Glasao u Novom Sadu gde i Maja Gojković: Ko je i čime raspolaže ministar BiH Nenad Nešić?

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić glasao je na izborima 17. decembra u Novom Sadu, gde ima i dve nekretnine - stan i kuću sa dvorištem.
O predsedniku Demokratskog narodnog saveza (DNS) prvo se govorilo da je glasao u Beogradu. Međutim, Nešić je na svom Fejsbuk nalogu saopštio da jeste glasao, ali u Novom Sadu, gde tvrdi da ima i prebivalište.
 
On je na izbornom mestu kod Trga galerija glasao i za poslanike Skupštine Srbije, ali i za poslanike Skupštine AP Vojvodina. Ipak, on je u svom videu naveo da je glasao na "gradskim izborima".
 

Naveo je da je glasao na izborima u Srbiji "na isti način na koji to rade Hrvati iz BiH ili Mađari u Srbiji, koristeći ista prava koja imaju brojni Srbi širom sveta na biračkim mestima na kojima su pobedile opozicione stranke".

"Istine radi pošto se moje ime pominje u kontekstu beogradskih lokalnih izbora da ja na tim izborima nisam glasao. Ja sam glasao na biračkom mjestu broj 180 u Novom Sadu gde imam prebivalište. Neproverene informacije o meni, kao i laži o krađi izbora služe samo da opozicioni prvaci u Srbiji pobegnu od odgovornosti", kazao je Nešić.
Ko je Nenad Nešić?
 
Nenad Nešić rođen je 4. jula 1978. godine u Sarajevu. Zvanje diplomiranog pravnika stekao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 2005. godine.
 
Odmah posle fakulteta postaje pripravnik u Centru javne bezbednosti Istočno Sarajevo, gde je kasnije postao inspektor kriminalističke policije do 2014. godine.
 
Ove godine postaje i član Demokratskog narodnog saveza, a 2020. godine postaje predsednik ove stranke.
 
U periodu od 2016. do 2020. godine je bio v.d. direktora JP "Putevi Republike Srpske", a na izborima 2018. godine dobija mandat u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.
 
Početkom 2023. godine imenovan je za ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.
 
Novi Sad - prebivalište ovog političara
 
Kako je sam naveo nedavno, Nešić ima prebivalište u Novom Sadu, te je na izborima 17. decembra glasao na biračkom mestu 180 AD "Železnice Srbije" u centru grada, na kom glasa i Maja Gojković.
 
Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) Bosne i Hercegovine je u svojoj bazi imovine tamošnjih političara naveo da je Nešić propustio da prijavi stan i kuću koju ima u Novom Sadu, iako je imao obavezu da to uradi pre stupanja na ministarsku funkciju. Osim toga, ima nekretnine i u Tivtu i Sarajevu.
 
U centru Novog Sada, gde je najverovatnije i prijavljen, zajedno sa suprugom poseduje stan od 98 kvadratnih metara, kao i kuću sa dvorištem od 117 kvadrata u blizini Petrovaradinske tvrđave, sa sremske strane grada.
 
Prema ovoj bazi, Nešić i u Tivtu ima stan od 182 i od 163 kvadratna metra, kao i kuću u Sarajevu i zemljište od 403 kvadratna metra. Takođe, poseduje i četvrtinu kuće i zemljišta od 45.000 kvadrata u Istočnom Sarajevu.
 
Vlasnik je i preduzeća "N-Group", kao i direktor firme "N Trade" koja je u vlasništvu njegovog brata Predraga, oba sa sedištem u Istočnom Sarajevu.
 
Povezan i sa nekim krivičnim delima
 
Najsvežija vest jeste da je nedavno podneta krivična prijava protiv Nešića i drugih službenika u Ministarstvu sigurnosti, a u vezi sa korupcijom oko EU projekta u vrednosti od desetak miliona konvertibilnih maraka.
 
U krivičnoj prijavi, do koje je došao portal Fokus, navodi se da se Nešić, između ostalog, tereti i za "pripremanje krivičnog dela" prema kojem je inkriminacija i "ko nabavi ili pripremi sredstva ili ukloni prepreke ili poduzme kakvu drugu radnju koja stvara uslove za neposredno činjenje, ali nije dio činjenja krivičnog dela"
 
Protiv Nešića su vođena i dva krivična postupka pred Osnovnim sudom u Sokocu početkom prošle decenije, u periodu dok je radio kao inspektor kriminalističke policije u Centru javne bezbednosti Istočno Sarajevo.
 
Postupci su se vodili zbog krivičnih dela teška telesna povreda i ugrožavanje sigurnosti, kao i za povredu ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja. Oslobođen je krivice za oba dela 2012. godine, presudom drugostepenog Okružnog suda u Istočnom Sarajevu.
 
Kako se može zaključiti iz presude Okružnog suda koju je priložio Centar za istraživačko novinarstvo Bosne i Hercegovine na svom sajtu, početkom prošle decenije došlo je do napada za koji je oštećeni tvrdio da je i Nešić učestvovao u istom. Tokom suđenja je svedok potvrdio da je u periodu kada se navodni napad desio optuženi bio u Novom Sadu, a svedoci su svoje izjave i menjali i povlačili.
Protiv Nešića je i 2020. godine podnesen izveštaj Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, a u periodu kada je bio v.d. direktor preduzeća "Putevi Republike Srpske". Istraga je godinu dana kasnije obustavljena.
 
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske tada je saopšteno da postoje sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.
 
"Sumnjiči se da je od 8. maja 2018. do 31. avgusta ove godine u svojstvu odgovornog lica, vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća 'Putevi Republike Srpske', kršeći odredbe Zakona o javnim nabavkama, čija je povreda utvrđena presudom Suda BiH, iskoristio svoj položaj i ovlašćenja, te je zaključio Okvirni sporazum sa privrednim društvom 'Prijedorputevi' i u okviru istog zaključio šest pojedinačnih ugovora za izvođenje radova održavanja i zaštite magistralnih i regionalnih puteva i objekata na putevima na oblasti jedan u Republici Srpskoj", navedeno je tada u saopštenju.
 
On se sumnjičio da je naložio plaćanje ispostavljenih situacija koje je to društvo dostavljalo po osnovu tako zaključenih ugovora, čime je pribavio imovinsku korist privrednom društvu "Prijedorputevi" Prijedor u iznosu od skoro 8,5 miliona evra.
  • Nesha

    20.12.2023 12:34
    Bratstvo jedinstvo
    Ajte ljudi , što ste ljubomorni ...
    Čovek ima nekretnine samo u Bosni , Srbiji i Crnoj Gori . Tek je kenuo , al' hvala bogu , mlad je . Pokriće on i HR , Makedoniju i Sloveniju .
    Talentovan je očigledno , a i krenulo ga ...
  • Betmen

    20.12.2023 07:25
    Na sajtu rik kaže da u Novom Sadu (sa okolnim mestima) ima oko 337k birača od kojih je sada na izbore izašlo oko 193k. Rezultat je 38% sns, 34% spn. Zapamtite te brojeve. U mom kraju je dve trećine spn. Gradski izbori tek dolaze, a ko je ovako glasao u nedelju, neće se preobratiti za tri meseca.
  • Pa

    19.12.2023 22:35
    Radi pa zaradio. Ko nam je kriv mi ne radimo mi rmbačimo i jedemo parizer. Kupite dok ima trebaće za NGod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.