Analitičari: Uspeh protesta u Srbiji zavisi od tri faktora

Nastavljaju se protesti u Srbiji nakon vanrednih izbora čije rezultate osporava deo opozicije. Uspeh protesta zavisiće od sinergije mnogih faktora, ocenjuju analitičari za Dojče vele.
Sumnjiva regularnost izbora u Srbiji izazvala je novu seriju protesta i dovela do sveže političke krize. Osim što su izbori pokazali da se Srbija politički nalazi u "danu mrmota", gde se i pored svih napora ponovo pojavljuje isti pobednik, oni su više nego ikad istakli potpunu paralisanost institucija, piše Dojče vele.
 
Nije praktično više nikakva tajna da je policiji naređeno da se uopšte ne odaziva na pozive po prijavama za neregularnosti na pojedinim biračkim mestima, ali se zarobljenost administracije nastavila i nakon izbornog dana. Tužilaštvo je u roku od nekoliko minuta ustanovilo da ne postoje nikakva krivična dela tokom izbora, izborne komisije su listom odbacivale opozicione prigovore, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave tvrdi da je birački spisak otvoren i javan, i da su ovo bili demokratski i legitimni izbori s "bezgrešnim" biračkim spiskom.
Buđenje studenata
 
Protesta u Srbiji bilo je i proteklih godina, ali oni su se, bez obzira na povremenu veliku brojnost, uglavnom završavali neuspehom. Najnovija runda protesta u Beogradu traje tek nekoliko dana i za sada je osnovni utisak da odziv možda nije na nivou opozicionih očekivanja, dok je izvesna novost veće angažovanje studentske populacije.
 
Duga istorija neuspešnih protesta obeshrabruje građane i političke aktiviste, ali kako za Dojče vele ističe politički analitičar Dragomir Anđelković, "Aleksandra Vučića pre svega brinu masovni protesti koje neće moći da kontroliše, ali to ne znači da opozicija i studenti ne mogu da ugroze Vučićevu stabilnost kombinacijom drugih poteza".
"Odbijanje opozicije da uđe, kako u beogradsku, tako i u republičku skupštinu, i da proglasi izbore nelegitimnim - to bi oduzelo Vučiću legitimitet i situaciju dovelo do otvorene diktature. Opozicija ima mehanizme da se suprotstavi, ali mora biti spremna na maratonski rad i da postavi jasne zahteve kako da se održavaju budući izbori", smatra Anđelković.
 
Kada je reč o zahtevima, sagovornik Dojče velea dodaje da je "jako loše što opozicija pominje republičke izbore nadajući se nagodbi oko Beograda.
 
"Izbori su ili pokradeni ili nisu. Ako su pokradeni možemo samo da zamislimo kako su pokradeni u unutrašnjosti ako je u Beogradu bilo toliko neregularnosti. Van Beograda nisu ni mogli da budu detektovani, jer tamo nemaju pouzdane posmatrače", kaže Anđelković.
 
Sinergija tri faktora
 
Ako posmatramo istoriju dosadašnjih protesta vidimo da tu tri faktora igraju odlučujuću ulogu hoće li neki protesti doneti rezultat, kaže za Dojče vele profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković.
 
"To su jedinstvo opozicije, energija protesta i uticaj spoljnih faktora. Samo sinergija tih faktora daje rezultat. Kada je reč o ovim izborima, opozicija je tu napravila nekoliko strateških grešaka, od kojih je poslednja pomeranje akcenata i širenje zahteva. Mali plus je bila reakcija međunarodnih posmatrača, koja je bila vrlo kritička", smatra Stojiljković.
 
Dodatni faktor je reakcija vlasti i šta se dalje može očekivati, nastavlja Stojiljković i ocenjuje da je "dosta izvesno ponavljanje izbora u Beogradu, ali da se za republičke može reći da su se kasno setili ili da se samo ponište na onim mestima gde za to ima razloga".
 
