Kritika protokola za škole u slučaju dojave o bombi: "Zaposleni ne mogu da postanu antidiverzanti"

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) je danas kritikovala najavljeni Protokol o postupanju za škole i vrtiće u slučaju dojave o postavljenim eksplozivnim napravama.
Kritika protokola za škole u slučaju dojave o bombi: "Zaposleni ne mogu da postanu antidiverzanti"
Foto: 021.rs
Tim protokolom je planirana obuka za zaposlene u ustanovama preduniverzitetskog i univerzitetskog vaspitanja i obrazovanja.
 
Obuka obuhvata mere kontrole pristupa, preventivni pregled prostora ustanove, kao i definisanje bezbednog mesta. 
Obuku bi u skladu sa posebnim planom i programom sproveli policijski službenici.
 
"Smatramo najavljenu obuku nesprovodivom i nespojivom sa prirodom posla koji obavljamo. Samo u zemlji gde se obrazovanje degradira, neko može da pomisli da se seminarom nastavnik, učitelj ili tetkica može pretvoriti u antidiverzanta sposobnog da proceni nivo rizika po učenike i zaposlene u školi", piše u saopštenju.
USPRS ukazuje na to da "u prilično teškim uslovima odgovorno rade svoj posao i preko onoga što je predviđeno redovnom normom".
 
"Upozoravamo nadležne da ne možemo i nećemo prihvatiti na sebe odgovornost za tako delikatnu situaciju, kao što je dojava o eksplozivnoj napravi u školi", piše u saopštenju.
 
"Pozivamo sve zaposlene da odbiju ovu prekonormnu obuku i da na sebe ne preuzimaju odgovornost za ono za šta nisu stručni i plaćeni", naveo je sindikat.
USPRS konstauje da se "Ministarstvo prosvete do sada nije zvanično oglasilo povodom ovog protokola" i navodi da se "nada da će (to ministarstvo) obazrivije i odgovornije od MUP-a sagledati posledice prihvatanja i sprovođenja mera i obuka predviđenih protokolom MUP-a, te da će odbiti" protokol.
 
Sidnikat je naveo da se najavljenim protokolom predviđa i zaključavanje škola, zbog čega "obaveštava javnost i nadležne da smo od maja ove godine zaključani, te ni ovu inventivnu meru ne možemo sprovesti više od ovoga što sprovodimo".
  • Opa

    16.12.2023 10:05
    Opa
    Opa, ima super komentar. Nastavnici dele pare učenicima, razminirevaju učionice, školske hodnike i školske toalete. Slažem se da u školama, postoji pas obučen za traženje eksploziva. Učenici bi se mogli i igrati sa psom. Tu je papirologija oko organizovanja ekskurzija i škola u prirodi. Plius, u školama je mnogo učenika koji su ranije pripadali specijalnim školama. Roditelji zbog svega uzimaju privatne profesore iz svih predmeta uključujući i veštine, kao što su muzičko i fizičko(treninzi, muzička škola...). Ladovina za nastavnike.
  • Kojo

    16.12.2023 06:18
    Nemojte samo da opterećujete profesore i nstavnike.Ubiše se od rada i ovako.Moraju svaki dan da rade po 4 sata.Moraju tri meseca godisnje da ne rade itd...itd...
  • Z

    16.12.2023 01:20
    Dajte nastavnicima i da krpe rupe na asfaltu oko škole, što da gnjavimo putare..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.