Digitalizovani katastar: U prva dva meseca podneto četiri puta više zahteva nego prethodne godine

U prva dva meseca primene novog, digitalizovanog sistema za upis u katastar, advokati su podneli 14.347 zahteva što je oko četiri puta više nego u istom periodu prethodnih godina.
Digitalizovani katastar: U prva dva meseca podneto četiri puta više zahteva nego prethodne godine
Foto: 021.rs
Više od 55 odsto pristiglih zahteva podneto van uobičajenog radnog vremena i tokom vikenda, što pokazuje da je novi sistem upisa starih isprava u katastar u skladu sa potrebama i navikama građana, saopštio je Republički geodetski zavod.
Zahvaljujući novim zakonskim rešenjima, broj advokata profesionalnih korisnika katastra je povećan za čak 1.150 i danas iznosi ukupno 4.511 dok je broj geodetskih organizacija 681.
 
To praktično znači da umesto tradicionalnih 170 fizičkih šaltera, građani sada imaju preko 5.000 elektronskih šaltera koji rade 24 sata dnevno, rokom cele godine i da građanima za rešavanje sličajeva vezanih za nepokretnosti više ne moraju da traže "veze i kombinacije", navodi se u saopštenju.
"Tokom prethodna dva meseca se potvrdilo i da usluge advokata nisu naplaćivane kako su zlonamerni pojedinci plasirali u medijima pokušavajući da izazovu nezadovoljstvo građana, već je tržište formiralo drugačije cene prilagođene realnosti", ističe se u saopštenju.
 
Spisak svih profesionalnih korisnika - advokata i geodetskih organizacija dostupan je građanima na sajtu RGZ-a www.rgz.gov.rs, klikom na polje "Upis u katastar". 
  • Sramota

    05.01.2024 13:50
    Ne rade nista...
  • Ana

    05.01.2024 13:49
    Meni fali objašnjenje
    Kako je ova rečenica tačna, ako po novom građani više ne mogu sami da izvrše bilo kakvu prijavu?
    "Više od 55 odsto pristiglih zahteva podneto van uobičajenog radnog vremena i tokom vikenda, što pokazuje da je novi sistem upisa starih isprava u katastar u skladu sa potrebama i navikama građana, saopštio je Republički geodetski zavod"
  • r

    05.01.2024 12:44
    r
    Toliko je efikasan katastar da zbog promene adrese više od pola godine nemogu da raspolažem svojom imovinom!!!!!Slali mejlove ,pisali pisma,još uvek je nerešeno!!!!!Dal je katastar po službenoj dužnosti mogao da komunicira sa SUPOM i dobije adresu na koju sam prijavljena zadnji 15 godina ,gde mi je izdata i lična karta i pasoš.Morala sam da im šaljem fotokopiju lične karete....toliko ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.