ProGlas: Zabrinjava što su u izborne manipulacije uključeni i Ministarstvo državne uprave i MUP

Inicijativa ProGlas navodi da su razmere izbornog inženjeringa zasnovanog na organizovanoj migraciji birača tolike da se bez oklevanja može reći da rezultati izbora ne izražavaju volju građana.
"Za posebnu brigu je to što se u središtu te sistemske izborne manipulacije nalazi Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je protivzakonito dodeljivalo licima prebivalište u mestima u kojima se očito ne 'nalazi centar njihovih životnih aktivnosti', kao i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave koje je bez validnog pravnog osnova vršilo intervencije u biračkim spiskovima i time direktno uticalo na prekrajanje izborne volje građana", navedeno je u saopštenju ProGlasa.
Oni podsećaju da su pozvali građane Srbije da u što većem broju izađu na izbore polazeći od stava da su oni jedini način na koji vlast treba smenjivati u ustavnoj demokratiji, ali da su brojne ocene inostranih posmatrača i pre svega opsežni izveštaji Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), o masovnim i sistemskim anomalijama izbornog procesa, pokazali da je to uverenje bilo neutemeljeno.
"Kada na brojne verifikovane izborne mahinacije nadležne institucije, a pre svih tužilaštva, ćute, ne treba da čudi što građani kao najdelotvorniji put zaštite svojih ustavnih izbornih prava vide ulične proteste i demonstracije", navedeno je u saopštenju.
 
Pozvali su se na Ustav Srbije koji navodi da "nijedan državni organ, politička organizacija, grupa ili pojedinac ne može prisvojiti suverenost od građana, niti uspostaviti vlast mimo slobodno izražene volje građana".
 
ProGlas je pružio podršku građanima koji izražavaju nezadovoljstvo i pozvao na ponavljanje izbora na svim nivoima vlasti, ali pod bitno drugačijim uslovima koji će omogućiti da konačni rezultati izražavaju stvarnu i slobodnu volju građana Srbije.
 
"Istovremeno, svi oni koji su na bilo koji način učestvovali u dosadašnjem protivustavnom izbornom inženjeringu moraju pravno odgovarati. U suprotnom, Srbija će samo nominalno biti demokratija, a izbore više niko neće ozbiljno shvatati kao sredstvo za smenu vlasti", navedeno je u saopštenju.
  • vera

    25.12.2023 11:24
    T
    ko mačem vlada, od mača i strada
  • w/e

    23.12.2023 20:50
    @Pićuka
    Posto tvoj um dobacuje jako daleko (sta god to znacilo), objasni koja je svrha organizacije koja je osnovana pred izbore i sacinjavaju je ljudi koji su protiv vlasti. Medjutim, ta grupa se ne bavi politikom vec ... tako s vremena na vreme daju neku izjavu i to je to? Ne vidim svrhu formiranja njihove grupe, ako ne planiraju nista da rade.
  • Pićuka

    23.12.2023 18:34
    @Sonja
    Plači Srbijo kakve si ljude izrodila. Plači Srbijo kakve dušebrižne branitelje imaš.Ti se brineš za Srbiju ili za sebe. Ništa nisi shvatila. Što reče Šojić svom Ćirku : "Kaže se đungla, u koju si ti školu išao". Ja ne mogu da verujem u kome okruženju živim. I onaj @w/e kaže zašto proglas nije izašao na izbore. Dokle vaši umovi mogu da dobace osim do vašeg dupeta. Strašno. Pola Srbije je zgroženo nad vama. Kao u braku, tu nema ljubavi i opstanka. Ako vam je dobro, onda ništa. Meni nije dobro da živim u ovakom raspodnutom društvu. Usput, imam para ali nije sve u parama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija