Danas je drugi dan Božića: Evo koji se običaji vezuju za njega i šta se radi u Vojvodini

Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime.
Danas je drugi dan Božića: Evo koji se običaji vezuju za njega i šta se radi u Vojvodini
Foto: 021.rs
Prvi dan najradosnijeg praznika pravoslavaca je Božić, drugi je Božji dan, posvećen Bogorodici, a treći Stevandan.
 
Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom.
Drugi dan Božića u Srpskoj pravoslavnoj crkvi posvećen je Saboru presvete Bogorodice, a u narodnim verovanjima sabiranju dobrih dela i mirenju.
 
Naziva se i Božji ili Srednji dan, i provodi se svečano, u znaku solidarnosti, milosrđa, prijateljstva. Obilaze se kumovi, prijatelji i komšije, primaju gosti.
Kažu - ko vam se nađe na kućnom pragu, nikako ne treba da ga vratite, nego da ga na najbolji način ugostite.
 
U Vojvodini se po tradiciji prežu konji, vrani i beli.
 
Još se ponegde zadržao običaj koleda. Grupa maskiranih mladića obilazi kuće, peva koledarske pesme, želeći domaćinstvu zdravlje i napredak. Ponegde mladi u naselju, porti ili na raskršćima igraju u kolu, dok drugi na trkama, na okićenim konjima, "vijaju" Božić.
 
Neveste odlaze u svoj rod gde ostaju nekoliko dana.
Trećeg dana Božića, slavi se Sveti arhiđakon i prvomučenik Stefan, koga brojne porodice praznuju kao krsnu slavu.
 
Praznovanje traje do malog Božića, odnosno 14. januara. Ne posti se do Krstovdana. Pri susretu ljudi se pozdravljaju tradiconalnim božićnim pozdravom, rukuju se i ljube.
  • @Zamenik zamenika

    08.01.2024 13:55
    Otkud znaš
    Čoveče kakve veze ima Milankovićev ili kalendar bilo koje crkve s Hristovim rođenjem?! Pitaj se pre svega da li se uopšte rodio u to vreme 25.12-7.1? U Vitlejemu na 900 m. nadmorske visine je u ovo doba hladno i kišovito i ima snega. Da li bi Bog rizikovao život svog nerođenog Sina i poslao Josifa iz Nazareta na put dug oko 150 km. kroz vrleti, na taj popis koji je organizovao car Avgust i Mariju u
    poodmakloj trudnoći po takvom vremenu?
    Uostalom nije verovatno ni da bi Avgust rizikovao popisom u zimskom periodu, pobunu u nezadovoljnom izraelskom narodu koja je pretila svaki čas da izbije. Isus se rodio najverovatnije krajem septembra ili početkom oktobra. Tome u prilog svedoči činjenica da su pastiri sa stadima boravili napolju te noći. Pošto nigde u Bibliji ne stoji datum njegovog rođenja, a datum njegove smrti je do tančina bio opisan, Hristova smrt i uskrsenje treba da nas zanimaju, jer kako reče Solomon bolji je kraj neke stvari nego njen početak.
  • Ramamti Ezer

    08.01.2024 13:08
    Samo fale 'litije'
    'Praznovanje traje do malog Božića, odnosno 14. januara. Ne posti se do Krstovdana'. Niko da se zapita - Kako Bog gleda na ove običaje? Da li je to u redu i u skladu s Biblijom? Ljudske proslave se temelje na neznanju, kako reče Isus Samarićanki (Jov.4:22). Nikad više istovremeno slava, želja za mir i prosperitet i ubistava, nasilja, mržnje, najgoreg nacionalizma i fašizma od strane često onih koji se kunu da su hrišćani. Kako je to moguće? Zato što je ceo svet u vlasti Zloga (1.Jov.5:19). Taj opasni nevidljivi igrač navodi ljude da izopače svoje živote i veruju da je ono što je Bogu odvratno, ustvari prihvatljivo i čak poželjno ponašanje. Na taj način ih je Đavo ulovio žive da vrše njegovu, a ne Božiju volju (2.Tim.2:26).
  • Zamenik zamenika

    08.01.2024 12:36
    Sebi da stvarno cene svoje slavne pretke i sebe same ,slavili bi Božić po kalendaru našeg slavnog matematičara i astronoma Milutina Milankovića koji poštuju svi pravoslavci koji su videli bar jednog srbina u životu. Ovako smo smo ruske sluge. Bizarnosti je to što je baš SPC angažovala Milankovića da napravi taj kalendar. Onda nisu smeli da ga usvoje jer su im rusi zabranili. Dok se Srbi ne otkaže Rusa i ruskog uticaja koji nas odvlači od evropske civilizacije,nemamo čemu da se nadamo. U Srbiji se najbolje živelo kad smo Rusima rekli ne i bili sa zapadom i USA 1948-1991

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija