Kurti: Kosovo će priznati tablice iz Srbije, ali ne odmah

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da će Kosovo priznati tablice iz Srbije, ali ne odmah.
Kurti: Kosovo će priznati tablice iz Srbije, ali ne odmah
Foto: Beta/AP

Kako je rekao, tablice će priznati tek nakon što se uveri da Srbija u potpunosti sprovodi odluku o slobodi kretanja za vozila s registarskim oznakama RKS. 

"Treba da se pročita ovaj postupak Srbije više kao konstruktivnost, ne kao korak ka normalizaciji. To je više manevar zbog srpske države, nikako za kosovsku državu, već zbog vlasti u Beogradu. Naš stav u vezi tablica bio je podržan na načelu recipročnosti. Nastavićemo da budemo načelni, principijalni i pitanje recipročnih državnih odnosa ćemo iznositi kada naša granična policija dokumentuje i potvrdi da Srbija sprovodi u potpunosti, bez prepreka svoju odluku", kazao je Kurti na sednici Vlade Kosova, prenosi Radio Kim. 

Naveo je da je odluka zakasnela i da je Srbija donela odluku posle deset godina nesprovođenja sporazuma. 
 
Kirti smatra da je Srbija donela tu odluku u pokušaju da izbegne kritike međunarodne zajednice zbog neuspeha izbora u Srbiji. 
 
"Dakle, tablice u septembru su korišćene da se preti Kosovu i putem aviona Mig29 koji su podignuti na nebu kako bi stvorili destabilizaciju na severu zemlje, posebno nakon barikada koje su podignute na ulicama od strane četiri opštine u decembru prošle godine, a u decembru ove godine koriste se da bi se smanjio pritisak od demokratskog zapada i SAD zbog neregularnih izbora da bi pokrili zvanični sporazum koji je pismom Brnabićke upućen Evropskom savetu 13. decembra i da bi maskirali njihov neuspeh u Banjskoj 24. septembra", kazao je Kurti.
  • Zare

    28.12.2023 14:13
    Sve je u redu dok gradjani Kosova placaju putarinu prolaskom kroz Srbiju za razliku od onih kojima je placeno da glasaju u stranoj drzavi. Preispitajte se ko nam je neneo vecu stetu.
  • Joca

    27.12.2023 20:09
    Joca
    Toliko je AV otupeo i zaludeo Narod da bukvalno niko ni rec o priznanju Republike Kosovo sem sturih komentara na drustvenim mrezama! Za ovo ustaje cela Zemlja dok neotera Izdajnika ali to su neki drugi Narodu i Zemlje…mi drhtimo oce li doci racun za Struju! Sta vise komentarisati i kome?! Srecno Kurti na priznanju svoje Drzave od strane Srba!
  • Branka Black Rouse

    27.12.2023 18:28
    @Ime
    @Ime
    Srbi sami sebe ponižavaju nezainteresovanim ponašanjem na protestima, na izborima,svojoj buducnosti.
    Gradjani su sami sebi krivi,nikakvi rusi,amerikanci,englezi ,vucic,ili bilo ko drugi.
    Da gradjani zele sebi bolje, gradjani bi se izborili za svoje bolje. Kada gradjani budu želeli da im bude bolje-izboriće se za svoj boljitak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.