Ziđin traži dozvolu za rudarenje: Blizu Bora leži 16 megatona bakra i 333 tona zlata

Kineska rudarska kompanija Ziđin traži "zelenu dozvolu za novu eksploataciju bakra i zlata u Rudniku Čukaru Peki blizu Bora koja je procenjena na 3,8 milijardi američkih dolara.
Ziđin traži dozvolu za rudarenje: Blizu Bora leži 16 megatona bakra i 333 tona zlata
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako se navodi u zahtevu za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu tog projekta, i kako je prenela eKapija, u donjoj zoni rudnika Čukaru Peki blizu Bora leži 16 megatona bakra i 333 tone zlata.
U dokumentu koji su izradili beogradski Dvoper doo i Rudarski institut i koji je podnet na odlučivanje Ministarstvu za zaštitu životne sredine, podseća se da je projekat gornje rudne zone završen i pušten u rad krajem juna 2021. godine.
Planirani razvoj rudarskih aktivnosti i izgradnja pratećih objekata rudnika Čukaru Peki-Donje ležište usloviće preseljenje celog naselja Oštrelj i delove naselja Slatina.
 
Navodi se da donju rudnu zonu rudnika čine porfirske naslage sa rudnim telom ogromnih razmera i sirovinama u kojima sadržaj bakra u rudi prelazi 0,30 odsto u iznosu od 2.049,55 Mt, s količinom metala bakra od 15,70 Mt, prosečnim sadržajem bakra u rudi od 0,77 odsto i pratećim metalom zlatom u iznosu od 332,64 t, prosečne sadržine zlata od 0,16 grama po toni.
 
Ministarstvo rudarstva i energetike izdalo je rešenje sredinom 2021. godine, kojim se kompaniji "Ziđin majning" odobrava izgradnja rudarskih objekata i izvođenje rudarskih radova za rudnik bakra i zlata "Čukaru Peki".
 
"Projekat donje rudne zone obuhvata izgradnju podzemnog rudnika, postrojenja za preradu rude i odlaganje jalovine na površini, pomoćnih objekata", stoji u projektu.
 
Dodaje se da će eksploatacija donjeg ležišta biti podzemna. Početak proizvodnje očekuje se 2024. godine. Ukupni proizvodni vek rudnika biće 41 godinu, a istovremeno eksploatacija gornjeg ležišta će se završiti u narednih deset godina.
 
Za ovu investiciju potpisan je početkom septembra u Kini Memorandum o razumevanju između Ziđina i srpskog ministarstva rudarstva.
 
S obzirom da su razmere rudnog tela u donjoj zoni izuzetno velike, da bi se smanjila početna ulaganja i problemi u iskopavanju, planirano je da se eksploatacija podeli na tri faze, navodi se u zahtevu.
 
Postrojenje za preradu rude u prvoj fazi razvoja rudnika biće u neposrednoj blizini izvoznog okna rudnika. Izgradnja flotacijskog postrojenja za Ddrugu fazu u razvoju rudnika predviđa se na lokaciji udaljenoj oko jedan kilomatar od ležišta prema selu Slatina, a na pet do sedam kilometara severoistočno predviđa se izgradnja novog flotacijskog jalovišta u zoni naselja Oštrelj.
Finalni proizvod rudnika će biti koncentrat bakra. Ističe se da je kvalitet koncentrata bakra dobar (21 odsto) sa sadržajem zlata od 2,42 g/t (grama po toni) do 4,41 g/t.
 
U flotaciji se koristi postupak preferencijalne flotacije bakra - ponovljenog mlevenja i koncentrovanja grubog koncentrata bakra.
 
Rudnik će tokom proizvodnog veka ukupno proizvesti 1.083,53 Mt flotacijske jalovine, uključujući i fazu tri, a odlagalište je planirano u dolini Kriveljske reke oko pet kilometara severoistočno od jame nizvodno od flotacijskog jalovišta Veliki Krivelj.
  • Goran

    29.10.2023 00:48
    Rudarenje
    Dodju neki ljudi u Bor 2001 i kazu nema nista u Boru,bravo za njih,moras da imas kapital obrtni da bi rudario i opremu,ima rudarski faks ima geoloski u Beogradu pa sto ne uradise nesto,nema para,e kinezi imaju visak dolara a Vlada Srbije nema to vam je to.moze da se snimi 10 filmova o Boru i direktorima............
    .........
  • Mile

    26.10.2023 21:38
    Poklon
    Šta će nama naše zlato, daće njega neki političar zarad sitne lične koristi.
  • Da

    26.10.2023 14:07
    Pljačka države u po bela dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.