili da kopaju litijum u Srbiji, iako ga ima i u Češkoj, Nemačkoj i drugim državama, jer se ruda u čvrstom stanju koja sadrži litijum ne može eksploatisati bez tragičnih posledica po životnu sredinu.
 
Dodao je da se to "ne čini nigde gde žive ljudi", a da bi Srbija postala prvo mesto na svetu gde bi se tako iskopavao litijum.
 
"Suočićemo se sa ozbiljnim pritiscima, pretnjama i ucenama. Po tom pitanju, Narodna stranka je siguran izbor. Mi nećemo popustiti pod pritiscima, mi ćemo biti glas za zabranu kopanja litijuma. To se neće sprečavati samo u Gornjim Nedeljicama i na Gazeli, ta borba će se voditi i na arbitražnom sudu u Ženevi, u Generalnoj skupštini UN i drugim međunarodnim institucijama", rekao je Jeremić.  
 
Predsednik Narodne stranke je dodao da su izbori 17. decembra "poslednja prilika da Srbija promeni politički kurs".
  • čiča

    09.12.2023 20:09
    buba lenja
    Vuče, Vuče, bubo lenja, šta će reći pokolenja. Jel ti znaš šta je anahrono. Odavno je završena ta priča sa Litijumom. Slabo pratiš dešavanja i izvlačiš iz zapećka prošla vremena. Pa prošao si ti odavno i nećeš skoro vaskrsnuti.
  • NE litijumu

    09.12.2023 20:01
    A najvažnije od svega je ovo što Jeremić kaže "da bi Srbija postala prvo mesto u svetu gde se iskopava litijum u blizini ljudi" jer se do sada litijum iskopava u nekim pustinjama po Kini i Australiji. I još sam negde pročitao da kaže da bi ako bi iskopavanje počelo u Nedeljicama, za godinu dana iskopavanje litijuma počelo na još 20 mesta po celoj Srbiji i da to niko ne može da zaustavi onda. A tih 20 mesta će sigurno biti u blizini vas. Jer mala je Srbija da 20 mesta nekome nisu blizu.
  • SRB-IN

    09.12.2023 18:38
    Ne razumem
    Nigde ga nije bilo po tom pitanju. Ne razumem... Šta hoće sad?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.