Ustavni sud poništio rešenje kojim se izbegava procena uticaja na životnu sredinu projekta Ziđina

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) objavio je da je Upravni sud usvojio tužbu te organizacije u vezi sa projektom Ziđina.
Kako su naveli, Upravni sud je poništio rešenje Vlade Srbije kojim se, kako je nevedeno, kompaniji Ziđin dozvoljava nezakonito razdvajanje projekta u Krivelju i na taj način izbegavanje procene uticaja na životnu sredinu.
Upravni sud je poništio Rešenje Vlade Srbije kojim se odbija žalba RERI-ja na Rešenje Ministarstva zaštite životne sredine kojim je određen obim i sadržaj studije o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat formiranja odlagališta u otkopni prostor površinskog kopa "Kraku Bugaresku Cementacija 1", navedeno je u saopštenju.
 
Podseća se da se ležište "Cerovo" nalazi u rudnom polju Mali Krivelj – Cerovo, 15 kilometara severozapadno od Bora i obuhvata nekoliko rudnih tela.
 
Iz RERI su naveli da je, kada je završena eksploatacija rudnog tela "Cementacija 1", Ziđn Bor Koper planirao da se otkopni prostor koristi za odlaganje raskrivke (zemlja i kamen koje je neophodno ukloniti da bi se došlo do rude) nastale prilikom sledeće faze, odnosno eksploatacije rudnog tela "Cementacija 2".
Međutim, kada je Ziđin podneo zahtev za određivanje obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu on je to učinio samo za odlaganje raskrivke u otkopni prostor bivšeg površinskog kopa "Cementacija 1", u potpunosti, kako je istaknuto, "ignorišući činjenicu da se odlaganje raskrivke ne može posmatrati odvojeno od procesa u kojem je isti nastao".
 
"Eksploatacija rudnog tela 'Cerovo – Cementacija 2' je potpuno novi projekat koji treba da obuhvati projekat otvaranja površinskog kopa, odlaganja raskrivke, eksploataciju rude, mlevenje i hidrotransport rude do flotacije u Velikom Krivelju, upravljanje vodama i odlaganje jalovine", naglasio je inženjer zaštite životne sredine Toplica Marjanović, koji je gotovo 40 godina radio na u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor.
 
Dodao je i da se "na ovaj način projekat veštački deli i izbegava izrada studije o proceni uticaja na životnu sredinu koja će adekvatno proceniti uticaj otvaranja i eksploatacije novog površinskog kopa, a koji neminovno uništava poljoprivredno zemljište i šume, utiče na zagađenje vazduha, površinskih i podzemnih voda, ali i dovodi do raseljavanja stanovnika Malog Krivelja, narušava njihov kvalitet života i zdravlje".
 
RERI je, istaknuto je, tokom postupka više puta ukazivao da je neophodno da se obuhvati ceo projekat, a ne samo odlaganje raskrivke imajući u vidu da je ono samo deo projekta otvaranja novog rudnika.
 
Upozorili su da, ukoliko se studijom ne obuhvati ceo projekat otvaranja površinskog kopa "Cementacija 2", nije moguće utvrditi stvarne uticaje projekta na životnu sredinu, niti propisati mere za njihovo otklanjanje.
 
Smatraju da je naročito zabrinjavajuće to što je Ministarstvo zaštite životne sredine donelo odluku kojom se određuje obim i sadržaj studije bez da je prethodno pribavila relevantne uslove i mere zaštite životne sredine.
 
Kako bi "ispravilo" taj proceduralni propust Ministarstvo je naložilo Ziđinu da ove uslove pribavi u fazi izrade studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, naveli su iz RERI.
 
Upravni sud, koji je odlučujući po tužbi RERI-ja ukazao da su izostali jasni i pravno prihvatljivi razlozi koji se odnose na mogućnost donošenja rešenja kojim se određuje obim i sadržaj studije bez prethodno pribavljenih uslova zaštite životne sredine, navedeno je u saopštenju.
"Ministarstvo zaštite životne sredine i Vlada Srbije u ovom slučaju postupili su po ustaljenoj praksi kojom omogućavaju kompaniji Ziđin da nezakonito razdvaja projekte i na taj način izbegava procenu uticaja na životnu sredinu", rekao je programski direktor RERI-ja Mirko Popović.
 
Dodao je i da investitor ovaj projekat već uveliko sprovodi.
 
"Neminovno ćemo doći u situaciju da su određeni projekti realizovani, a da naknadno dobijemo odluke sudova da su dozvole nezakonite. Kako će se takve odluke izvršavati", zapitao se Popović, preneo je RERI.
  • Ostrašćeni SNS-ovac

    22.12.2023 17:07
    Zbog ovih takozvanih inženjera zaštite životne sredine nama će prestati strane investicije, Srbija će stati!?!
  • zztop

    22.12.2023 17:02
    Kako rade kinezi će prokopat prečac do kine ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija