Zbog sve češćih dojava o bombama: Pravi se novi protokol o postupanju u vrtićima i školama

Protokol o postupanju u vrtićima i školama u slučaju dojava o postavljenim bombama biće proširen, a MUP i Ministarstvo prosvete najverovatnije će već danas definisati sve detalje.
Zbog sve češćih dojava o bombama: Pravi se novi protokol o postupanju u vrtićima i školama
Foto: 021.rs
Nova procedura postupanja u slučaju dojave o bombama postala je neophodna zbog sve učestalijih pretnji. Poslednjih nedelja dojave o bombama u školama upućene su gotovo svim školama u Beogradu, zbog čega su sve kontradiverzivne ekipe bile na terenu, a đaci su često gubili časove, pišu Novosti.
 
Uvođenjem novog protokola o postupanju takve situacije bi se predupredile. 
Naime, prema preliminarnom dogovoru, koji će još biti naknadno utanačen, nadležne policijske uprave trebalo bi da pregledaju škole uveče posle završetka nastave ili rano ujutro pre početka radnog dana. Kada se ustanovi da je objekat bezbedan, domar bi ga zaključao dok su kontradivezivne ekipe još tu. Plan je da se u novu bezbednosnu strategiju uključi i komunalna policija.
 
U novom protokolu biće definisano i postupanje nadležnih u slučaju da je pretnja upućena direktno školi ili MUP-u, a ono će između ostalog zavisiti i od vremenskih uslova.
Jedan od predloga u slučaju da dojava o podmetnutoj eksplozivnoj napravi u školi bude prijavljena MUP-u, svi u školi ostanu u svojim prostorijama dok ne dođu policijski službenici koji će izvršiti pregled.
 
Vrtići: Roditelji samo do vrata
 
Ista bezbednosna procedura važila bi i za vrtiće. Predlog je da po novom protokolu roditelji dovode decu do vrata predškolskih ustanova. Saveti roditelja beogradskih vrtića ranije su obavešteni da će zbog učestalih dojava o postavljenim bombama u javnim ustanovama policajci u civilu u narednom periodu, u skladu sa svojim procedurama, pregledati vrtiće predškolskih ustanova u Beogradu.
 
Juče je saopšteno da je policija identifikovala nekoliko državljana Srbije, ali i osobe iz inostranstva, koje su slale dojave dojave o bombama beogradskim školama proteklih nedelja. U saopštenju Vlade Srbije navodi se i da je u toku istraga.
 
Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete preduzeli su sve mere i radnje kako bi stepen bezbednosti i zaštite škola bio na najvišem mogućem nivou, kao i da po svakoj pretnji postupaju, što uključuje oko 2.500 službenika na terenu dnevno.
  • Oki

    13.12.2023 15:44
    Ma da
    Radim u skoli. I ok, sve oni pregledaju, dodje neko kao kod nastavnika, unese bombu i ostavi. Znate li ko regulise ko ulazi i izlazi u skolu? Tetkice i domari, koji niti su policija niti strucni da otkriju bombu vec je Ministarstvo tako naredilo. Do nedavno je to bio posao UČENIKA!! Nemoj oci da vam zamazuju, nista predlog nece promeniti. O skolskim policajcima koji obicno rade u vise skola necu komentarisati.
  • Detelinarac79

    12.12.2023 11:50
    Na primer, u osnovnu Tozinu možeš da udješ kad hoćeš i noću a i danju iako ima neki "policajac" ispred koji priča ceo dan na telefon naslonjen na ogradu, ne prati ni saobraćaj ispred škole gde deca prelaze put a kamoli da uoči ne daj Bože nekog sa bombom.... tako da je ovo čisto da KD ekipa ne bi morala da leti po gradu i pregleda sve kad stignu dojave nego će biti "ma nije bomba, bili smo sinoć".... važi.
  • kum pantela

    12.12.2023 11:43
    Cek malo!?
    Ne treba da pregledaju skole nego pozive.
    Danas je sve digitalno, ne postoji anonimna dojava to su gluposti ili nesposobnost ili namerna sabotaza. Ne znam sta je cilj uopste? Da od skola naprave bunkere? Da zivimo kao Izreal?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija