Gde su nestale sumnje i kritike izbora: Direktor ODIHR pisao Brnabić da se zahvali za saradnju

Direktor Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Mateo Mekači uputio je pismo predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić u kojem je zahvalio na odličnoj saradnji dve strane.
Gde su nestale sumnje i kritike izbora: Direktor ODIHR pisao Brnabić da se zahvali za saradnju
Foto: Beta/AP
Mekači je u pismu u koje je Tanjug imao uvid, naveo da je ODIHR-ova izborna posmatračka misija imala odličnu saradnju i da Kancelarija ceni značaj, koji, kako je naveo, srpske vlasti pridaju njihovoj misiji.
 
"Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da izrazim svoju zahvalnost za odličnu saradnju koju je ODIHR-ova izborna posmatračka misija imala sa Vladom Srbije tokom svog rada. Cenim značaj koji srpske vlasti pridaju prisustvu posmatrača ODIHR-a u kontekstu izbornih procesa u Republici Srbiji i cenim Vaš lični doprinos procesu obezbeđivanja potrebnih sredstava za Misiju", naveo je Mekači u pismu.
On je izrazio zadovoljstvo što je u većini javnih izjava visokih državnih zvaničnika Srbije, uključujući i premijerku Brnabić, "spremnost vlasti da se angažuju u praćenju izbornih ocena i preporuka ODIHR-a zauzimala centralno mesto".
 
Istakao je da je ODIHR prepoznao napore Vlade da sprovede prethodne preporuke, kao i da ODIHR pomno prati dešavanja u Srbiji i da se radi na Konačnom izveštaju Misije za posmatranje izbora.
Ovo su dramatično drugačije poruke od onih koje je nakon izbora uputila osoba iz iste organizacije - Šef posmatračke misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Albert Jonson. On je rekao je da su izbori tehnički bili dobro organizovani i da su birači mogli da se opredeljuju između dosta političkih opcija, ali da je šef države bio "previše prisutan u medijima" i da je "zajedno sa vladajućom strankom stvorio nepravedne uslove za učesnike izbora".
 
"U kampanji je dominirao predsednik Aleksandar Vučić, bilo je agresivne i zapaljive retorike, polarizacije, lične diskreditacije. Sloboda izražavanja i okupljanja je uglavnom poštovana tokom kampanje, ali su pritisci na javni sektor i prikupljanje glasova u javnom sektoru uticali da ne može da se napravi slobodan izbor", kazao je Jonson.
 
Naveo je da je uočen "veliki uticaj vlade na gotovo sve medije" i da je opozicija isticala da nije imala pristup mnogim medijima, naročito pre izbora, dodajući da su "dobili nekoliko izveštaja da su novinari sa kritičkim stavom često na meti napada političara i provladinih medija".
 
Jonson je rekao da je izborni dan "protekao uglavnom dobro", ali da je bilo nepravilnosti, koje se odnose na postojanje preminulih osoba u biračkim spisokovima i dolazak birača iz drugih zemalja da glasaju.
  • 313z

    07.01.2024 07:40
    @ Dex
    U slobodnom vremenu pročitaj nekoliko puta tekst u vezi zahvalnice. Možda ćes nešto i da ukapiraš. I ne brini, buđavi sendvić ćeš dobiti.
  • zztop

    06.01.2024 21:45
    Brbonjićka je pustila ovo pismo zahvale za smeštaj i hranu, a konačni izveštaj šta su promatrači videli i zabeležili neće smeti ni šefu pokazati ...
  • Dex

    06.01.2024 21:43
    E opozicijo, otkacili vas i ovi sto ste se kleli u njih. Dzave vam trud. Na vlast necete u skorije vreme

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija