Kurti tvrdi da se Radoičić sastaje sa BIA i planira novi napad na Kosovu, reagovali Petković i MOS

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da Milan Radoičić održava sastanke sa BIA, da pruža utočište pripadnicima terorističkih organizacija, kao i da planiraju novi napad na Kosovu.
Tako danas prenosi Kossev vest portala Koha.
 
"Posle terorističkog napada pravosuđe u Srbiji je u rekordnom roku pustilo Radoičića na slobodu, a sada nastavlja pripreme za druge napade na Kosovu zajedno sa nekim pripadnicima terorističke organizacije 'Civilna zaštita'. Radoičić održava redovne sastanke sa visokim zvaničnicima BIA", rekao je Kurti na konferenciji za novinare.
 
On je precizirao da se prostorije Radoičićeve firme u Raškoj, kao i one u njegovoj kompaniji Novi Pazar Put, koriste za smeštaj i skladištenje vozila i eksplozivnih naprava za buduće napade, i da je u toj zgradi smešteno nekoliko pripadnika "Civilne zaštite", čiji je instruktor U. J.
Kurti je naveo i da su sredstva koja su korišćena u napadu 24. septembra u Banjskoj uskladištena u jednoj srpskoj kompaniji koja je na crnoj listi SAD.
 
"Na ovoj lokaciji koncentrisana su vozila, oružje i arsenal koji su korišćeni u Banjskoj. To preduzeće (Novi Pazar put), koje se nalazi na crnoj listi SAD, u vlasništvu je braće Zvonka i Žarka Veselinovića i Milana Radoičića. Direktor je pukovnik srpske vojske u penziji. Mesec dana pre napada na Banjsku, predsednik Srbije posetio je ovo preduzeće da bi otvorio izgradnju puta Raška - Novi Pazar", napomenuo je Kurti.
 
Radoićeve paravojske, tvrdi premijer Kosova, sklanjaju se u objektima koje poseduje u turističkom parku, a osim smeštaja, pripadnici terorističke grupe dobijaju oko 2.000 evra mesečno.
Kurti je rekao i da je grupa održala i druge obuke sa teškim naoružanjem, a da je, istovremeno, grupa od 80 ljudi koja je napustila Kosovo nastavila vežbu na poligonu Zimovnik kod Raške, kao i da im obuke drže penzionisani srpski oficiri sa visokim činovima koji poznaju Kosovo.
 
On je naglasio da je napad bio planiran u novembru.
 
"Tokom novembra planirano je da se izvrši napad u pravcu opštine Zubin Potok, sa ciljem zauzimanja Radoičićeve vile na obali Gazivoda, ali su ti planovi privremeno obustavljeni zbog izbora u Srbiji. Saznali smo da se preliminarni plan za uzvratne napade na Kosovsku policiju promenio nakon intenziviranja patroliranja pripadnika policije i Kfora oko granice sa Srbijom", rekao je Kurti. 
 
Prema Kurtiju, planiran je napad i ove nedelje, posle izbora u Srbiji.
 
"Na poligonu Srbije na Pešteru nastavljene su vežbe grupe od 60 pripadnika 'Civilne zaštite' koja je učestvovala u napadu na Banjsku. Ova grupa je planirala napad na našu policiju po završetku izbora u Srbiji na graničnim lokacijama vezanim za ilegalne alternativne pravce. U tu svrhu, navodi se da je bilo poteza Vojske Srbije, koja je stacionirala vojnike na nekoliko punktova, na lokacijama gde su bili planirani ovi napadi. Članovi koji su pobegli sa severa okupili su se i na drugom mestu zvanom Goč", zaključio je Kurti.
 
Ministarstvo odbrane Srbije: Notorna laž
 
Ministarstvo odbrane Srbije je saopštilo da najoštrije odbacuje "laži" koje su danas izneli kosovski premijer Aljbin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja.
 
U saopštenju se odbacuju tvrdnje da je Vojska Srbije umešana u događaje u Banjskoj u septembru i da je povezana sa "terorističkim grupama" koje navodno planiraju upad na teritoriju Kosova.
 
"Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije deluju isključivo u skladu sa zakonskim nadležnostima. Stoga je notorna laž i potpuna besmislica da se vojni poligoni koriste za obuku bilo kojih jedinica osim jedinica Vojske Srbije i povremeno Ministarstva unutrašnjih poslova i da postoje nekakvi planovi za napad na teritoriju Kosova", navodi se u saopštenju.
 
Tvrdi se da Kurti i Svačlja, u nedostatku bilo kakvih konstruktivnih rešenja kakva bi vodila uspostavljanju mira i stabilnosti na Kosovu, ponavljaju laži u koje niko ozbiljan u međunarodnoj zajednici nije, niti će poverovati.  
 
Petković: Apsolutna laž
 
Apsolutna je laž Prištine da Beograd sprema napad, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, odgovarajući na optužbe Kurtija da Beograd sprema novi napad na Kosovo.
 
"Apsolutna je laž da se Beograd sprema za napad. Nema nikakve obuke na poligonima, to je način da izbegne obaveze koje ima u dijalogu, jer sada smo došli do trenutka da govorimo o konkretnim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština", istakao je Petković na vanrednoj konferenciji za medije.
 
On je napomenuo da Kurti ne želi normalizaciju odnosa, već izazivanje krize.
 
"Mi smo više puta, i predsednik i predstavnici Vlade Srbije, odgovarali na sve laži koje dolaze iz usta Aljbina Kurtija, koji pokušava da prikrije pravo stanje u Prištini i katastrofalnu ekonomsku situaciju i gotovo svakodnevna upucavanja među Albancima južno od Ibra. Koristi temu Banjske i severa KiM, što jasno pokazuje da taj čovek ne želi da formira ZSO, da ne želi normalizaciju odnosa, već krize", rekao je Petković.
On je istakao da je, pored Kurtija, u istom obraćanju medijima u Prištini govorio i ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija Dželjalj Svečlja, ali da nije pričao o napadima koji se svakodnevno dešavaju na Srbe na KiM, niti o upadima i konfiskovanju robe Srba na KiM koje se sada dešava.
 
Direktor Kacelarije za KiM je dodao da opozicija u Beogradu radi sa Kurtijem isti posao, a to je da oslabe Aleksandra Vučića i dovedu one koji će da priznaju nezavisno Kosovo.
 
"Kada je reč o Milanu Radoičiću, nadležni državni organi rade svoj posao i ja vam ovde govorim da nikakvih napada neće biti", rekao je on.
 
Petković je istakao da će Beograd nastaviti da vodi računa o srpskom narodu i da vidi kako dodatno može da pomogne, kako finansijski, tako i na druge načine.
  • Serafin

    23.12.2023 23:36
    Istina
    Istina za volju reakcija kosovske policije na doceku Vucicevog poslanika Radojcica u Banjskoj je dalo dokaza za ulogu zapadnih sluzbi za docek i zakljucujem da su ponovo te sluzbe za ovu vest dojavili Kurtiju i ponovo dokazali da sroski politicari ne govore istinu kao i uvek do sada.
  • Miloje

    23.12.2023 22:11
    Obojica
    I nji’ov Kurta o ovdašnji Murta (umal’ be napisah naš … moj nije, daleko bilo, pu, pu) rade po sistemu “ja tebi - ti meni”. Kosovo je idealna tema za skretanje pažnje. Jedan telefonski poziv i eto belaja dole i svi samo o tome pričaju dok vozovi prolaze.
  • Izvidjac Futog

    23.12.2023 20:57
    Glupost
    Glupost neopevana!Ali radi posao u domenu dnevne politike!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija