Nezavisna kulturna scena poziva na proteste: Ustanimo protiv nasilja nad demokratijom

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije uputila je bezrezervnu osudu nasilja države koje je kulminiralo napadima u centru Beograda proteklih dana.
Nezavisna kulturna scena poziva na proteste: Ustanimo protiv nasilja nad demokratijom
Foto: Beta/AP

Ova asocijacija zaposlenih u kulturi osuđuje i, kako navodi, svaku vrstu manipulacije izbornim procesom, sprovođenje pritisaka i ucena, kupovinu glasova, inženjering biračkih spiskova, medijsku blokadu i urušavanje svih demokratskih principa i institucija.

"Svedoci smo kulminacije kriminalnih trendova u upravljanju državom i društvom unutar kojih dolazi do identifikacije države, javnih institucija i državnih resursa sa interesom partija na vlasti. Naša Asocijacija već godinama ukazuje na različite vrste zloupotreba u polju kulture i korišćenja javnog budžeta za kulturu, što dovodi do urušavanja institucionalnih potencijala nekompetentnim upravljanjem i partijskom kontrolom", navode članovi Asocijacije NKSS.

Nezavisna kulturna scena Srbije podseća na kolektivnu traumu ovog društva tokom maja, nakon čega je sazrela i kolektivna svest "da je naše društvo godinama uništavano vidljivim i nevidljivim oblicima režimskog nasilja, kriminalizacijom solidarnosti i empatije, opštom rasprodajom svih zajedničkih resursa i neprestanom propagandom", za koju su odgovorni brojni mediji.
 
Asocijacija poziva umetnice i umetnike, koleginice i kolege u institucijama, organizacije civilnog društva, radnice i radnike, sindikate, predstavnike svih relevantnih institucija, građanke i građane da reaguju.
 
"Da se ohrabre, ustanu protiv svakog nasilja nad demokratskim procesima i institucijama, pridruže se građanskim protestima, organizuju nenasilne akcije, performanse i intervencije u javnom prostoru i daju svoj doprinos borbi protiv daljeg urušavanja društva, naših institucija, manipulacije našim glasovima i ugrožavanja neopozivog prava na slobodu mišljenja, izražavanja i delovanja. Za očuvanje javnog interesa, prava slobodnog političkog glasa svih naših sugrađanki i sugrađana, javnih institucija i resursa. Za očuvanje javnog dobra za dobrobit svih građana", zaključak je u saopštenju Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.
  • Uh

    26.12.2023 23:58
    Šta kaže Evropska prestonica kulture, Egzit i njini, zna li se?
  • banens

    26.12.2023 17:59
    Stanite ljudi..
    Ako stvarno imate argumente,a imate,daj bre sedite dogovorite se,postavite razumne uslove,racunajte da se nekome iz ove vlasti mora dati i odstupnica,na nesto zažmuriti iako imaju putera na glavi... Kakvo pozivanje na proteste,znate li gde ce nas to dovesti,razmislite...to nam nije potrebno,ali zaista.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.