Da nije bilo tragedije u Ovčar Banji, ne bismo ni znali: Od 70 visećih mostova samo 13 su dobri

U Srbiji ima 70 visećih mostova koji se nalaze u 36 gradova i opština. Od tog broja za rušenje je čak 14. Za sanaciju su "zrela" 43 mosta, a svega 13 je u dobrom stanju.
Da nije bilo tragedije u Ovčar Banji, ne bismo ni znali: Od 70 visećih mostova samo 13 su dobri
Foto: FoNet
Ovo su ovogodišnji podaci Ministarstva građevine, kojima se, u svom izveštaju, bavila i Državna revizorska institucija proveravajući, između ostalog, da li su republički inspektori kontrolisali svoje kolege na lokalu, kada je reč o poverenom poslu nadzora nad visećim mostovima.
 
Da nije bilo tragedije u Ovčar Banji kada su, 13. oktobra 2022. godine na pauzi tokom putovanja poginule dve žene a još deset građana povređeno, ni danas ne bismo znali koliko u Srbiji imamo visećih mostova i koliko je malo njih bezbedno za upotrebu. Tek posle ove nesreće ministarstvo je dalo nalog opštinama da prebroje viseće mostove na svojoj teritoriji, za koje se ispostavilo da su "svačiji i ničiji", građeni uglavnom bez građevinskih i upotrebnih dozvola.
Kako piše N1, prvi rezultati su poražavajući - na teritoriji 126 lokalnih samouprava (19 nije dostavilo podatke) postoji 66 visećih mostova, od čega je 11 u dobrom stanju, 46 je za sanaciju odnosno rekonstrukciju, a devet - za rušenje (stanje na dan 24. novembar 2022).
 
"Većina ih je napravljena bez izdate građevinske i upotrebne dozvole i nisu evidentirani kao javna svojina jedinice lokalne samouprave", navodi se u instrukciji Ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o preduzimanju potrebnih mera u cilju zaštite ljudskih života i imovine, sprečavanja nastanka štete i otklanjanja štetnih posledica nastalih korišćenjem visećih mostova.
Državna revizorska institucija se ove godine takođe pozabavila pitanjem upravljanja visećim mostovima u Srbiji.
 
DRI konstatuje da, iako viseći mostovi nemaju značajan udeo u ukupnom broju i dužini mostova u Srbiji – mogu da predstavljaju opasnost po život ljudi ako se njima ne upravlja adekvatno.
 
DRI je, takođe, utvrdila da nije postojala objedinjena evidencija visećih mostova na teritoriji Srbije do kraja 2022. godine, kao i da planske aktivnosti gradova - subjekata revizije nisu u dovoljnoj meri obezbedile uslove za efikasno upravljanje visećim mostovima.
 
Gde ima najviše mostova za rušenje?
 
U Kraljevu i Zaječaru od 14 visećih mostova, na osnovu stanja koje su utvrdili gradski građevinski inspektori, samo jedan je bezbedan za korišćenje, konstatovali su revizori.
 
Kraljevo je, inače, grad sa najvećim brojem visećih mostova, dok je Zaječar, kako se navodi u izveštaju, grad sa najvećim brojem mostova za rušenje.
 
Upravo zato su ih revizori izabrali za predmet revizije.
"U toku revizije utvrdili smo da od 14 visećih mostova u gradovima Kraljevu i Zaječaru samo jedan je bezbedan za korišćenje. U pitanju je most u Mataruškoj Banji. Navedeno je zasnovano na činjeničnom stanju utvrđenom od strane gradskih građevinskih inspektora koji su vršili nadzor nad visećim mostovima i to u Kraljevu pre revidiranog perioda, kao i u novembru i decembru 2022. godine i u Zaječaru u novembru 2022. godine", navode revizori.
 
Ceo tekst N1 čitajte OVDE.
  • /

    26.12.2023 08:20
    /
    po mostovima se ne marsira.
    lepo smo videli da je bio prenatrpan
  • Samo pitam

    26.12.2023 08:08
    A most "Slobode", da li se i on barem nekim delom računa u viseće ... ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija