KEDS i Elektrosever potpisali ugovor, Lajčak pozdravio korak ka normalizaciji odnosa

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je potpisivanje komercijalnog ugovora između kompanije za distribuciju električne energije na Kosovu KEDS i Elektrosevera.
KEDS i Elektrosever potpisali ugovor, Lajčak pozdravio korak ka normalizaciji odnosa
Foto: Pixabay
On je u objavi na društvenoj mreži X ocenio da je reč o "važnom koraku u sprovođenju Energetske mape puta, dogovorene uz posredovanje Evropske unije, i na putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije".
 
"Čestitam svima koji su to omogućili", dodao je Lajčak.
Beograd i Priština se do sada nisu oglašavali u vezi sa potpisivanjem ovog ugovora.
 
Podsetimo, dve strane usaglasali su se oko Mape puta za primenu sporazuma o energetici iz 2013. i 2015. godine još u junu prošle godine, sa jasno predviđenim koracima i vremenskim rokom za sprovođenje obaveza.
Obaveze, međutim, nisu realizovali onako kako je to bilo predviđeno, za šta su se dve strane – Beograd i Priština, uzajamno optuživale. Priština nakon usvajanja Mape puta kritikovala srpsku stranu navodeći da Elektrosever nije dostavio listu potrošača, a srpska strana je navodila da im nije dostavljena ponuda komercijalnog ugovora.
 
U periodu koji je potom usledio, nakon sastanaka u sklopu dijaloga, Brisel, Priština i Beograd potvrđivali su da se razgovaralo o energetici, te da je načinjen pomak u primeni obaveza.
 
Mapom puta predviđeno je izdavanje licence za snabdevanje Elektroseveru, uz preciziranje da je ova kompanija u obavezi da potpiše neophodne tehničke sporazume sa kompanijama KOSTT i KEDS.
 
Predviđeni ugovori za potpisivanje sa KEDS-om bili su ugovor o povezivanju i komercijalni sporazum za pružanje usluga distribucije (fakturisanje, naplata računa, održavanje i fizičko priključivanje novih potrošača) u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu.
  • Khm

    09.12.2023 23:39
    Sta je radikal cuvao nikad nije sacuvano
  • Trole

    09.12.2023 20:54
    Malo po malo ode sve.
  • Temerinac

    09.12.2023 20:41
    Ovo Lajčak kaže, korak ka priznanju nezavisnosti Kosova. Pošto su Lajčak, Borelj, fon der Lajen izjavili da je Normalizacija odnosa = priznanje nezavisnosti Kosova.
    Svi na izbore 17,decembra da prekinemo ovo i da glasamo "Da Vučić ode - da Kosovo ostane" !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija