Turistički vaučeri od 5.000 dinara uz ograničenje visine primanja - bez smisla

Vrednost turističkih vaučera za subvencionisani odmor bi trebalo da bude povećana kako bi efekat ove mere opet bio ekonomski, a ne socijalni.
Turistički vaučeri od 5.000 dinara uz ograničenje visine primanja - bez smisla
Foto: Pixabay
Kako podseća Politika, od 2015. godine kada su uvedeni, vaučeri vrede po pet hiljada dinara i ništa se u međuvremenu nije menjalo iako je smeštaj poskupeo i do 30 odsto.
U Srbiji je prošle godine podeljeno ukupno 265.000 vaučera, a od januara se očekuje podela novih 100.000. Poznato je da je iz budžeta opredeljeno 500 miliona dinara za te namene.
 
Iz Udruženja "Moja Srbija" već je upućen predlog Vladi da od sledeće godine u opticaj pusti 250.000 vaučera, u vrednosti od po 10.000 dinara. Uz ovu izmenu, predložili su da se početak akcije odloži do 1. februara, jer mnogi građani, a pre svega zaposleni i studenti, nisu u mogućnosti da tokom praznika pribave svu neophodnu dokumentaciju koja se predaje uz zahtev za vaučer.
Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera "Hores", kaže za Politiku da bi osim iznosa vaučera trebalo povećati i limit zarade na 90.000 dinara, kako bi i zaposleni mogli da konkurišu.
 
"Sa vaučerima u ovom trenutku ne može da se pokrije ni ceo iznos smeštaja u privatnim objektima, dok su hoteli van kategorije. Sve je poskupelo, pa i smeštaj. Povećanjem iznosa vaučera korisnici bi mogli da borave i u hotelima sa tri zvezdice, i to bez doplate. To bi motivisalo mnoge da iskoriste ove pogodnosti", kaže Genov i dodaje da bi se to sigurno odrazilo na rezultate u turizmu, a novac bi se vratio u budžet.
 
Stručnjaci iz ove oblasti se uglavnom slažu da ovakva subvencija ne neki način gubi prvobitni smisao i da bi bilo logičnije podeliti manje vaučera sa većim iznosom.
 
Aleksandar Seničić iz Jute kaže za Politiku da je ranije predlagao da se subvencije ne menjaju na destinacijama koje su popunjene tokom većeg dela godine, a to su uglavnom planine i banje iz prve kategorije.
"Oni već imaju dovoljno gostiju, a bilo bi dobro da se subvencija poveća za drugu i treću kategoriju turističkih mesta koje bi se na taj način više popularisale", smatra Seničić.
 
On navodi da je u tim mestima i inače jeftinije, pa bi ljudi mogli da idu na odmor bez doplate.
  • NS

    27.12.2023 17:13
    Zar je realno davati vaučere onima što imaju platu 90.000? Kako će ih dobiti oni sa malim primanjima ako je ovih više

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija