Poverenica: Građani da prijave kada smatraju da su diskriminisani

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozvala je građane da prijave povrede prava na ravnopravnost, odnosno kada smatraju da su diskriminisani na osnovu bilo kog ličnog svojstva.
Poverenica: Građani da prijave kada smatraju da su diskriminisani
Foto: Medija centar Beograd
"Poštovanje ljudskih prava je temelj svakog demokratskog društva i podrazumeva stalno unapređivanje njihove zaštite i prijavljivanje njihovog kršenja“, navela je Janković.
 
Dodala je da je postupak pred Poverenikom besplatan i da ne zahteva nikakvu drugu vrstu pravne pomoći, već je dovoljno podneti pritužbu.

Janković je kazala da se građani obraćaju Povereniku zbog diskriminacije po različitim osnovama, ali najčešće zbog diskriminacije po osnovu starosnog doba, zdravstvenog stanja, invaliditeta, nacionalne pripadnosti ili etničkog porekla, pola, bračnog i porodičnog statusa.

Navodi da je i ove godine zabeležen povećan broj pritužbi zbog diskriminatornog govora u javnom prostoru, na društvenim mrežama i u medijima.
 
"Brojne krize izazvane ratovima, migracijama, ekonomskim potresima i promenama na tržištu rada utiču na život običnog čoveka i dovode do toga da se na globalnom nivou podele po različitim osnovima sve više produbljuju", ocenila je ona.
 
Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se danas.
  • veteran

    27.01.2024 11:36
    Kada če prava boraca?
    Na teritoriji Vojvodine veterane su pretežno za ratne dnevnice zastupala dva advokata iz KRUŠEVCA. Njihova majka nas je pozivala i obećavala kule i gradove. Oni su na osnovu nas pouzimali novac od države a mi smo dobili samo satisfakcionu presudu u našu korist. NOVAC nikada nismo videli. Zašto mi veterani koji nismo zaposleni ne dobijamo nikakvu nadoknadu?
  • Hm

    10.12.2023 20:11
    Hm
    Diskriminisani smo svi mi koji primamo minimalac, a kovertu na ruke. Državo, gde si? Radiš li nešto? Misliš da Cu glasati, hocu, spalicu listic.
  • Primus

    10.12.2023 17:07
    građani koji su zaposleni i bivši zaposleni u EPS-u već DVADESET TRI GODINA SU DISKRIMINISANI JER IM DRŽAVA I EPS NE ISPLAĆUJU A K C I J E !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija