Pokrenut nadzor nad EPS zbog onlajn usluge

Kancelarija za javne nabavke pokrenula je postupak monitoringa nad primenom propisa u slučaju onlajn servisa za plaćanje računa.
Pokrenut nadzor nad EPS zbog onlajn usluge
Foto: 021.rs
Elektropirvrede Srbije (EPS) prepustila je posao privatnoj kompaniji Alta pej (Alta pay) bez raspisivanje javne nabavke.

Kako se navodi u odgovoru N1, Kancelariji za javne nabavka je dostavljeno obaveštenje zainteresovanog lica u kojem je ukazano na moguće nezakonito postupanje naručioca Elektroprivreda Srbije.
"S tim u vezi, Kancelarija je u skladu sa zakonskim ovlašćenjima pokrenula postupak monitoringa nad primenom propisa o javnim nabavkama", navedeno je u odgovoru Kancelarije za javne nabavke.
 
Nije poznato koliko će monitoring trajati.
Nedavno je Elektroprivreda Srbije pustila u rad onlajn servis za plaćanje računa i navela da sva zarada, a to su 28,77 dinara po jednom plaćanju, pripada privatnoj firmi Alta pej.
 
Kako je EPS saopštio, za prve dve nedelje otvoreno je 122.384 naloga, a sa svakog naloga moguće je izvršiti više plaćanja.
 
Pod pretpostavkom da je sa svakog otvorenog naloga plaćen po jedan račun, dolazi se do sume 3.520.987 dinara, što je prema srednjem krusu Narodne banke Srbije za 1. decembar, 30.045 evra.
 
Prema kaznenim odredbama Zakona o javnim nabavkama prekršaji naručilaca se po članu 236 kažnjavaju novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara, odnosno maksimalno 8.500 evra.
U Srbiji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, postoji 3.589.611 stanova sa instalacijama električne energije, od čega je 2.625.551 onih koji se stalno koriste.

Teme

EPS
  • Novosadjanka

    06.01.2024 09:04
    Šta je 28 dinara? Sića
    Samo kao poredjenje - provizija za e-banking kod banke je 15 dinara po nalogu. A neke banke u paketu računa imaju i besplatni e-banking.
  • AltaQR

    06.01.2024 08:58
    Najjače je što se ugrade i u NBS QR kod naplatu a koju puštate direktno EPS računu pa onda im valjda EPS isplati te pare (iako ne vidim kako bi to moglo da se razlikuje od bilo koje obične uplate i samim ti znaju koju od njih treba da plate tom nazovi provajderu)...veće pitanje je odakle je ušao malware koji im je zaključao sistem. Jer ako je iz pravca novog sajta koji je ugašen taj Alta treba da bude odgovoran za svu tetu i narednih 500god da radi na otplati besplatno...
  • Boban zubni

    06.01.2024 08:54
    Skenirate račun i preko mobibenk apl.platite bez provizije,ništa prostije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.