Izbegavanje istih grešaka
 
Taktika vlasti je proteklih godina bila da pusti da se protesti sami po sebi izduvaju i čini se da će Aleksandar Vučić i ovoga puta ići na to da će se protesti jednog dana sami od sebe ugasiti. Eventualna reakcija policije je rezervisana samo za slučajeve kada vlast ne vidi drugi izlaz, kao što je to bio slučaj s incidentima ispred Skupštine Beograda.
 
Desiće se to i sada ako opozicija bude ponavljala iste greške, upozorava Dragomir Anđelković i kaže da je "prošlog puta opozicija išla na proteste, a nije izašla iz institucija".
 
"Sada mora da uradi suprotno, da ne sedi u parlamentu i istovremeno protestuje, nego da tamo uopšte ne uđe. Ne možete da osporavate legitimnost sistema, a da budete njegov deo", smatra taj politički analitičar.
Spremnost na otpor
 
Situacija je takva da se nešto mora uraditi, jer u suprotnom izlazak na bilo kakve buduće izbore nema smisla, naglašava Zoran Stojiljković i kaže da bi "do tih izbora moralo da prođe najmanje tri do šest meseci, kako bi se uspostavili ravnopravni izborni uslovi i medijska prisutnost".
 
"Neka vrsta pritiska i na ulici je pri tom dosta važna", kaže beogradski profesor.
 
Stojiljković priznaje da je za njega bilo iznenađenje i "reakcija policije na incidente ispred Skupštine Beograda, jer je vlast pokazala da je dosta otporna na delimičan pritisak. Ali, ukoliko pravni rasplet svega ovoga bude ojačan i međunarodnom podrškom, onda ti protesti mogu biti i relativno malobrojni, ali je potrebno da budu konzistentni i da opozicija pokaže da je spremna za tu vrstu otpora", napominje on za Dojče vele.
  • Bojkot parlamenta

    28.12.2023 11:59
    plus građanska neposlušnost
    Opozicija ne treba da prihvati mandate u skupštini na pokradenim izborima, i ako u parlament ne bude opozicionih poslanika, parlament i Vučić nemaju legitimitet i moraće da ponovi izbore.
    Uporedo sa praznom skupštinom (koju će opozicija bojkotovati jer neće prihvatiti mandate) sem protesta, pozvati na građansku neposlušnost i neplaćanje računa jer je vlast nelegitimna i dokazano je da su pokrali izbore.
    Kombinacija te 2 stvari, dovešće do ponavljanja komplet izbora.
    Inače Vučić vrlo dobro zna koliko je pokrao na izborima, jer da nije krao ponovio bi izbore jer što bi se plašio rezultata ako nije krao? Jer onaj ko sada glasa za njega, sigurno će da glasa i za 2 -3 meseca, niko ne menja mišljenje tek tako. Ali on vrlo dobro zna da je pokrao izbore i da ne sme da ponovi, jer nema podršku birača.
  • D11

    28.12.2023 09:49
    D11
    Нема овде аналитике и сл. Био сам у БГ са огромном жељом да срушимо АВ али ништа! Било је грађана али 90% њих је било пасивно и гледали са стране! Срки је био заиста са Ћутом први са нама али чим су рекли да је Полиција унутра скоро сви су се уплашили и стали. Звиждуци псовке и ништа више. Након два сата дошли су неки млади и почели са гађањем и остало да би из споредних улица изашла Жандармерија глумећи неку силу. Овог пута неидем јер сем говора и шетње ништа нејће бити. Еее да смо овако рушили Милошевића још би владао мада исти из 90-још су на власти! Аутократе се само силом руше јер ово што ми показујемо њих јача и ништа више! Зато треба овог отерати и чим видимо било кога да клизи ка Аутократија под одмах га сменити док несватимо да је само Систем битан и ништа више! Ово овако и надати се некој арбитражи из ЕУ...ништа јер они ће само признати ко код дође на власти! Бојим се да смо одавно закаснили јер 12 година трпети све ово је предуго период за сваки народ а камоли Србе!
  • Жариште

    28.12.2023 09:32
    Нема ништа од мирног протеста
    Само борба против насилника.

    Они реч “образ, понос и тежина своје речи” не разумеју, али зато осете Осветољубив гнев на свом образу када је задат уз сву муку и неправду усмерено ка њима!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.