Borel i Varhelji zabrinuti za izborni proces u Srbiji, očekuju da nadležni organi reaguju

Evropski zvaničnici očekuju da će nadležni državni organi Srbije reagovati na prijave o nepravilnostima na izborima.
Borel i Varhelji zabrinuti za izborni proces u Srbiji, očekuju da nadležni organi reaguju
Foto: 021.rs

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izrazili su očekivanje da će nadležni državni organi Srbije na transparentan način reagovati na kredibilne prijave o nepravilnostima na izborima, što uključuje i navode o nepravilnostima na izborima u Beogradu.

U Srbiji su u nedelju održani vanredni parlamentarni izbori, navodi se u zajedničkom saopštenju, u kojem se konstatuje da se uzimaju k znanju preliminarni nalazi i zaključci međunarodnih posmatrača iz Kancelarije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima.
Borel i Varhelji su poručili da, u svetlu tih preliminarnih nalaza i zaključaka, sa zabrinutošću zaključuju da izborni proces zahteva opipljivo unapređenje i dalju reformu, jer je pravilno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije u srži procesa pridruživanja EU.
 
Unija očekuje konačni izveštaj misije ODIHR i preporuke za buduće izbore, koje bi trebalo sprovesti što je pre moguće i mnogo pre narednih izbora, navode Borelj i Varhelji.

Oni su pozvali srpsko političko rukovodstvo da obezbedi konstruktivan i inkluzivan dijalog širom političkog spektra.

  • Toma

    19.12.2023 18:53
    Jesu li se tako brinuli i za izbore u Nemačkoj koje sud već dve godine poništava zbog ilegalnih radnji? Ili im je baš do nas stalo?
  • Dogodine u Botošu

    19.12.2023 17:13
    EU is deeply concerned.
  • Pićuka

    19.12.2023 17:08
    U Srbiji ne postoje nadležni organi. Zato ovde vlast, secikese i sitne šićarđije ne žele u EU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.