Kako se zna da li je glasački listić (ne)važeći?

Važeći glasački listić je onaj koji je popunjen tako da se sa sigurnošću može zaključiti za koga je birač glasao.
Kako je objasnila organizacija CRTA, listić za glasanje je važeći:
  • ako je samo jedan broj zaokružen;
  • ako je jedan broj zaokružen a ostali precrtani;
  • ako je na listiću nešto crtano ili dopisano;
  • ako je na glasačkom listiću birač zaokružio ime i prezime prvog kandidata na izbornoj listi, naziv ili deo naziva izborne liste i uopšte ako je moguće nedvosmisleno utvrditi za koga je birač glasao.

Nevažeći glasački listić je nepopunjeni glasački listić, kao i listić koji je popunjen tako da se ne može jasno i nedvosmisleno utvrditi za koga je birač glasao.

Ako je birač zaokružio više izbornih lista ili kandidata, tj. ako je jednu listu zaokružio, a drugu podvukao, birački odbor taj listić smatra nevažećim pošto ne može da prepozna izbornu volju birača. 
 
Listić nije važeći ni ako je neko zaokružen a onda sve precrtano ili ako je spisak kandidata ceo precrtan.
 
Da bi ostvario svoje pravo, glasač mora kod sebe da ima važeću ličnu kartu ili pasoš, dok poziv na glasanje nije obavezan.
 
Izborna mesta zatvaraju se u 20 časova, a ako je zbog gužve neko u to vreme zatečen u redu ispred biračkog mesta i njemu mora biti omogućeno da glasa.
  • Zebra

    17.12.2023 08:49
    Sve sem drugog u prvom redu daje šansu za prepravku i krađu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija