Zaštitnik građana tražio od Jukoma dokaze da je policija koristila prekomernu silu na protestu

Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom) naveo je da im je Zaštitnik građana, povodom njihovog saopštenja da je policija upotrebila prekomernu silu na protestu ispred Skupštine grada, tražio dokaze.
"Povodom našeg saopštenja za javnost u kojem navodimo da je policija upotrebila prekomernu silu na protestu ispred Skupštine grada Beograda 24. decembra 2023. Zaštitnik građana nam je 29. decembra 2023. godine tražio da dostavimo dokaze za te navode, iako su isti javno dostupni", naveo je Jukom, prenosi Danas.
 
Kako su dodali, Zaštitniku su dostavili snimke koji su im bili dostupni, i pozvali su građane da dostave snimke na adresu kabinet@ombudsman.rs.
Podsetimo, Jukom je nakon protesta upozorio na nesrazmerno korišćenje sredstava prinude od strane policijskih službenika prema građanima koje su zabeleželi brojni video zapisi dostupni na društevnim mrežama i u medijima.
 
Kako su tada istakli, ovakvim postupanjem krše se osnovna prava građana na slobodu i bezbednost, ali i pravo na javno okupljanje.
"Sredstva prinude, kao posebno policijsko ovlašćenje mogu biti primenjena samo u zakonom propisanim uslovima i na način koji je propisan zakonom – primena policijskog ovlašćenja mora biti srazmerna potrebi zbog koje se preduzima. Između više policijskih ovlašćenja primeniće se ono kojim se zadatak može izvršiti sa najmanje štetnih posledica i za najkraće vreme. Upotreba sredstava prinude je poslednje policijsko ovlašćenje koje se primenjuje onda kada ni jedno drugo policijsko ovlašćenje nije moglo da posluži svrsi", naveli su iz Jukoma.
 
Snimci koji su, kako je istaknuto, u noći između 24. i 25. januara obišli čitav svet na kojima se vidi kako po više policijskih službenika službenim palicama tuče građane koji su protestovali ispred Skupštine grada "ne pokazuje srazmernu primenu policijskih ovlašćenja, već upravo suprotno – prekomernu upotrebu sile prema građanima".
  • Deda Lala

    02.01.2024 08:17
    Mukac
    Nije to "zastitnik gradjana", vec, po nalogu onog posmatraca sa terase, zastitnik jadnih dzandara, koje su goloruki gradjani sa decom kao pojacanjem, maltretirali vise od tri sata!
  • Neoplantius

    02.01.2024 07:26
    Dokazi se prilože, i...?
    Pretpostavljam da bi čovek, da mu se dostave dokazi, preduzeo veoma oštre mere.
    Protesno pismo u najoštrijem domu, već je otkucano. Samo dokazi da se skupe.
  • hah

    01.01.2024 20:51
    pa dovoljna je fotka iz bolnice onog pandura sto ga drugi pandur lemao po glavi, misleci da je civil/demonstrant..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.