Počinje kampanja "Dobro drvo": Kako da racionalnije trošite i čuvate okolinu tokom praznika?

Mladi istraživači Srbije pokreću kampanju "Dobro drvo" s fokusom na racionalnu potrošnju tokom praznika, kad mnogi od nas više kupuju.
Cilj kampanje je angažovanje zajednice na očuvanju biodiverziteta i sprečavanju klimatskih promena. 
 
Praznici su vreme kada se često ponesemo i poklanjamo ili kupujemo i više nego što nam je potrebno, ne razmišljajući o uticaju naših poklona, ukrasa i dekoracije na biodiverzitet, a samim tim i na klimatske promene. 
Tradicionalni ekonomski model u kom planiramo, proizvodimo, upotrebljavamo i zatim bacamo umesto da ponovo upotrebimo ili recikliramo, izazvao je mnoge neželjene propratne efekte, a sa brojnim posledicama ovakvog načina proizvodnje i potrošnje se već uveliko suočavamo, poručuju mladi istraživači. 
 
Iscrpljivanje neobnovljivih prirodnih resursa, krčenje šuma, uništavanje prirodnih staništa, nestanak biljnih i životinjskih vrsta, ogromne količine nezbrinutog otpada, emisije gasova staklene bašte su neke od njih.
Podaci su alarmantni: samo za potrebe obeležavanja Nove godine i Božića, prosečno se emituje 650 kilograma ugljen-dioksida po osobi, što je 5,5 odsto od ukupnog godišnjeg karbonskog otiska.
 
Šta vi možete da učinite?
 
Razgovarajte sa prijateljima, porodicom i kolegama o gubitku biodiverziteta. Zapitajte se - šta to možda činite što pravi ozbiljnu štetu u sredini u kojoj živimo?
 
 
Pazite na potrošnju resursa i smanjite ekološki otisak tokom cele godine, a ne samo tokom praznika.
 
Učestvujte u volonterskim aktivnostima kao što su čišćenje, sadnja drveća i kampanje podizanja svesti.
 
Pridružite se ovoj kampanji, koja traje od 20. do 28. decembra i pomozite u širenju ovih ideja.
 
Posetite stranicu "Dobro drvo" i saznajte kako sve možete da učestvujete.
"Svi možemo da uradimo malo tokom praznika i da utičemo puno. I ne samo tokom praznika, nego i posle njih. Sačuvaj šume i uživaj u praznicima. Jer svako drvo je dobro drvo", navode u Mladim istraživačima Srbije.
 
Kampanja "Dobro drvo" je nastala kao deo aktivnosti na programu "Eko-sistem: Podrška reformama u zaštiti životne sredine", koji sprovode Mladi istraživači Srbije, a podržava Švedska.

Ostalo iz kategorije Info - Srbija