St. Protić: U ovakvim uslovima 30 odsto glasova opoziciji je maksimum, protiv režima mora ulicom

Istoričar Milan St. Protić smatra da je "nemoguće suprotstaviti se jednom režimu" i da je osvojenih 30 odsto glasova na izborima "maksimum koji u ovakvim uslovima može da se ostvari".
"Vi ne udarate na političkog protivnika, nego udarate na jedan zid, a taj zid je u ovom trenutku neoboriv", ocenio je Protić.
 
Protić ističe za N1 da je očekivao ovakve rezultate izbora u Srbiji, zato što je "nemoguće suprotstaviti se jednom režimu".
"Ovo nisu bili izbori različitih političkih stranaka. Ovo su bili izbori između opozicionih političkih stranaka i jednog režima, poretka i sistema koji su oličeni u jednom čoveku i jednoj poltičkoj stranci", rekao je istoričar.
 
Prema njegovim rečima, 30 odsto osvojenih glasova na izborima je maksimum koji, u ovakvim uslovima u kakvim živimo, može da se ostvari.
"Sve je u njihovim rukama i to nije od juče, to je godinama, a vi goloruki treba tome da se suprotstavite", ocenio je Protić.
 
On ističe da se "protiv takvog režima se ide ulicom".
 
"Mi smo protiv Miloševićevog režima išli mnogo više ulicom nego što smo išli izborima i na kraju smo pobedu ostvarili na ulici. Sve manje verujemo u demokratiju", navodi Protić.
 
Kako, je naveo "na ovim izborima izgledalo je kao da roboti idu da glasaju, da je njima svest već formirana i da oni idu samo da zaokruže šta im je rečeno".
 
"Hoću da kažem da onda kada vlast ne prihvati demokratiju, kada ne prihvati svojevoljno i dobrovoljno pravila igre, već naprotiv koristi sve da demokratiju obesmisli i da zadrži samo jednu praznu ljušturu koju smo juče doživeli, onda tu nema prostora za pobedu nekog drugog", ukazao je istoričar.
 
On ističe da je opozicija na izborima "ostvarila zaista maksimum".
 
"Ti mehanizmi zloupotrebe se unapređuju iz dana u dan i kada uspete u tome da kontrolišete sve, kako tome da se suprotstavite - oni mogu sve i mogu da rade bestidno. Da li je to uticalo na rezultate izbora u Beogradu je irelevantno, bitno je da oni takve stvari rade i ko zna koje sve, koje ni vi ni ja ne znamo. Na to su se oni spremali deset godina. Sistematski to rade i samo to ih interesuje, jedini problem koji imaju je ovaj međunarodni pritisak", istakao je Protić.
Prema njegovom mišljenju, pobeda Branimira Nestorovića je "najveći znak pitanja, ako jedan takav čovek i grupacija mogu da uzmu pet odsto, onda te izbore okačite mački o rep".
 
Na pitanje da li će Ivica Dačić da ode u istoriju, Protić navodi da je Dačić poput "političke jegulje, koja će naći način da opstane".
 
"Uprkos svemu i svom ispiranju mozga, u Srbiji 30 odsto ljudi misli svojim mozgom, što znači da smo još živi i da nas još ima", zaključio je Protić.
  • MM

    19.12.2023 09:29
    Na nezadovoljstvo,kim god,se ne odgovara iz fotelje kometarima i slicnim nacinima.Svako nezadovoljstvo mora da ima akciju.Kakvu god…Svi znamo da je kljuc u tih 30% .Sve ove godine.Njima je ocito dobro,jer bi drugacije reagovali
  • Marcco

    19.12.2023 07:17
    Ovakve izjave su jedan od razloga zašto opozicija ovakva kakva jeste, nema šanse. Izjave tipa "30% misli svojim mozgom...", ostali su, valjda, glupi. Takvim izjavama se ne dobijaju izbori jer da bi se dobili izbori ti "glupi, krezubi i neokupani" treba da glasaju za te koji ih nazivaju "glupim, krezubim i neokupanim".
  • V.St

    18.12.2023 16:18
    18+
    Gde su roditelji ovih punoletnih, a jos uvek izdrzavanih gradjana, da im pokazu poziv I obavezu izlaska na izbore. Ne, oni ce da rintaju, daju im 200 evra za patike, iskradu se iz kuce, zbog glasanja, da ne bi mladunce probudili. Pametni narodi imaju zakonom regulisane izlaske na izbore, mi se necemo opametiti ni posle 30, ni posle 300 godina, ako nas bude. Preveslali nas I Bosanci, oni sto zale sto ne prodadose veru za veceru, nego dodjose sad da se okoriste za neke pare, a I vide Beograd i Dodikovu vilu na Dedinju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.