Nova SMS prevara: Građanima stižu poruke da potvrde pošiljku, evo šta uraditi ako otvorite link

Građanima Srbije ponovo stižu SMS poruke navodno od Pošte Srbije, gde se zahteva potvrda adrese na određenom linku u Safari pregledaču, kako bi im paket stigao.
Nova SMS prevara: Građanima stižu poruke da potvrde pošiljku, evo šta uraditi ako otvorite link
Foto: Pixabay
U pitanju je "fišing" poruka, a iz Pošte Srbije upozoravaju građane da ne otvaraju linkove, ali i savetuju šta odmah da urade ukoliko su napravili takvu grešku i ostavili svoje podatke, piše N1.
 
Iz Pošte Srbije kažu da su obavešteni o najnovijem pokušaju zloupotrebe logotipa i imena Pošte Srbije u lažnim SMS porukama i da je slučaj odmah prijavljen Nacionalnom CERT-u.
Objašnjavaju da je u pitanju "fišing" prevara (pokušaj krađe podataka građana), da mejlovi i poruke stižu sa adresa i sadrže linkove ka stranicama koje nisu u vlasništvu Pošte Srbije, a da se traži uplata novca putem platnih kartica.
 
"Građanima savetujemo da budu oprezni, da ne otvaraju linkove u primljenim mejlovima i da ne unose svoje podatke. Ukoliko ipak otkriju podatke sa platne kartice, neophodno je da se odmah obrate banci kako bi kartica bila blokirana i izdata nova, a ukoliko otkriju korisničko ime i lozinku neophodno je da lozinku u što kraćem vremenskom periodu promene, navode", ističu iz Pošte Srbije.
Pošta Srbije na ovaj način ne komunicira sa korisnicima i ukoliko oni dobiju mejlove ili poruke slične sadržine – da ne postupaju na način kako se traži od njih, kažu iz Pošte za portal N1.
 
Preporuka korisnicima je da ne otvaraju poruke ovog tipa i da ne posećuju linkove koji su navedeni u njima, pošto ti linkovi vode na lažne stranice. Jedini legitimni link JP "Pošta Srbije" nalazi se na linku: posta.rs.
 
"Pošta Srbije od korisnika nikada ne zahteva ovakav način plaćanja za isporuku bilo koje vrste pošiljaka", naglašavaju iz Pošte.
 
Kako kažu, i ranije su u više navrata evidentirali pokušaje zloupotrebe imena i loga Pošte kojim se građanima lažnim i prevarnim mejlovima, SMS porukama, porukama putem platformi za komunikaciju ili preko društvenih mreža, sugeriše da treba da izvrše određenu uplatu u cilju isporuke izvesne pošiljke, i koji sadrže linkove ka prevarnim stranicama koje nisu u vlasništvu JP "Pošta Srbije".
 
"Pošta Srbije ima usvojena interna dokumenta, u skladu sa Zakonom o informacionoj bezbednosti, po kojima postupa u ovakvim situacijama. Svaki od ovih pokušaja prevare prijavljen je Nacionalnom CERT-u", navode.
Kako dodaju, u cilju edukacije i pomoći građanima Srbije, ukoliko postoje bilo kakve nedoumice, dostupna je stranica Onlajn bezbednost na korporativnom sajtu Pošte Srbije na ovom linku, kao i Кontakt centar na brojevima telefona 0700 100 300 i 011 3607 788, koji je, kako navode, na raspolaganju radnim danima od 8 do 20 časova i subotom i nedeljom od 8 do 15 časova.
 
"O svim prijavljenim pokušajima prevare zloupotrebom imena i loga Pošte Srbije, Pošta redovno obaveštava javnost i korisnike putem korporativnog sajta, kao i na zvaničnim profilima na društvenim mrežama Fejsbuk, Instagram i LinkedIn", dodaju iz Pošte.
  • BULJAŠ

    09.01.2024 21:44
    Pošta i poštenje
    ... Pošta Srbije nas građane tj. sve nas koji smo ustvariuslovljeni korisnici njihovih usluga, godinama nas potkradaju na razne načine... od ne dostačjanja ličnih dokumenata na kućnu adresu, da biste im posle platili uslugu preuzimanja na njihovom šalteru... Zatim sistem carinjenja robe kupljene preko interneta je smešan, naplaćuju i što treba i što ne bi smelo da se naplaćuje... štrajkuju, kasne sa isporukama, a što kradu sadržaje paketa to da ne pričamo... dakle, sve je to jedna organizovana mafija koju država podržava...
  • Talac

    09.01.2024 21:05
    Je l neko zaista u stanju da poveruje da posta, NASA POSTA, SRPSKA POSTA, uopste ima kapacitete da komunicira sa korisnicima mimo onih kartoncica o isporuci posiljaka. Mislim, ljudi, dajte, uozbiljite se. Ko god se upecao sam je kriv.
  • Ka

    09.01.2024 17:15
    Moze da se otvori link samo nemojte ostaviti podatke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.