VIDEO Održan četvrti protest ispred RIK-a: Najavljeno da još dve poslanice počinju štrak glađu

Ispred zgrade Republičke izborne komisije u Beogradu održan je četvrti protest građana, koji se okupljaju zbog brojnih izbornih nepravilnosti.
VIDEO Održan četvrti protest ispred RIK-a: Najavljeno da još dve poslanice počinju štrak glađu
Foto: FoNet (Marko Dragoslavić)
Sledeći protest najavljen je za sutra u 18 sati. 
 
Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić i Marinika Tepić su saopštili da neće biti odustajanja od zahteva za poništavanje decembarskih izbora.
 
Tepić, koja štrakuje glađu, najavila je da će joj se pridružiti poslanice Jelena Miloševića iz Niša i Danijala Grujić iz Novog Sada.
 
"Ne odustajemo od ove borbe za glasove, a protiv lažnih izbora", kazala je ona.
 
Aleksić je rekao da je trojici njihovih predstavnika dozvoljeno da od 20 u sedištu RIK pregledaju izborni materijal, te dodao da će oni "uraditi sve što mogu".
 
 
Na četvrtom protestu u nizu, od kojih je prvi održan u ponedeljak, učestvovao je primetno manji broj građana u odnosu na prethodne.
 
Okupljeni su nosili transparente "Upali svetlo", "Kradu pare pa kradu i glasove", "Vlastodršci organizovali bezakonje", "Gde je glasao Ilon Mask?", a pojedini demonstranti nosili su i zastave EU.
 
Republička izborna komisija odbila je večeras nekoliko primedbi i prigovora građana uz obrazloženje da su nedozvoljeni, podneti od neovlašćenih osoba ili neblagovremeni.
 
Nekoliko građana podnelo je prigovor zahtevajući da RIK poništi izbore, navodeći da su posle glasanja birači, umesto da ubace listić u glasačku kutiju, izneli listić sa biračkog mesta.
 
 
Gradska izborna komisija oglasila se stvarno nenadležnom za odlučivanje po prigovoru koalicije Srbija protiv nasilja, te se predmet ustupa Republičkoj izbornoj komisiji na dalje odlučivanje, saopšteno je iz te komisije.
 
Protesti ispred sedišta RIK počeli su u ponedeljak uveče, na poziv predstavnika liste "Srbija protiv nasilja" zbog krađe na nedeljnim lokalnim i parlamentarnim izborima u Srbiji.
 
U sredu su studenti iz organizacije "Studenti protiv nasilja" najavili radikalizaciju protesta i blokade, ukoliko se ne ispuen zahtevi u vezi sa biračkim spiskovima.
 
Protest održan i u Novom Pazaru
 
Opozicione Stranka pravde i pomirenja (SPP), Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Građanski pokret Sandžaka (GPS) održali su u četvrtak u Novom Pazaru protest tvrdeći da će zaštititi volju građana iskazanu na lokalnim izborima za koje smatraju da su pokradeni, javio je Radio Sto plus.
 
Okupljeni su, noseći transparente i skandirajući protiv lokalne vlasti, zajedno sa visokim stranačkim funkcionerima prošetali centralnim gradskim ulicama, dok su ispred zgrade Gradske uprave "navijači" i funkcioneri Sandžačke demokratske partije (SDP) organizovano pratili utakmicu fudbalera Novog Pazara.
 
Prilikom prolaska opozicionih pristalica pored zgrade lokalne samouprave došlo je do verbalnih čarki, a fizički sukob sprečila je brzom reakcijom policija, koja je bila postavljena između dve grupe.
 
Kandidat SPP za gradonačelnika Novog Pazara Edin Đerlek poručio je da je opozicija prvi put demonstrirala jedinstvo i odlučnost da sačuva izbornu volju građana i pozvao nadležne institucije da se uključe, a od GIK zatražio da dozvoli uvid u celokupan izborni materijal.
 
Gradska izborna komisija prihvatila je zahteve tri nezadovoljne liste da se izvrši ponovno brojanje glasova na 15 biračkih mesta, a zvanični izveštaj šta je kontrolom tog biračkog materijala utvrđeno još nije objavljen.
  • Eon

    22.12.2023 18:08
    Podupiru kuću s krova
    Bravo za sve one koji učestvuju u protestu. Sedeti sa strane i prodavati pamet je kontraproduktivno, kapitulantski, izdajnički i gura zemlju u propast, ali mnoge patriJote to ne shvataju.
  • Инспектор Вишекруна

    21.12.2023 21:46
    @K2
    Ма изборе у Републици Српској треба одржавати увек истовремено са изборима у Србији. На изборни дан затворити границе, погодите зашто?
  • sisanje motke

    21.12.2023 21:20
    @Nex

    druze da je samo jedan ne menja cinjenicu da su izbori kriminalni i neregularni... ili ti tripujes onaj fazon, ako neko kaze da su 3+3=10, onda zavisi koliko debila to podrzi, to moze da promeni cinjenicu. koja je sledeca prica, recimo "pustite nadlezne da utvrde stanje" hahaha.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija