"Putevi Srbije" pokreću kampanju "Ne blokiraj zaustavnu, ne zaustavljaj život"

Javno preduzeće "Putevi Srbije" pokrenulo je edukativnu kampanju "Ne blokiraj zaustavnu, ne zaustavljaj život" namenjenu učesnicima u saobraćaju, saopštili su danas.
"Putevi Srbije" pokreću kampanju "Ne blokiraj zaustavnu, ne zaustavljaj život"
Foto: 021.rs
Kampanja se pokreće uoči novogodišnjih i božićnih praznika i očekivanog povećanog inteziteta saobraćaja na državnim putevima Republike Srbije i njome JP "Putevi Srbije", kako se navodi, želi da utiče na ponašanje vozača na autoputevima i probudi svest o značaju i upotrebi zaustavne trake.
 
Kampanja se sprovodi kako bi se uticalo na nepropisno ponašanje učesnika u saobraćaju prilikom korišćenja zaustavne trake.
Kako se ističe, cilj je edukacija korisnika puta o pravilnom korišćenju zaustavne trake i to isključivo za zaustavljanje vozila zbog neispravnosti ili iznenadne nesposobnosti vozača za upravljanje vozilom uz ukazivanje na rizik i posledice nebezbednog zaustavljanja u zaustavnoj traci.
JP "Putevi Srbije" navodi da, ukoliko se desi da vozilo mora da se zaustavi u zaustavnoj traci zbog neispravnosti vozila ili iznenadne nesposobnosti vozača da upravlja vozilom, vozač je dužan da uključi sve pokazivače pravca, nosi svetloodbojni prsluk, obeleži vozilo sigurnosnim trouglom na udaljenosti od minimalno 100 metara i sa bezbednog mesta preduzme sve potrebne mere da vozilo što pre ukloni sa puta.
 
Imajući u vidu veliku zastupljenost saobraćajnih nezgoda u zaustavnoj traci autoputa, edukativna kampanja se posebno odnosi na vozače teretnih vozila, vozače autobusa koji primaju putnike, vozače putničkih vozila koji se nepropisno zaustavljaju u zaustavnoj traci radi obavljanja različitih potreba.
  • Daf

    16.12.2023 16:49
    Samo kod nas
    Vozim kamion po EU.
    U zaustavnu traku se staje samo i samo kada se mora, tj. da se zaustavi vozilo radi vise sile. Po pravilu iz vozila se izađe, obuče se fluo prsluk, i obavezno se sklanja sa puta, iza zaštitne barijere ako ima. Izlazi se i kada je sneg i - 20 stepeni, u vozilu se ne ostaje.
    Policija dolazi uvek za kratko vreme, ograđuje (štiti) vozilo dok ne dodje šlep služba.

    Nigde po EU nisam video da se stoji u zaustavnoj traci da se bi obavila mala il velika nužda kao sto je redovna pojava u Srbiji....
    Naši vozači nisu naučeni kako se vozi. Al sve te pametne poslao malo do Praga, il Berlina,
  • "Pa šta?!"

    16.12.2023 16:24
    "Kampanja"?!

    Pored toliko kamera?

    Dovoljna je JEDNA patrola saobraćajne policije u svakom smeru po pravcu da spreči zaustavljanje.

    Dovoljno je da svako radi svoj posao i sprovodi zakone Republike Srbije.
  • Slucaj

    16.12.2023 16:09
    Nije problem kratkotrajno zaustavljanje u zaustavnoj traci vec ukljucivanje iz iste. Zbog frke sto nisu smeli u njoj da budu gledaju da je cim pre napuste, pa ce u voznu ukljucuju u prvoj brzini. Jos je mnogo veci problem sto u zaustavnoj ne sme, pa se zaustave u traci za ukljucenje i isklucenje sa autoputa. To je redovna pojava. Ja bih dozvolila kratkotrajno zaustavljanje u zaustavnoj uz napomenu da je koriscenje wc na pumpama besplatno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.