Transparentnost: "Glupa pravila" kampanje uopšte se ne odnose na Vučića, što i on sam zna

Transparentnost Srbija reagovala je na objašnjenje predsednika Aleksandra Vučića o "glupim pravilima" tokom predizborne kampanje u Srbiji.
Vučić je u nedelju, 10. decembra bio otvaranju gasne interkonekcije Srbija-Bugarska sa kolegama iz Bugarske i Azerbejdžana, Rumenom Radevim i Ilhamom Alijevim.
 
Govor Vučića je izostao, ali su zato gosti iz inostranstva dobili lekciju o "glupim srpskim predizbornim pravilima".
 
"Ja danas ne mogu da govorim. Mi imamo glupa pravila koja smo usvojili u našoj zemlji da, kada nešto uradite za svoju zemlju, onda mesec dana pred izbore ne smete da se pohvalite time što se uradili za svoju zemlju", rekao je Vučić za govornicom.
Ipak, Vučić nije propustio priliku da pošalje predizbornu poruku.
 
"Ja ću da poštujem ta pravila i bez obzira na sva ta pravila i na sve to na šta smo naterani, mi ćemo da pobedimo", rekao je Vučić.
Transparentnost Srbija u saopštenju navodi da se ne može složiti sa stavom da su pravila o "zabrani prenošenja vesti o nekim aktivnostima, nekih javnih funkcionera, na nekim medijima, u nekom predizbornom periodu - zaista glupa".
 
"Ona nisu glupa zato što funkcionerima nešto zabranjuju, kao što je predsednik Srbije predstavio, nego zbog toga što ih ni u čemu ne ograničavaju. Pravilo iz Zakona o elektronskim medijima, uvedeno pred izbore 2022, a blago modifikovano pred ove izbore (u oba slučaja je te zakone proglasio upravo Aleksandar Vučić svojim ukazima), ne brani funkcionerima ništa", objašnjavaju iz ove organizacije.
 
Dodaju da pravilo govori o tome da li televizijske i radio stanice mogu da izveštavaju o pojedinim funkcionerskim aktivnostima tokom izborne kampanje.
 
"Internet portali, dnevna i nedeljna štampa, mogli bi da do mile volje izveštavaju sa istog događaja stavljajući javnog funkcionera u prvi plan. Dobro, neko bi mogao da kaže - što bi se funkcioner uopšte pojavljivao na svečanom otvaranju ako neće zbog toga biti glavna vest na svim televizijama, tako da bi mera možda i mogla imati nekog efekta", navode iz Transparentnosti.
 
Ističu da se, međutim, takva pravila uopšte ne odnose na Aleksandra Vučića - makar ne u ovoj kampanji.
 
"Iako nosilac liste svoje stranke na svim izborima, on nije kandidat ni za poslanika ni za odbornika, pa se, kao što smo već objasnili, ova nesumnjivo glupa norma na njega uopšte i ne odnosi. Drugim rečima, nije bilo nikakve prepreke da Aleksandar Vučić, u svojstvu predsednika Srbije, održi dugačak govor na svečanosti otvaranja - i da svi mediji prenesu taj govor", objašnjavaju iz ove organizacije.
 
Dodaju da je to verovatno i Vučiću poznato, s obzirom da je on svojim ukazima proglasio ove zakone, ali i predao reč ministarki energetike Dubravki Đedović Handanović, za koju je rekao da može da govori jer nije ni na jednoj listi.
 
"Da apsurd bude veći, ovo je jedna od retkih promotivnih aktivnosti predsednika Srbije u kojoj bi njegovo učešće, čak i ako pada u doba izborne kampanje, bilo umesno. Otvaranju su prisustvovali gosti istog ranga - predsednici Bugarske i Azerbejdžana. Iako se na prvi pogled čini da je reč o događaju koji je kreiran tako da padne za predizborni period, završetak ovih radova je zaista odavno planiran za decembar ove godine", navode iz Transparentnosti Srbija.
Dodaju da se "ništa slično ne može reći kada je, na primer, reč o obilasku Doma zdravlja u Kruševcu, obeležavanju početka izgradnje saobraćajnice u Mačvi, obilasku stadiona u Zaječaru i Loznici ili bezbrojnim televizijskim gostovanjima".
 
"Funkcionerska kampanja, nažalost, nije zabranjena niti ograničena, ali nešto drugo jeste - korišćenje aktivnosti javnog funkcionera za promociju izborne liste. Završni deo kratkog govora bi se mogao razumeti baš tako: 'I bez obzira na sva ta pravila i sve to na šta smo naterani, nemojte da se sekirate, mi ćemo svakako da pobedimo, a i ovo je jedan velika pobeda svih nas'", zaključuju iz Transparentnosti Srbija.
  • BGD 011

    11.12.2023 11:54
    Vucicevo sibicarenje
    "Ja ću da poštujem ta pravila i bez obzira na sva ta pravila i na sve to na šta smo naterani, mi ćemo da pobedimo", rekao je Vučić." A pravilo je sam uspostavio, znajuci da se nece odnositi na njega. I svih pet televizija sa nacionalnom frekvencijom, a pod patronatom SNS-a je vrtelo besomucno vest ceo jucerasnji dan.
  • Ивица&Марица ДОО

    11.12.2023 11:44
    Не спомену закон о раду ту нема правила ,па се могао на њега позвати као директор Комбината Србије

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija