Advokat Borović: Sve podseća na Miloševićevo vreme, ali je danas režim znatno represivniji

Advokat Borivoje Borović izjavio je da je besmisleno optuživati i osuđivati ljude koji protestuju zbog izborne krađe da su počinili krivično delo "rušenje ustavnog poretka".
Borović je agenciji Beta kazao da se aktuelna vlast služi represivnijim merama od režima Slobodana Miloševića iz devedesetih godina prošlog veka. 
 
"I devedestih godina Miloševićev režim je svakog opozicionara koji je učestvovao na demonstracijama gonio po sličnoj pravnoj kvalifikaciji, iako je tada za krivično delo 'rušenje ustavnog poretka' bila predviđena smrtna kazna. Njihov cilj je bio da zaplaše demonstrante, što danas čini i režim Aleksandra Vučića. Sve podseća na Miloševićevo vreme, s tim što je danas režim znatno represivniji", ocenio je Borović. 
Prema njegovim rečima, sud i tužilaštvo za banalne povode određuju drakonske pritvore i zatvorske kazne. 
 
"Vučićev režim hapsi i pritvara ljude koje nisu izvršili nijedno krivično delo. Nerede ispred Starog dvora su izazvali provokatori ubačeni od strane vlasti i oni su poslužili policiji da poput vojne hunte interveniše i tuče miran narod", naglasio je advokat. 
Prema njegovim rečima, ne postoji izvršenje koje bi ukazalo da je neko pokušao da ruši ustavni poredak države. 
 
"Radi se o jednoj besmislenoj kvalifikaciji koja služi za zastrašivanje naroda. Nikad niko u Srbiji, za dela koja je učinio, nije osuđen za rušenje ustavnog poretka. Vlast naprednjaka i socijalista nema talenta da smisli nešto pametnije, već grubim metodom nastavlja da sprovodi diktaturu", naglasio je Borović. 
 
Nakon nereda ispred Starog dvora u nedelju uveče, policija je uhapsila 38 osoba koji se sumnjiče da su počinili krivična dela "rušenje ustavnog poretka" i "nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu". 
 
Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana četvoro učesnika protesta ispred Skupštine Beograda. Oni su osumnjičeni za nasilničko ponašanje na javnom skupu u sticaju sa pozivanjem na nasilnu promenu ustavnog uređenja.
 
Pritvor je određen osumnjičenima A. M. (39), R. S. (58), T. B. (26) i J. P. (54) zbog "postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo".
 
Sud je odredio meru zabrane napuštanja stana bez primene elektronskog nadzora za pet osoba koje su privedene posle nedeljnog protesta ispred Skupštine Beograda.
Sedmorica okrivljenih su sa javnim tužiocem zaključili sporazume o priznanju krivičnog dela i osuđeni su na uslovne kazne od godinu do dve godine zatvora i novčane kazne u rasponu od 10.000 do 20.000 dinara.
 
Okrivljeni P. P. (44) pušten je pošto, prema navodima Višeg suda, predlog za određivanje pritvora nije bio osnovan.
  • Fića

    28.12.2023 14:09
    Borojević...
    "Pa, šta..."...?!
    "Nisu ni sudije zapalile žito..."...!
    Ovaj "remetilački narod će da bude zamenjen za jedan bolji i poslušniji"...!
    A, "njega če da Aklamiramo za doživotnog..."...!!!
  • felix

    28.12.2023 12:55
    @nikola
    pa naravno ko i Vučko sa parizerom hehe! a ti samo suši a ?
  • Nikola

    28.12.2023 09:14
    X
    Ok felix. Za koji ti sendvič radiš?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.