Pašalić: Polno uznemiravanje prisutno u akademskoj zajednici, nedovoljno se prijavljuje, kazne male

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić je naveo da u akademskoj zajednici ima polnog uznemiravanja, te da je za suzbijanje te pojave "potreban mnogo temeljniji pristup i samog Univerziteta".
Pašalić: Polno uznemiravanje prisutno u akademskoj zajednici, nedovoljno se prijavljuje, kazne male
Foto: Pixabay
On je na skupu "Borba protiv seksualnog uznemiravanja u akademskoj zajednici" ocenio da je potreban "temeljniji pristup Univerziteta" da bi se rad institucija učinio efikasnijim, a počinioci sankcionisali, preneo je njegov kabinet.
 
Pašalić je dodao da je potrebno raditi u više pravaca da bi se uvidelo koliko je ta pojava učestala.
"Za procesuiranje počinilaca nisu dovoljne pretpostavke, već činjenice do kojih je moguće doći ako se na fakultetima u punoj meri koriste mehanizmi za borbu protiv polnog uznemiravanja, što se odnosi na primenu postojećih protokola, kao i profesionalan pristup poverenika na fakultetima, jer su oni prva instanca za pomoć žrtvi", rekao je Pašalić.
 
Zaštitnik građana je istakao da je potrebno da državni organi "reaguju još primerenije" na krivično delo polnog uznemiravanja.
"Polno uznemiravanje jeste krivično delo, ali su kazne male i kreću se od određivanja novčanog iznosa, do kazne zatvorom u trajanju od šest meseci, a u slučaju maloletnika od tri meseca do tri godine", kazao je on.
 
Prema njegovim rečima, unapređenje je moguće i zato jer sada tužilaštvo postupak ne pokreće po službenoj dužnosti, već predlog za krivično gonjenje podnosi oštećena strana, odnosno žrtva.
 
Pašalić je ukazao i na to da ne sme biti dozvoljeno da polno uznemiravanje postane predmet pažnje tek kada postane tema u medijima.
 
"Potrebno je da se preduzmu koraci, kako bi se žrtve polnog uznemiravanja, mahom žene, ohrabrile da prijave nasilje, jer ako sve ostane pod velom tajne... Ne rasvetljava se i izostaju sankcije, male su šanse za suzbijanje u punom obimu", ocenio je Pašalić.
Predstavnica Misije OEBS u Srbiji Agnes Bodens je ukazala na to da je neophodno da se zajedničkim naporima podstaknu pozitivni trendovi koji, kako je kazala, moraju da budu primenjeni u akademskoj zajednici.
 
"Imamo zabrinjavajuće statističke podatke koji govore o prisutnosti seksualnog uznemiravanja u akademskoj zajednici. Nedovoljno se prijavljuje, što dovodi do izostanka reakcije društva na ovu pojavu", rekla je Bodens.
 
Kontakti za žrtve seksualnog nasilja
 
Seksualno i svako drugo nasilje može se prijaviti bilo kojoj policijskoj stanici na broj 192.
 
Psihičku, pravnu i lekarsku pomoć žrtve mogu zatražiti i pozivima na:
 
- SOS linija za žrtve nasilja - 0800 222 003
 
- SOS telefona Autonomnog ženskog centra - 0800 100 007SOS
 
- telefon Centra za podršku ženama - Jedinstveni SOS telefon za Vojvodinu - 0800 101010
  • Inside

    16.12.2023 17:33
    Veoma cesta pojava. I pozicije se dobijaju na koruptivan nacin. Ako si posten, ne mozes ni da ostanes tamo, bas kao u policiji.
  • pajo patak

    16.12.2023 14:07
    a polno uznemiravanje u
    ORGANIMA uprave; npr. u Brusu ?
  • marjan

    16.12.2023 11:38
    a da izvinete, a o kom to "Univerzitetu" gosn Pašalić priča? jesu čuli Mediji i Zvaničnici da postoje i još neki univerziteti u ovoj našoj maloj zemlji osim Univerziteta sa velikim U za koji svi znamo u kom gradu se nalazi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija